FETÖ BİZİM MİLLİ MESELEMİZ

Erol KARA/FETÖ ile mücadelede ismi ön plana çıkan savcılar arasında bulunan Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, 15 Temmuz bizim Millet ve Devlet olarak komaya girdiğimiz gündü.

FETÖ BİZİM MİLLİ MESELEMİZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habip Korkmaz,Elazığ Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulundu.

 Halen aktive edilmemiş sadece örgütten talimat bekleyen unsurlar var, kişiler var. Biz bunları deşifre edip gereğini yapmazsak yarın başka bir tehlike yaratmayacaklarını nasıl garanti edebiliriz. Elazığ da da halen hücreler var. Onun için gece gündüz çalışıyoruz. FETÖ bizim için Milli bir mesele. Türkiye’nin bekası ile ilgili bir mesele.” dedi.

Elazığ ‘da FETÖ ‘den toplam 2866 kişinin işlem gördüğünü söyleyen Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, bunlardan 511’nin halen tutuklu olduğunu söyledi.

55 FETÖ MENSUBU MAHKÛMİYET ALDI

Korkmaz,” 1001 kişiye FETÖ örgüt üyeliğinden veya yöneticiliğinden dava açılmış. 1240 kişi hakkında halen başsavcılığının elinde soruşturma inceleme devam ediyor. Toplam tutuklu sayısı 511 kişi. Bu kişiler arasında soruşturması olan da davası olan kişiler de, mevcut. Yakalama emri ile kaçak durumda olan kişi sayısı 138 kişi. Başsavcılık tarafından yapılan sorgulamalarda 343 kişi hakkında takipsizlik verilmiş. Bunların FETÖ bağlantısını olmadığı tespit edilmiş ve aklanmıştır. 620 kişi hakkında dosya da eylem faaliyet yoğunluğu dikkate alınarak başka başsavcılığa gönderilmiştir. Mahkeme aşamasında devam eden 1001 kişi ile ilgili bugüne kadar 12 kesinleşmiş mahkûmiyet var. Toplam mahkûmiyet 55 yani 55 kişi örgüt üyeliğinden mahkum oldu.” diye konuştu.

İHBARLAR DÜZGÜN YAPILMIYOR

 Dosyalarımızı mümkün olduğu kadar delilleri tamam olmuş, karar vermeye yeterli şekilde açmaya gayret ediyoruz diyen Korkmaz,’’Bundan dolayı soruşturma uzuyor ama, bu mahkemenin kısa sürmesi de şart. Basit zayıf delillerden imtina ediyoruz dedi. Korkmaz,” Elazığ 2 .Ağır Ceza Mahkemesi’nde kararlar verilmeye devam ediyor. 3.Ağır ceza yeni başladığı için buda ilerleyen süreçte yargılama yaptıkça karar vermeye devam edecek.” dedi.

BÜTÜN DELİLLERİN TAM OLMASI ŞART

 Karar verilmesi için bütün delillerin tam olması gerektiğine işaret eden Başsavcı Habib Korkmaz,’’Bir kişinin örgüt üyeliği suçunu işleyip işlemediğini ortaya çıkarmak için doğru bir ihbar ve samimi bir ihbar sonrasında doğru delilere ulaşmak hukuki sonrasında bir dava çıkarmak lazım. Daha sonrada bu delillerin mahkemece kabul görüp karara bağlanması lazım. Bu sürecin zaman alacağı kuşkusuz. İhbarlar düzgün yapılmıyor dedi.

 İNSANLAR ŞAHSİ PROBLEMLERİNİ FETÖ SUÇLAMASIYLA KARŞI TARAFA ZARAR VERMEYE ÇABALIYOR

 Korkmaz,” Zaman zaman içinde iftira mahiyetinde ihbarları direk evraktan anladığımız oluyor. İnsanlar şahsi problemlerini FETÖ suçlamasıyla karşı tarafa zarar vermeye çabalıyor. Bir kısımda da gerçekten samimi ihbar ediyor ama biz onu delillendiremiyoruz. Sonuna kadar delilleri topluyoruz. Zaten bir havuz sorgu sistemi geliştirildi. FETÖ ilk kez Türkiye gündemine girdi. Dolayısıyla bu örgütün kullandığı gizli yöntemleri deşifre edebilmek buradan delil elde edebilmek bu delillerden hükme varabilmek son derece güç.” şeklinde konuştu.

BU ÖRGÜT MÜMKÜN OLDUĞU KADAR DELİL BIRAKMIYOR

PKK veya DHKP-C gibi örgütlerle Türkiye’nin yıllardır mücadele ettiğine dikkat çeken Habib Korkmaz, terör örgütleriyle aynı şablonu ayrı delillendirme yöntemini kullanamıyoruz. Çünkü bu örgüt mümkün olduğu kadar delil bırakmıyor. Bugüne kadar tam bir istihbarat örgütü gibi hareket etmesindeki temel espri Devlet bizi bulmasın. Bulduğunda da delillendiremesin. Bizi cezalandıramasın tasfiye edemesin Bunun için bütün tedbirleri almışlar. Buna rağmen Bylock Devletimizin MİT aracılığıyla en önemli delili oldu.’’diye konuştu. Korkmaz,” FETÖ’den gözaltına alınanlarda bir çok unsur göz önüne alınıyor. Okul durumu, Bankasya, kişinin geçmişi, sosyal paylaşımı, sicil kayıtları itirafçı beyanları ile mümkün olduğu kadar süreci en hızlı şekilde ilerletmeye çalışılıyoruz.” dedi.

 EN ÖNEMLİ YERLERİ İSTİLA ETMİŞLERDİ

Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, “Burada personel verimliliği düştü. FETÖ’den alınan hakim savcı oldu. Polis oldu, jandarma oldu. Eldeki mevcut personel imkanı ile yüzde yüz netice almanız daha zorlaşıyor. Çünkü personelin bir çoğu acemi. FETÖ özellikle poliste en kriti yerleri zapt etmişti. KOM ve TEM İSTİHBARAT şubelerini zapt etmişti. Onların elindeydi. Oradan çektiğiniz adamları başka karakollardan yada başka birimlerden verdiğiniz adamlar sistemi tanıyıp öğreninceye kadar çok zaman geçiyor. Biz bunu olabildiğince adli delil toplama yöntemleriyle ikmal etmeye çalışıyoruz.”

FETÖ MİLLİ BİR MESELE

Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, ‘’FETÖ ile mücadele de Dijital veriler delil noktasında, üyelik ispatı noktasında, bizim en önemli delillerimizden’’ dedi.

Korkmaz,” Çünkü FETÖ davalarında tanık bulmakta zorlanıyoruz bazı İnsanlar konuşmuyorlar. Bana değmeyen yılan bir yaşasın mantığı var. İnsanlar bildiklerini adli makamlarla paylaşmıyorlar. Bu meseleyi ispiyon gibi ajanlık gibi değerlendiriyorlar. Oysa bu öyle değil. Bu milli bir mesele. Türkiye’nin bekası ile ilgili bir mesele. Herkeste bunu biliyor ki, terör örgütü kendi nam ve hesabına iş yapan bir örgüt değil. Dış güçlerin tamamıyla taşeronluğunu yapan bir örgüt. Dolayısıyla ihbar edilen insan kendi insanımız değil. Hakkında delilleri zikir ettiğiniz insan sadece görüntüsü şekli buraya ait. Ruh ve kalbi FETÖ’ye ait. FETÖ de sahibi olduğu ağasına bağlı patronuna bağlı. Dijital verilerle ilgili veriler şu an Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlar şube müdürlükleri yapıyor. Orada da nitelikli eleman çok az, Dijital veri çok fazla. Bir kişiye işlem yapıldığında ailesinin de tüm verilerini içeren dijital materyalleri alıyoruz. Dolayısıyla bunların alınması bir zaman alıyor.Elazığ Emniyet Müdürlüğünde 14 bin civarında materyal birikti. Yani 2800 kişinin materyali var. Bunları inceleyip raporlayacaksınız. Sonra dosyaya göndereceksiniz. Bu zaman alıyor. Özellikle hakkında materyal dışında delil olmayanlarda biz bir karar veremiyoruz. Adamı dinliyoruz inkar ediyor. Başka bir veri yok. Dijital materyal ile ilgili rapor gelecek ki, örgüt üyesi mi? Değil mi? bir kanat sahibi olalım. Dosyalar mecburen elimizde açık olarak bekliyor. Raporlar ne zaman gelirse, biz ancak o zaman karar verebiliriz. Aslında bizim kanaatimiz oluşuyor ama, oradan ya bişey çıkarsa beklentisi var bizde. Dijital veri gelmeyince bir şey yapamıyoruz.’’

VATANDAŞ FETÖ İLGİLİ MESELENİN ÖNEMİNİ KAVRAYAMADI

Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz hedeflerinin 2018 Temmuz ayına kadar FETÖ dosyalarının soruşturma kısmını büyük oranda nihayetlendirmek olduğunu belirterek, ‘’Şu an arkadaşlarımızın plan ve programı öyle. Eğer Emniyet müdürlüğümüz de bu noktada bizimle Senkronize olabilirse, hızlı davranırsa, biz bunu bitireceğiz inşallah. Ama yapacağımız önemli soruşturmalar var bunu yakında göreceksiniz detayını veremem’’ dedi. Korkmaz,’’Bir kere vatandaşlarımız Devlete güvensinler. Devlete güvenmezseniz sizin yaslanacağınız sağlam dayanak noktası olmazsa. Siz tutunamazsınız. En sağlam nokta her zaman devlettir dedi.

DAHA UYUYAN HÜCRELER VAR

Korkmaz,” Hatalar olabilir ama, eğer siz devlete güveninizi yitirirseniz o zaman hiçbir hakkınıza ulaşamazsınız. Vatandaş FETÖ ile ilgili meselenin önemini kavrayamadı. Herkes orda kaldı. “Darbeye karışanlar her türlü ağır cezaya çarptırılsınlar ama örgütte bulaşmışlarsa af edilsin. Yani ne var bunda” diyorlar. Bizim örgütte bakışımızla vatandaşın bakış açısı aynı değil. Vatandaşımız bu işin önemi noktasında Devletin güvenliği noktasında meseleyi hafif görüyor. Oysaki, biz FETÖ nün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu 15 Temmuz da gördük. Ama daha uyuyan hücreler var. Aktive edilmemiş sadece örgütten talimat bekleyen unsurlar var. Kişiler var. Biz bunları deşifre edip gereğini yapmazsak yarın başka bir tehlike yaratmayacaklarını nasıl garanti edebiliriz.” dedi.

YILANIN BAŞI KÜÇÜKKEN EZMEK LAZIM

Elazığ’da da halen FETÖ hücreleri olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Örgüt elemanlarını o kadar iyi yetiştiriyor ki, tam bir adanmışlık var. Gelecek talimata kayıtsız şartsız itaat edenler var diye konuştu. Korkmaz,” Çünkü onlara göre Fetullah Gülen mehdi. Allah’la her zaman görüşen Bütün talimatları Allah’tan alan, Allah’ın emri ve izniyle veriyor anlayışına sahipler. Böyle bir adanmışlık içinde biz bunu hafife alıp ta, bir şey yokmuş diyemeyiz. Vatandaşların bir kısmı “Devlet uyarsın bıraksın” diyor. Böyle bir şey yok. Bu beklentiyi böyle değerlendiremeyiz. Biz Devletin yetkili makamlarıyız. Tehlike varsa bunu sonuna kadar bertaraf etmekle mükellefiz. Burada yine amacımız vatandaşımızın huzur ve güvenliği, ilerde devletimizin bu tip bir saldırıya tekrar maruz kalmaması, asıl hedef bu. Yılanın başını küçükken ezmek lazım. Büyüyünce ezemezsiniz. 15 Temmuz bizim Millet ve Devlet olarak komaya girdiğimiz gündü. Birkaç ay geçince komadan çıktık Allaha şükür servise alındık. Şu an servisten de çıktık. Bir yılın sonunda devletimizde, bütün unsurlarıyla fonksiyonu icra ediyor, devlet olma gereğini yapıyor. Bu noktada sabır lazım. Sabır karşılığını görüyor. Bizim takipsizlik verdiğimiz insanlar var. Biz külli bir ön yargı ile kimseyi alıp içeri atmıyoruz. 2800 Kişiye işlem yapılmış tutuklu sayısı 511. Elazığ nüfusu 370 Bin işlem yapılan sayısı 2800. Yüzde birin altında. Darbe olsaydı bu oran böyle mi olacaktı.” dedi.

ELAZIĞ ‘DA 40 HAKİM VE SAVCİ İHRAÇ EDİLDİ

Elazığ Adliyesinde alınan personel sayısı 15 hakim ve savcı sayısı 40 civarında olduğuna dikkat çeken Habip Korkmaz, ‘’Bunların dosyaları Gaziantep başsavcılığı tarafından yürütülüyor. KHK ile en yakın bölge adliyesinde başsavcılık tarafından inceleme yapılıyor. Ama bu bizdeki 40 Hakim savcı ihraç edildi ‘’şeklinde konuştu. BOŞ MAHKEME YOK Yeni atanan hakim ve savcıların pırıl pırıl insanlardan oluştuğunu söyleyen Habip Korkmaz, “ Yeni atananlarda biraz acemilik var. Onlarda çok kısa sürede öğreniyorlar. Tecrübeli hakim savcılarımız var. Yaz kararnamesi ile yapılan atamalarda daha kıdemli arkadaşlar geldi Elazığ ‘a. Şimdi arkadaşlardan bana gelen dosya sayısı yüzde yüz arttı geçen yıla göre. Önümüzdeki bir yıl inşallah çok verimli vatandaşımızın işinin görüldüğü adaletin sağlandığı iyi bir yıl olacak. Bizim şu an kadromuz temiz bir kadro, sayıda yeterli. 24 Savcı 32 Hakim var. Boş mahkeme yok şuan.” şeklinde konuştu.