HARPUT'A AÇIK HAVA MÜZESİ

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Harput Bilimsel Kazı Başkanı Prof.Dr. İsmail Aytaç, Elazığ Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ''Kazısı bitmiş yerlerin restorasyon projelerini çizdiriyoruz.Böylece Harput ve Elazığ Turizmi canlanacak. Ekonomik kurultaydan çıkan Turizm sonucunu devam ettiriyoruz.'' dedi.

HARPUT'A AÇIK HAVA MÜZESİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erol KARA/Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'ndeki Harput Kalesi için önemli bir çalışma daha yapılıyor.

İç kale ve dış surlar olmak üzere iki bölümden meydana gelen Harput Kalesi'nin özgün bir yapı olarak günümüze kadar korunabilmesinde Artuklu Dönemi’nde yapılan onarımların katkısı büyük olmuştur. Kale daha sonra Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve Osmanlı Dönemi’nde de onarımlar görmüştür.

Yalçın kayalar üzerinde inşa edilen ve kuşatılması oldukça zor olan kale, içerisinde hastane, tahıl ambarı, darphane, su sarnıcı, cephanelik, cami ve çok sayıda sivil yapının bulunduğu büyük bir mahalledir.

Tarihi Harput Mahallesinde bulunan Harput Kalesi ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan  Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Harput bilimsel kazı başkanı Prof.Dr. İsmail Aytaç,’’Amacımız kazı değil.Kazıdan çıkanları taşınan ve taşınmayan kültür varlıklarını bilim dünyasına kazandırmaktır dedi.

 

HARPUT ARTIK EFES  GİBİ AÇIK HAVA MÜZESİ OLABİLİR

Aytaç, ‘’Harput artık göbekli tepe ve Efes gibi açık hava müzesi şeklinde gezilebilecek.’’dedi.

Bu  yıl saray önünde ki kazı çalışmalarını tamamlayacaklarını söyleyen Prof.Dr. İsmail Aytaç,’’Kazısı bitmiş yerlerin restorasyon projelerini çizdiriyoruz. Bu yıl ayrıca üç ciltlik kitap yayınlamayı hedefliyoruz. Zindan ve konutun restorasyon projesini çizdireceğiz. Bu sene kazısı biten yerlerin restorasyon projelerini tamamlayıp uygulamaya geçirmeye çalışıyoruz.’’diye konuştu.

 

 

UYGULAMA İÇİN KAYNAK ARAYACAĞIZ

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Harput bilimsel kazı başkanı Prof.Dr. İsmail Aytaç,” Osmanlı mahallesinin projesi bitmek üzere geriye kalanları da tamamlayacağız. Sonra uygulama için kaynak arayacağız ki, tamamen Turizme kazandıralım. Kazı çalışmaları bitince insanlar çıkan mimari kalıntılar ve taşınabilir kültür varlıklarının çizimlerini yerlerinde sergilenmiş hallerini görecekler ve müze gibi olacak kalenin bitmiş hali.’’dedi.

 

İNSANLARIMIZ HARPUT İÇİN KONUŞULANLARI GEZEREK YAŞAYARAK GÖRECEKLER

Prof.Dr. İsmail Aytaç,”Yani göbekli tepe gibi Efes gibi gezilecek. İnsanlar mektebi, su sarnıcını ve camiye görecek. Osmanlı çarşısını görecek. Bizans zindanının görecek. Böyle bir Turizm amaçlıyoruz. İnsanlarımız Harput için konuşulanları gezerek yaşayarak görecekler.’’dedi.

 

BELEDİYE ÇOK KAZI YAPTI BİTİRDİ,UYGULAMAYA GEÇİRECEK

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Harput bilimsel kazı başkanı Prof.Dr. İsmail Aytaç,’’Böylece Harput ve Elazığ Turizmi canlanacak. Ekonomik kurultaydan çıkan Turizm sonucunu devam ettiriyoruz.  Belediye çok kazı yaptı bitirdi.Uygulamaya geçecek. Belediye de aynı iradeyi gösterirse, Harput’ta insanlar önümüzdeki sene müzelere ve kale içindeki ören yerlerini görecekler.” dedi.