HARPUT'A CAM TERAS

HAKİMİYET GAZETESİ'NİN HARPUT'UN ETKİN BİR ŞEKİLDE TURİZME KAZANDIRILMASI AMACIYLA GÜNDEME GETİRDİĞİ ÇALIŞMALAR BİR BİR HAYATA GEÇİRİLİYOR. GASTRONOMİ VE KÜRSÜBAŞI MÜZESİNİN ARDINDAN CAM TERAS İÇİN DE DÜĞMEYE BASILDI

HARPUT'A CAM TERAS
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Harput Muhtarı Zülküf Demirpolat’ın ‘’Harput’a turist geliyor fakat gezilecek ve alışveriş yapılacak yerler konusunda eksikliklerimiz olduğu için fazla kalmadan ayrılıyorlar”  açıklamasının ardından Hakimiyet Gazetesi olarak konuyu gündeme taşımış ve bu konuda eksikliklerimizi gündeme getirme ile birlikte bir kamu görevi sorumluluğu içerisinde yapılması gereken çalışmaları içeren öneri paketimizi de manşetten ilgililere sunmuştuk.

Bu gelişmenin ardından o güne kadar kendi görev ve sorumluluk alanında olmasına rağmen herhangi bir adım atmayan,  bir proje üretemeyen, konuyu sorun dahi görmeyen kurum ve kuruluşların yöneticileriyle seri toplantılar yapan, kısa ve uzun vadeli projeleri hayata geçirmek için talimat veren Vali Çetin Oktay Kaldırım’ın gayretleri ile Harput’a el atılmıştı.

  

HARPUT TOPLANTILARI SONUÇ VERDİ

29 Mayıs 2019 tarihli manşetimizde Harput’un artık üzerine ağıtlar yakıldığı halde hiçbir adım atılmadığı bir merkez olmaktan çıkartılıp; özel ve tek gündemli toplantılarda ele alınması ve alınacak kararların süratle hayata geçirilmesi gereken bir markamız olduğuna dikkat çekmiştik.

Konuşmaktan ve bilinen şeyleri tekrar etmekten ziyade sonuç odaklı çalışmaları ile şehrimize onlarca yatırım ve turistik tesis kazandıran Vali Çetin Oktay Kaldırım, Harput’un cazibesinin artırılması ve gelen misafirlerin uzun bir zaman konaklamaları ve gezmelerine imkân sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi amacıyla Harput’ta üç toplantı gerçekleştirdi ve konunun paydaşları olan kurum yetkilileri ile Harput’u karış karış gezerek yapılması gerekli çalışmalar konusunda talimatlar verdi.

 

ELAZIĞ BELEDİYESİ SAHADA

Toplantılarda her bir kurumun yapması gereken çalışmaların kararlaştırılmasının ardından sahaya ilk ve hatta tek inen kurum Elazığ Belediyesi oldu. İlk etapta Harput’un genelinde yeniden peyzaj düzenlemeleri, otopark genişletme çalışmaları ile genel temizlik ve bakım çalışmalarını başlattı.

Bununla da kalmayarak 29 Mayıs 2019 tarihinde bu sayfalarda önerdiğimiz şekliyle müsteciri çıkarılmış ve atıl halde bulunan valiliğe bağlı Harput Konağı Elazığ Belediyesine tahsis edilmek suretiyle Harput’a biri Gastronomi bir diğeri de Kürsübaşı olmak üzere iki müzenin oluşturulması çalışmalarını başlatan Başkan Şahin Şerifoğulları, bu konuda ortaya koyduğu samimi ve gayretli çalışmaları ile kamuoyundan da tam not aldı.

CAM TERAS İÇİN İLK ADIM

Elazığ Belediyesinin Harput için hayata geçireceği önemli bir proje için de düğmeye basıldı. 29 Mayıs tarihli haberimizde de öneri olarak sunduğumuz Balakgazi Tesisleri’ne cam teras yapılması amacıyla belediye kolları sıvadı ve ilk adım olarak jeolojik etüt çalışmalarının başlatıldığı Elazığ Belediyesinin sosyal medya hesapları aracılığı ile halkımıza duyuruldu. Harput’a giden her bir vatandaşımızın şehri tepeden izlemek, gece görüntüsünün keyfine vararak çay içmek için konakladığı Balakgazi tesisleriyle bütünleşecek cam terasın çok miktarda ziyaretçi alması bekleniyor.

 

TESİSLER BELEDİYEYE GEÇEBİLİR

Balakgazi tesisleri önündeki kayalıklara yapılacak cam terasla birlikte mülkiyeti Elazığ Belediyesi’ne ait olan ve belirli bir süreliğine kiraya verilen tesislerin işletmesi Elazığ Belediyesine geçebilir. Geçmiş yıllarda Elazığ Belediyesi’nin kendine ait ticari işletme ve şirketleri bulunmadığı için kiraya verilen, ancak zaman içinde kiraya verilen müstecirin de üçüncü bir kişiye devretmesi ile yeni işletmecisine geçen tesisler, Kültürpark ve Cip Mesire Alanındaki tesisleri çalıştıran EBUAŞ tarafından işletildiği takdirde halkımız hem daha güvenli ve ucuz bir şekilde hizmet alır hem de Elazığ Belediyesi için yeni bir istihdam alanı açılabilir.

 

SIRA BEDESTENDE

Harput’un tarihi ve turistik yönünün tüm güzellikleriyle ortaya çıkartılması ve bu önemli değerimizin hem şehrimizin tanıtımına hem de ekonomisine katkı sunması amacıyla yapılan bu çalışmalar halk tarafından da takdirle karşılanıyor. Gelen yerli ve yabancı turistlerin tarihi mekân ve yapılarla birlikte en çok ilgisini çeken konulardan biri de yöresel el sanatları ile yöresel gıda ürünleri oluyor.

Bu konuda mini bir kapalı çarşının bedesten mimarisi ile inşa edilmesi, bu mümkün değilse de prefabrik ve hafif malzemelerle bedesteni andıracak bir çarşının yapılması Harput’ta daha çok miktarda zaman geçirilmesine ve şehrimize ekonomik girdi sağlanmasına sebep olacaktır.

ÇEDENE KAHVESİ İKRAMI

Sarahatun meydanında Elazığ Belediyesinin kuracağı otantik bir çadır ve otağ içinde yöremize has ve birçok hastalığa deva olması ile bilinen ve yabani fıstık diye bilinen doğal bitkinin dövülmesi ile elde edilmiş Çedene kahvesinin gelen misafirlere ücretsiz ikram edilebileceğini belirten vatandaşlar, bu konuda belediyenin herhangi bir masrafa girmeden bu hizmeti vatandaşa ücretsiz ikram edecek firmalarla sponsorluk karşılığı yaptırabileceği, bu hizmeti ücretsiz veren firmanın Çedene kahvemizi içen ve beğenen misafirlere hediyelik özel kutularında satışını da yapabilecek bir sistemin kolaylıkla kurulabileceğini ifade ediyorlar.

Harput’u gezen misafirlerin soluklanıp bir süre dinlenebilecekleri bu çadırda kurulacak led ekranda da kısa ve çarpıcı görüntülerle hem Harput’un hem de şehrimizin diğer turistik beldelerinin tanıtımı yapılacak ve kendilerine az ve öz şekilde hazırlanmış tanıtım broşürlerinin verilme ortamı sağlanmış olacaktır.

 

HARPUT HATIRASI

Balakgazi tesisleri, Sarahatun Meydanı, Ulu Cami bahçesinden Harput kalesini gören alanlar yine Harput’un ve Elazığ’ın siluetini en güzel şekilde gösteren noktalara birçok turistik mekânlarda bulunduğu gibi “Harput” yazan tabelalar konarak bu alanlarda fotoğraf çekilmesine ortam hazırlanması gerektiğini belirten vatandaşlar, bu noktalarda çekilen hatıra fotoğrafların sosyal medya hesaplarında yayınlanmasıyla milyonlarca kişiye anında ulaşacağı ve bu vesileyle sürekli ve etkin bir tanıtım imkânı oluşturulacağını ifade ediyorlar.

 

ASMA KÖPRÜ ÖNERİSİ

Harput’a cam terasın ardından gelen misafirlerin hafızasında uzun süre yer edecek asma bir köprünün yapımı da uzun vadede gündeme alınabilir. Harput Balakgazi tesisleri otoparkının doğu ucundan Harput İlkokulunun bahçesine ulaşan ve altında Hoca hamamının bulunduğu vadinin üzerine yapılacak asma bir köprü macera tutkunlarının ilgisini çekebilir. Yap-işlet-devret modeli ile ve estetik olarak yapılacak bu asma köprü, gelen misafirlerin hem kullanabileceği hem de resimler çekerek Harput’un tanıtıma katkı sunulacak bir mekân haline getirilebilir.