HARUN ERDEM İLE BİJUTERİ,TAKI VE TASARIM ÜZERİNE

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Bayanların her hafta yeni ürünler eklenen bijuterilerde kendilerini çok büyük ve her çeşit  ürüne ulaşabilecekleri bir takı odasında hissetmeleri adına Pırıltı Boncuk Takı Tasarımı işletmecisi Harun ERDEM ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik..

HARUN ERDEM İLE BİJUTERİ,TAKI VE TASARIM ÜZERİNE
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Öncelikle;Bayanlara yönelik her türlü bijuteri ürünlerinin satıldığı mekanımızda çok özel koleksiyonlardan olan  takıları bayanların beğenisine sunuyoruz. Kaliteli, şık ve gösterişli ürünlerin de uygun fiyatlara alınabileceğini göstermek istiyoruz. Bu nedenle fiyatlarımızı da oldukça makul tuttuk. İnternetteki alışveriş alışkanlığının tersine fiyatları yüksek tutup indirimler vermek ya da fiyatların üzerini çizmek yerine onları makul fiyatlandırıyoruz. Bu stratejimizdeki en büyük amaç daha geniş kitlelere hizmet etmektir. 

Takıda da bir modadan söz edebilir miyiz? Takı alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Kıyafet, ayakkabı, çanta, hatta teknolojik gereçlerde bile geçerli olan moda kavramı, takıyı da kapsıyor elbette. Bu işi salt para kazanmak amaçlı yapan kişiler için bu belki de bir avantaj. Ama şahsen ben pek hoşlanmıyorum genel geçer durumlardan. Kalıcı olanı seviyorum. Çünkü moda varsa demode de vardır. Hâlbuki bir divanhane çivisi yüzüğün modası geçmez mesela. Evladiyeliktir.

Genel anlamda klasik takılara birazcık mesafeliyim aslında ama bana göre “zamansız” olmak başka bir şey. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru kıyafetle kullanıldığında klasik takılar da güzel elbette. Ama onları klasik yapan, vazgeçilmez oluşları. O yüzden zamansızlar. Benim için de takılarım öyle mesela...

Özetle; evet, ne yazık ki takı da moda kıskacı içinde kıvranıp durmakta…

Takı alırken dikkat edilecek hususlar üzerine kitap bile yazılabilir inanın. Hatta başka dillerde var. Bir tane de biz yazalım ilk fırsatta inşallah.

Almayı düşündüğünüz takının kategorisi çok mühim. Örneğin mücevher alacaksanız hiç değilse 4 C kurallarını bilmek gerekir. (4 C: Cut, Carat, Colour, Clarity) Altın olacaksa ayarlarına dikkat etmek gerekir. Ama tüm bunlar aslında kuyumculuk kapsamına giriyor. Kişiye özel takı yaptıracaksanız tasarımcının yetkin olmasına dikkat etmek gerek. Bijuteri sektöründe ise kullanılan materyallerin sağlığa zararlı olmamasına dikkat etmek lazım.

Bir İşte Başarılı Olmanın Yolu Sevmekten Geçer;

Takı tasarımcılığı mesleğini seçmeyi düşünen gençlere önerileriniz nelerdir?

Bence bir işte başarılı olmanın yolu sevmekten geçer. Sevmek için de tanımak lazım… Yani önce yaptığımız işi doğru tanımlamamız gerekiyor diye düşünüyorum. Bunun için de sürekli araştırma yapmalı ve arşivleme yoluna gitmeliyiz. İşimize yaramayacağını düşündüğümüz bilgiler bile bir zaman sonra yeni ufuklara ulaştırabiliyor bizi. Araştırmaları da kategorilere göre yapmakta fayda var bence. 

Örneğin, kullandığımız materyaller hakkında tüm teknik bilgiye ulaşabileceğimiz bir dosya, tasarımla ilgili haberler, eskizler için bir dosya, üretimdeki teknolojik gelişimler için bir dosya gibi belki onlarca dosya. Bunlar uzun vadede çok ama çok işe yarıyor. Sosyo-kültürel hayatı da ihmal etmemek gerekiyor. Ve yanında her zaman kalem-kâğıt olmalı.. Aklına gelenleri eskiz ya da kelimeler yoluyla mutlaka not düşmeli. Bütün müşterilerimin benden sıklıkla duydukları bir cümle bu; unutmam zannediyoruz ama unutulabiliyoruz.

Zihin öyle muazzam tasarlanmış ki sürekli yeniliyor kendini. Haliyle de yeni bilgilere yer açmak için bazen eskilerin üzerine yazılıyor yeni gelenler, ya da arşiv dosyalarına gidiyor. Sonra bekle ki geri gelsin. En iyisi karalayıverelim. Hem seneler sonra görünce, kat ettiği yolu da anlayabiliyor insan. Bir de mümkünse (neyse ki akıllı telefonlar sayesinde artık zor değil bu) kamera olsun yanımızda. Bazen bazı anları çizmek ya da yazmak yetmeyebiliyor çünkü. Hareketi ve sesi de kaydetmek isteyebiliyorsunuz. O kısacık videoyu belki 20. izleyişinizde bir şey yakalıyorsunuz oradan ve kendiniz de şaşıp kalıyorsunuz. Yani teknolojiyi de doğru ve ölçülü olarak kullanmak lazım diye düşünüyorum.

Gençler, ilgili alanlarda akademik eğitimle yetinmesinler bence. Çünkü bilgi o kadar çok ve çeşitli ki.

 

İmitasyon ürünler tercih ediliyor;

 

Altın fiyatındaki artış, özellikle de bayanların süs için kullandığı imitasyon ürünleri tercih etmesine neden oluyor

Özellikle kadınların değişik kıyafet tercihlerinde kullandığı takılar, imitasyon takılarla birlikte çeşitleniyor.

Düğünlerde sıkça takılan imitasyon ürünler, altının aşırı yükselişi karşısında değer kazanmaya başladı. Özellikle bayanlar imitasyon ürünlere ilgi gösteriyor.

Müşterilerim benden  aldıkları takıları düğünlerde de takabiliyorlar düğün sezonlarının başlamasıyla da  bijuteriye daha fazla ilgi duyuluyor. Eskiden altın ve gümüş daha çok alınıyordu. Şimdi ise altın ve gümüşün fiyatının artmasıyla birlikte imitasyon ürünler satılıyor. Sadece her yaştaki kadın müşterilerimize satış yapmıyorum aynı zamanda erkeklerde bayanlara hediye etmek üzere bu takılarımdan alıyorlar... Bijuteri işi esnektir....

Gurbetçilerin ilimize gelmesiyle  satışlarımız  daha da artıyor ..Yazın satışlarımızda yoğunluk oluyor. Kışın ise öğrencilerimizin ilgisi ile ayakta duruyoruz.Çok şükür işlerimiz iyi..Bijuteri Elazığ da  olması gereken bir ihtiyaç takı toka gibi aksesuarları karşılamak için elimizden geleni yapıyoruz. Müşterilere sağlıklı ürünler satıyoruz. Gelen müşteriler ise takılarını alıyorlar. Güven içerisinde kullanılırlar. Bazı anlaşmış olduğumuz kaliteli firmaların ürünleri ile Elazığ  halkına hizmet ediyoruz...

 Takı Tasarım çeşitlerinden oluşan geniş bir ürün yelpazesi ve yüzlerce ürün çeşidi ile hizmetinizdeyiz.Kaliteli ürünler, uygun fiyat avantajı ve kaliteli hizmet anlayışıyla çalışan işletmemizde oldukça mutluyuz..

Tasarımlarımızla; müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda ve müşterilerimize en güzel ve güncel ürünleri sağlamak amacıyla; her geçen gün ürün yelpazemizi genişletmeye devam edeceğiz.

 

SİZLERİN MEMNUNIYETİ BİZİM GURURUMUZDUR

Takı satan bir iş yeri sahibi olmak para kazanmak açısından sizlere fevkalade yarar sağlayabilir. Yoldan geçen insan kitlesini dükkanınıza çekmeyi başarabilmelisiniz.

Nitekim bu işi yapmanın raconu vardır. Yani incelikleri ve ustalıkları mevcuttur. Öyle her önüne gelen, ben tuttum dükkanı, hadi bakalım gelsin müşteriler aksın paralar dediği zaman olmuyor. Kademe kademe ilerlemeniz lazım. Nerede hangi eksiklikleriniz varsa hepsine tek tek dikkat etmeniz gerekmekte.Müşteri memnuniyeti çok önemli...

 “Takı” kelimesinin kapsamı o kadar geniş ki içinde, insanların süs amaçlı kullandıkları çoğu objeyi kapsar. Bu da demektir ki envanterinizin kapsamı inanılmaz geniş olacaktır. Dükkanınızda bunca ürünü düzen içinde tutabilmek için fihrist ya da özel excel türü yazılımlara ihtiyacınız olacak. Mesela eczanelerde ve kütüphanelerde de benzer kategorizasyon yöntemi kullanılmaktadır. Aksi takdirde işin içinden çıkmak güç olabilir.

Gelelim bu günlerde en fazla yaptığımız Hint Kınasına;

Dövme yaptırmak çok ciddi bir karardır. Vücudunuzda ölene kadar taşıyacaksınız. Ayrıca dövme yaptırırken işinin ehli kişilerle çalışmak gerekiyor, enfeksiyon vs kapmamak için. Dövmeyi vücudunuzdan silen yani aslında kazıyan işlemler de var ama hem dövme yaptırmaktan daha fazla can acıtıyor, hem daha fazla masraflı oluyor hem de ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu konuda yapılacak en iyi şey geçici dövmelere başvurmak. Geçici dövmelerin en bilindiklerinden olanı da hint kınasıyla yapılan dövme.

Tüp kınaların ince uçlu kalemleri mevcuttur.Bunlar sayesinde istediğiniz modeli kolayca çizebiliyoruz.Doğaçlama çizim yapabiliyoruz,Belki de sizi ve ruhunuzu temsil eden objeler vardır.Çiçek,kelebek,yıldızlar,Atatürk imzası dövme motifleri arasında en çok sevilerden.Çizimi yaptıktan sonra biraz beklemek gerekli..Unutmayalım ne kadar çok beklersek dövmenin rengi o kadar koyulaşır.Yapılan bölgeye 24 saat sabun değmezse dayanma süresi o kadar uzar.

Unutmayalım Hint kınası geçici dövme yapmak için ideal bir malzemedir....

Belirli bir süre sonra kendiliğinden silinip gidecektir. Eğer tek kullanımlık ya da 1 hafta gibi kısa süreli bir dövme yapmak istiyorsanız oksijenli su yerine çeşme suyu kullanın. Bekleme aşamasında kısa süre belirleyin ve dövme oluştuktan sonra kınayı temizlemek için sabun ile yıkayın. Bu şekilde yapılan dövme zaten açık renkte olacaktır. Duşlarda keselemek ve sabun ile ovmak da dövmenin silinmesinde etkilidir. Yine de birkaç gün dövmenin izi belli olacaktır...

Dövmem Nasıl Daha Kalıcı Olur?

Dövmenin renk atmasını en aza indirmek için banyo yaparken dövme bulunan bölgeyi keselemeyin. Dövmenin üstüne nemlendirici sürüp güneşe çıkmak da dövme renginin dağılmasında sebep olur.

Dövmemi Nasıl Silerim?

Hint kınası ile yapılan dövmeler kalıcı değildir. Bir süre sonra kendiliğinden silinip gider. Eğer 1 hafta gibi kısa süreli bir dövme yapmak istiyorsanız oksijenli su yerine çeşme suyu kullanın. Deseni çizdikten sonra kısa süre bekleyin. Kınayı bastırarak ve sabunla yıkarsanız dövme zaten açık renkte olacaktır. Duşlarda keselemek ve sabun ile ovmak da dövmenin silinmesini sağlar.Artık dövme yapmayı da dövme silmeyi de bildiğimize göre:Gelsin desen desen dövmeler!