FHGC Başkanı Erdem: Gazetecilik Meslek Yasası'na İhtiyaç Var

FHGC Başkanı Erdem: Gazetecilik Meslek Yasası'na İhtiyaç Var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından 26-29 temmuz tarihleri arasında Ardahan’da gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantıya ilişkin bilgi aktaran Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (FHGC) Semih Erdem, medya sektöründe bir dizi mesleki sorunun çözüm beklediğini, toplantının sonuç bildirgesinde de bu sorunların çözümü için ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapıldığını ifade etti.

Türkiye’nin en üst çatı basın meslek kuruşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 16. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 26-29 temmuz tarihleri arasında Ardahan’da gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya İlimiz Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semih Erdem iştirak etti. Serhat Ardahan Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, basının sorunları ve çözüm önerilerinden, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Cumhurbaşkanlığı bünyesinde görev yapmasına ve Basın İlan Kurumu’nun çalışmalarına kadar bir dizi sektörel konu ele alındı.

GAZETECİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

Türkiye genelindeki 8 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileri, 76 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi ile 158 basın mensubunun katıldığı toplantıya ilişkin bilgi aktaran FHGC Başkanı Semih Erdem, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 16. Başkanlar Kurulu toplantısından sonra açıklanan sonuç bildirgesine ilişkin ise şu bilgileri aktardı: “24 Haziran seçimleri ve devamında yaşanan süreçte, medya sektöründe ve ilgili kamu kurumlarında dönüşüm yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle birlikte daha önce Başbakanlık bünyesinde görev yapan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmıştır. Medya sektörünün kamu yapılanmasında yaşanan bu değişim sürecinin yakından takibi ve sürecin meslektaşlarımız, meslek örgütlerimiz ve medya kuruluşları açısından sağlıklı bir zeminde yürüyebilmesi için her türlü katkı ve girişimin gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Medya sektöründe bir dizi mesleki sorun çözüm beklemektedir. Bu sorunların ana nedeni, gazetecilik/habercilik sektörünün, kendine özgü bir yasasının olmamasıdır. Sektörümüz, gazeteciliği ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Yasa, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak öncelikle ‘Gazetecilik Meslek Yasası’nın çıkarılmasını ve sektörümüzde mesleki düzenlemeye gidilmesini istiyoruz. Bu yasa, siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ile diğer basın meslek kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturularak ülkemize kazandırılabilir. Gazetecilik Meslek Yasası, basın özgürlüğünden internet haberciliğine, medya emekçilerinin haklarının korunmasından Basın İlan Kurumu ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarına kadar bir dizi çağdaş yeniliği beraberinde getirecek, sorunlarımızı çok boyutlu bir yaklaşım ve değişimle çözümleyecektir.”