GENÇ, EĞİTİMLİ, ŞEHİRLİ

ALİ BABACAN'IN 10-15 GÜN İÇİNDE AÇIKLAMA YAPACAĞI YENİ PARTİNİN SEÇMEN PROFİLİ ELİTİST  OLACAĞI VE BÜYÜK BİR SEÇMEN KİTLESİNİ ÖTEKİLEŞTİRECEĞİNİN SİNYALLERİNİ VERDİ

GENÇ, EĞİTİMLİ, ŞEHİRLİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti'den istifa eden Ali Babacan'ın, 10-15 gün içinde yeni partinin kuruluş ve ilkeleri konusunda bilgi vermek üzere kamuoyu önüne çıkacağı ve yeni partinin 2019 bitmeden tüzel kişilik kazanacağı iddia edildi.

Babacan'ın ekibinde yer alan bir siyasi partinin kuruluşu için, "Kasım sonu, Aralık başı gibi, yani 2019 bitmeden bu işin ete kemiğe bürünmesi, partinin tüzel kişilik kazandırılması isteniyor" bilgisini verdi.

KAMUOYU ARAŞTIRMASI YAPILIYOR

Yeni parti kuruluşu için doğrudan sahada henüz ölçüm yapılmasa da çeşitli kamuoyu araştırmalarıyla, seçmen profili çıkarılmaya çalışılıyor.

Gelen ilk veriler, yeni partiye en büyük ilginin "genç, eğitimli, kentli" kesimler olduğunu ortaya koymuş durumda. CHP ve İYİ Parti tabanının da büyük ölçüde "eğitimli ve kentli" olduğuna vurgu yapılan yeni partinin de bu zemin üzerinde yoğunlaşması özellikle kırsal ve Kürt seçmeni öteleyeceği anlamına geliyor.

Babacan ekibi, "AK Parti içindeki, eğitimli, kentli" seçmenin de kendi partilerine kayacağını hesaplıyor.

GENÇLERE ÜMİT BAĞLANDI

Her yıl sisteme 2 milyonun üzerinde genç girdiğini ve bu gençlerin iktidar partisine oy vermediği hesabından yola çıkan yeni partinin kurmayları bu kesime büyük önem veriyor.  AK Parti'nin gençler açısından geleceği sıkıntılı gören yeni parti kurmaylarının en önemli delili ise Ak parti Gençlik kollarının sahada hiçbir varlık gösterememesi.

 “İHANET” SÖYLEMİ ÜRKÜTÜYOR

İktidar partisi kanadında, Babacan hareketinin yüzde 1-2 oy alsa bile "AK Parti'ye kaybettiren" rolü üstleneceği değerlendirmesi yapılıyor. İşte bu nedenle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık eski yol arkadaşlarını "ihanet" içinde olmakla suçladığı biliniyor.

Erdoğan Temmuz ayı sonunda yaptığı bir konuşmada "Millet parti kuruyormuş, şunu yapıyormuş, bunu yapıyormuş. Bunlara takmayın. Bu tür ihanetlerin içinde olanlar bedelini ağır öder"  sözleri yeni partiye geçişleri önemli oranda engelliyor ve bu ekibin samimiyetinin sorgulanmasına sebep oluyor.

4 HATTA 5 EĞİLİM 

Yeni partinin oluşumunda sadece eski AK Partililer değil, çok farklı siyasi ve etnik kesimlerden, isimlerle görüşmeler yürütülüyor.

Kamuoyuna yansıyan eski AK Partili bakanlar ve parti yöneticileri dışında, yeni oluşumda yer alacak isimler saklı tutuluyor.

Kendilerini  herhangi bir siyasi kalıpla sınırlamak istemeyen yeni partililer,  “Türkiye'ye baktığınız zaman, sosyal hatlar gerilmiş, içeride ekonomik sorunlar var, iç politikada sorunları, dış politika sorunları var, toplumsal barış konusunda endişeler var, bütün bu endişe ve sorunları çözecek politika söylemine yapılanmaya ihtiyaç var. Bunu Türkiye'yi kuşatıcı kucaklayıcı bir kadro ve bu kadronun oluşturacağı çözüm politikaları diye tanımlamak daha doğru. Şu anda ANAP'ın 4 eğilimi Türkiye'yi kucaklamaya yetmez, keza 2002 AK Partisi de. Çünkü o günden bugüne Türkiye'de ve dünyada çok şey değişti. İsimlendirmelerle kafa yormayacağız” görüşünü dile getiriyorlar.

BİRLİKTE YİYELİM

Parti kadrolarında yer alacak ekibe "kurucu güç" pozisyonu verilerek aidiyet duygusunun hissettirilmesi amaçlanıyor ve yeni gelenlere "Hazır yemeğe oturmak yerine  'gel birlikte pişirip yemeği yiyelim' duygusu hissettiriliyor.

DAVUTOĞLU İLE ANLAŞAMAYIZ

Siyaset yapma anlayışlarındaki farklılık sebebiyle eski Başbakan Ahmet Davutoğlu birlikte hareket etmediklerini ifade eden Babacancılar, bu konuda Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde Abdullah Gül ile aralarındaki görüş ayrılığının etkili olduğunu belirtiyorlar.