BELEDİYE OTOBÜSLERİ

Onlarca kez kaleme aldık yazdık, çizdik ama hiçbir yararını görmedik

BELEDİYE OTOBÜSLERİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Onlarca kez kaleme aldık yazdık, çizdik ama hiçbir yararını görmedik. Buna rağmen bir kere daha yazalım bu şehrin önemli bir sorunu olan ulaşım sorununu bir kere daha gözler önüne serelim dedik.

Bu şehirde çok önemli bir ulaşım sorunu vardır.

Şehir sürekli göç alıyor nüfus artıyor buna rağmen ulaşım alanında gözle görülür bir iyileşme yapılmıyor. Özellikle okulların açık olduğu dönemlerde otobüs duraklarında vatandaşımız perişan oluyor. Vatandaşlarımız otobüs gelince binemiyor, binince üst üste biniyor, ineceği yerde de inemiyor. Olanda hamile kadınlarımıza yaşlılarımıza kadın ve kızlarımıza oluyor.

                                                 ***

         Acaba bizim ilgili ve yetkililerimiz hiçbir gün Bahçelievler, Doğukent, Sürsürü, Çaydaçıra veya Abdullahlaşa otobüslerinden birisine hareket mahdigerinde binip son durukta indiler mi?..

         Eğer ki bu eylemi yaptılarsa bu güzergâhı en az 45 en çok bir saatte kat ettiklerini görebileceklerdir.

         Oysa Malatya’dan Elazığ’a bir saatte gidebilmemiz bile mümkündür.

                                                          ***

         Bazı vatandaşlarımızın da duyarsızlığı kapısının önünde otobüsse binme lüksü ve alışkanlığı işi çığırından çıkarıyor. Bazı vatandaşlarımız da görgüsüzlüklerinden olacak ki otobüs şoförlerine “Müsait yerde” demeleri ve şoförlerimizin de durak mecburiyetini gözetmeksizin bu isteği yerine getirmeleri önemli bir zaman kaybına ve trafiği alt üst etmeye yetiyor da artıyor bile.

         Otobüs böyle, minibüs böyle…

         Kurdigerara uymak yok, denetim, yok, trafiğe riayet yok.

         Trafik polisi hiç yok.

                                                   ***

         Bildiğim kadarıyla Türkiye’nin her yerinde var olan duraklarda yolcu almak ve yolcu indirmek mecburiyeti vardır. Belediye otobüsleri otobüs duraklarında durur, yolcusunu alır ve ya indirir. Bunun haricinde hiçbir yerde durmaz ne yolcu alır nede yolcu indirir.

         Maalesef bizde böyle bir şey yoktur. Olmayınca vatandaşın duraklarda inme veya duraklarda binme kültürü ve alışkanlığı da oylmuyor.

         Ne tabelası asılı otobüs duraklarımız, nede otobüs duraklarında yaşlılarımızın hastalarımızın oturabileceği bir kulübemiz ve bankımız vardır. Pek çok otobüs şoförü bazı durakların durak olduklarını bile bilmezler. Çünkü otobüs duraklarında hiçbir işaret yoktur.

                                                       ***

         Gözle görünen ve önemli bir tehlike arz eden bir başka sorun ise belediye otobüslerimizin bir tek yolcu alabilmek uğruna trafiği tehlikeye sokacak şekilde durulmayacak yerlerde bile içerisindeki yüzü aşkın yolcularının hayatlarını tehlikeye atacak şekilde ani bir frenle durup yolcu almasıdır.

         Belediye otobüslerinin mutlaka belirlenen kurdigerara uyması bunun yanında trafik ekiplerinin otobüs ve dolmuşları mutlaka ciddi bir şekilde, sıkça denetlemeleri gerekiyor.

         VE belediyemiz okulların kapanma zamanı yani akşama doğru 20 dakikada bir yapılan hareket saatlerini 15 dakika veya 10 dakikaya indirmeleri gerekir.

                                                        ***

         Şu gerçeği de görmemiz lazım Elazığ’da trafik bir keşmekeş içerisindedir. Kimin ne yaptığı nereden durduğu belli değildir. On yedi kişilik bir minibüs en az yirmi beş kişiyle, kırk beş kişilik bir otobüs yüze yakın kişiyle seyir halindedirler. Bu durum akşam üzerleri çekilmez bir hal almaktadır.

Kurdigerara uymak yok, denetim yok, saldım çayıra Mevla’m kayıra. Gerek otobüs şoförleri ve gerekse minibüs şoförleri bir yolcu fazla alabilmek için onlarca yolcunun hayatını tehlikeye atabilmektedir bu şehirde.

 

                                KARDA KIŞTA DURAKLAR  

 

         El âlemin şehrinde otobüs duraklarında ısıtmalı kabinler oluşturulurken bizim şehrimizde çoğunluğu belli olmayan asılı bir tabelası bile olmayan otobüs durakları mevcuttur. Bu duraklarda bırakınız ısıtmalı bir kabini yaşlılarımızın, hastalarımızın, hamile kadınlarımızın oturabileceği banklar bile yoktur. Oysa belediyenin banklarını şehrin dört bir yanında parklarda, bahçelerde, cami önlerinde, okul bahçelerinde görmemiz mümkün. 

         Demek ki belediyenin tırnakları sadece kendi başını kaşımaya yetmiyor.

        

                                ÖĞRETMENLER EVİ ÖNÜ

 

         Bu gibi düzenlemelere elbette ki Sayın başkanın bire bir ilgilenmesi düşünülemez. Her birimin ilgili müdürü vardır. Bu müdürlerin bu işleri denetletmeleri gerekir. Bizde otobüs işletmeleri ile ilgili sayın müdürümüze diyoruz ki…

Sayın Müdürüm ne olur akşam üzeri bu işin sorumluları ile birlikte  Öğretmenevi önündeki otobüs durağına bir gidiniz. Gidinizde oradaki vatandaşlarımızın çektiği çileği gözlerinizle görünüz.

Hamile kadınların, yaşlıların, hastaların nasıl tutunacak veya oturabilecek bir yer arayışında olduklarını gözlerinizle görünüz. Yaşlılarla, hamile kadınlarımız oturacak yer bulamadıklarından parkın önündeki betonun üzerinde sıralanmaktadırlar.

Bu şehrin insanına, her gün evine otobüsle gidip otobüsle gelme mecburiyetinde olan vatandaşlarımıza bu çileyi reva görmeyiniz.

Konumuza devam edeceğiz sevgili okurlarım. Kalın sağlıcakla.