GÖÇER:'KORONA VATANDAŞLARI FAZLASIYLA KAYGILANDIRIYOR'

Başak MERAL GÜNDÜZ/Tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan  Covid- 19 , her geçen gün hızla yayılmaya devam ediyor. Bu durum , hem evde kendini karantinada koruyanları hem de işe gitmek zorunda kalanları fazlasıyla kaygılandırıyor.

GÖÇER:'KORONA VATANDAŞLARI FAZLASIYLA KAYGILANDIRIYOR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapmamız gerekenleri Aile Terapisti Hilal Sarıbay GÖÇER bizlere anlattı.

GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDIKTAN SONRA RUTİNLERİMİZİ BOZMAMALIYIZ

Hilal Göçer,”Her açıdan korkutan, hayatımızı riske alan  bu salgının hayatımızı kontrol etmesine izin vermemeliyiz. Gerekli önlemleri aldıktan sonra rutinlerimizi bozmamalıyız. Güvenlik sınırlarımızı koruduktan sonra duyduğumuz korku bizi yormaktan başka bir işlev görmez. Korku; stres, tehlike, tehdit durumunda yaşanan söz konusu olan olaya özgü, yaşam için savaş- kaç-donup kalma temel savunma tepkilerini düzenleyen son derece önemli hayatta kalmamıza hizmet eden bir duygudur. Aslında belli bir düzeye kadar olması kaçınılmazdır ve sağlıklıdır. Ancak fazlası artık kişinin yaşamı ve çevresi için sorun teşkil eder. Anksiyete durumu yaratır. Anksiyete olası bir tehdit beklentisinin bireyde yarattığı kontrol edilemezlik duygusu ile ilişkili, gelecek yönelimli, gerilimin bedensel etkilerini taşıyan korku ve endişeden oluşmaktadır”dedi.

 

ANKSİYETE, RUHSAL DENGEMİZİ ZORLAYAN BİR OLAY OLDUĞUNU HABER VERİR

Göçer,”Ağrı nasıl vücutta bir şeylerin yolunda gitmediğini haber veriyorsa anksiyete de ruhsal dengemizi zorlayan bir olay olduğunu haber verir.Özellikle aile perspektifinden bakacak olursak ailede anksiyete bozukluğu, depresyon, travma öyküsü, kaygılı mizaç, madde kullanım öyküsü, tıbbi hastalık öyküsü, olumsuz duygulanım özellikleri, yalnızlık, düşük sosyoekonomik düzey, stresli yaşam olayları, kendisi için önemli birinden ayrılma, güvensiz bağlanma, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu için önemli risk faktörleridir”dedi.

 

ÇÖZÜM ODAKLI VE DUYGU ODAKLI STRESLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Hilal Sarıbay Göçer,”Strese çözüm odaklı ve duygu odaklı olarak sağlıklı baş etme becerileri ile de yanıt vermeyi alışkanlık haline getirdiğimizde artık bize zarar veremez . Peki nedir bu çözüm odaklı ve duygu odaklı stresle baş etme yöntemleri ? ;

 Kendi kendinize yapabileceğiniz mindfulness egzersizleri ile stresin üstesinden gelmek mümkün ;

Bir koltuğa rahatça oturun yada uzanın. Zihninizden şu anda endişelenmem normal. Ancak günümün tamamını bu endişenin ele geçirmesi gerekmiyor cümlelerini kurun. Güvendeyim ve bunu sürdüreceğim telkinlerinde bulunarak derin nefes alıp verin.

Bir kaygı ortaya çıktığında üzerinde uzun uzun düşünmek yerine hızlı bir şekilde not alın . Bu kaygının hayatınızı anlık etkilemesini engelleyecektir ve aynı zamanda kaygıyı yok saymadan onun üzerinde uygun zamanda çalışma fırsatı verecektir. Akşam uygun olduğunuzda kendinize 15- 20 dakikalık bir endişe oturumu fırsatı verin. Yalnız başınıza güvenli bir ortamda   bu listeyi yeniden okuyun. Üzerinde düşünün. Neler hissettirdiğini farkedin, hissedin.

Güvenli bir açık alanda yürüyüş yapmayı tercih edebilirsiniz. Ancak bu sefer ki mindfull bir yürüyüş olacak. Parkurun gidiş yolunda etrafınızdaki renklere odaklanın. Tüm renkleri farkedin, hissedin. Daha önce farkına varmadığınız birçok alanı fark edeceksiniz. Lütfen bunu yaparken ana odaklanın. Zihninizi anda tutmaya özen gösterin. Parkurun dönüş aşamasında ise lütfen renkleri bırakın artık ilgi odağınız sesler olsun. Tüm sesleri en uzaktakileri bile duyun farkedin hissedin”dedi.