Gevşettik mi?

Son altı ay içinde Ak Parti hükümetini en çok zora sokan ve 31 Mart seçimlerinde önemli bir oy kaybına sebep olup ikinci parti konumuna düşüren konulardan biri de İsrail ile yapılan ticaret meselesiydi.

Gevşettik mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hükümet bu konuyu önce reddetti, ardından kısıtlama getirdiklerini açıkladı en son da İsrail ile tüm ticari ilişkileri askıya aldıklarını dile getirdi.

Bu gelişmelerin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geri adım attığını ve İsrail'e yönelik ticari kısıtlamaların birçoğunu kaldırdığını belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Katz, Türkiye'nin, ticaret kısıtlamalarını kaldırdığını ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan ticaret kısıtlamalarının çoğunu geri çekti ve iptal etti; ders açık: Diktatörün tehditlerine boyun eğmemeliyiz, alternatifler yaratmalıyız ve her şeyi her an durdurabilecek Müslüman Kardeşler'in adamlarına bağımlı olmamalıyız.”

Katz'ın bu iddiası üzerine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "İsrail Dışişleri Bakanı'nın açıklamaları kesinlikle hayal ürünü olup, gerçekle hiç bir ilgisi yoktur. İsrail ile ticaret konusunda hükümet olarak almış olduğumuz kararın arkasındayız. Bu karar geçerliliğini korumaktadır. İsrail'in Gazzeye yönelik saldırılarının durdurulması, kalıcı ateşkesin sağlanması ve Gazze'deki Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardımların kesintisiz olarak ulaştırılması konusundaki şartlarımız sağlanıncaya kadar, İsrail ile ticaretin durdurulması kararımız yürürlüktedir." sözleriyle konuya açıklık getirdi.

Karşılıklı bu açıklamalardan sonra İsrail ile ticaretin durup durmadığı tartışması yeniden alevlenecek gibi görünüyor. İsrailli bakan bu açıklamayı Erdoğan’ı Türkiye ve İslam dünyasında zora sokmak için yapıyorsa bu iftiradan dolayı devletlerarası ciddi bir diplomatik kriz kapıda demektir. Ve Erdoğan kendisine atılan bu çirkin iftiranın intikamını almak için İsrail’e yönelik her türlü operasyonu gündemine alarak hiddetlenebilir.