'F.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, DÜNYADA 400. SIRADA'

Erol KARA/Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özer,1967 de kurulan Fırat Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık fakültesinin bu yıl 50. Yıllını kutladığını belirterek, Fırat Üniversitesi Mühendislik fakültesinin Türkiye sıralamasında 10. Sırada. U.S News araştırmalarına göre ise Dünyada ise 400. Sırada olduğunu söyledi. Özer,' Şimdiye kadar Mühendislik fakültelerimizden 12 binin üzerinde mezun verilmiştir. Mezun olanların Türkiye'nin Teknik ve teknolojik kapasitesinin a

'F.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, DÜNYADA 400. SIRADA'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fırat Üniversitesi’nin 1967 de İnşaat ve Makine Mühendisliği bölümü ile başladığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Özer, ‘’Halen aktif 11 Mühendislik farklı programları mevcut. Şimdiye kadar Mühendislik fakültelerimizden 12 binin üzerinde mezun gerçekleştirildi. Mezun olanların Türkiye’nin Teknik ve teknolojik kapasitesinin artırılmasına ciddi ölçüde katkıları olmuştur ‘’dedi.

 

FAKÜLTENİN 50 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özer,’’ Bazı bölümlerimizde 2. Öğretim de var. 2. Öğretime öğrenci bulma noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bazı programlarda ise 2. Öğretim  kapatıldı. 2. Öğretime öğrenci kabul eden Makine, Bilgisayar, Elektrik ve İnşaat mühendislikleri öğrenci kabul ediyor. Onun dışındakiler kabul etmiyor’’ diye konuştu.

 

Prof. Dr. Ahmet Özer,” Ülke genelinde 180 üzerinde Mühendislik Fakültesi var. Hal böyle olunca Türkiye de Yükseköğrenime kabul edilen öğrenci dağılımının dengesi bozuldu. Bu bizim aleyhimize bozuldu. Çünkü 8 sene önce 10 bölüm vardı öğrenci bulma noktasında sıkıntımız yoktu. Mevcut trend bu şekilde böyle devam ederse nasıl bir manzara ile karşılaşırız o işin ayrı tarafı. Şimdiye kadar Mühendislik fakültelerimizden 12 binin üzerinde mezun gerçekleştirildi. Mezun olanların Türkiye’nin Teknik ve teknolojik kapasitesinin artırılmasına ciddi ölçüde katkıları olmuştur. Çünkü bu fakültenin 50 Yıllık bir geçmişi var. Şu an fakültede ki bazı bölümlere öğrenci bulunmaması aslında ciddi bir çelişkili bir durum gibi geliyor. Bunun sebeplerini de fakültenin dışında aramak lazım. Bu genelde Yükseköğretim politikası ile alakalı bir süreç gibi geliyor bana. Bizde bu durumda şuan Öğrenci Yerleştirme merkezi tarafından tercih kılavuzundan çıkarılan Kimya Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği ve Bio Mühendisliği bu da geçen yıl itibariyle kayıt olan öğrencilerin sayısı kontenjanın belli bir değerin altında olduğu için YÖK bunları tercih kılavuzundan çıkarıyor. “ dedi.

 

MEZUN ÖĞRENCİLERİMİZİ İZLİYORUZ

Mezun olan öğrencilerimizi Türkiye’nin belirli kademelerinde görmek bizi memnun ediyor diyen Prof. Dr. Ahmet Özer, ‘’Üniversite konseptinin geldiği nokta itibarıyla o akreditasyon süreçlerinin sağlıklı yürüyebilmesi için kendi mezun ettiğiniz öğrencinizi izlemek zorundasınız.’’ dedi

 

 

Özer, “Yani, mezun olanlar zaman, zaman kendi içinde toplantılar yapıyor. Akreditasyon sürecinin gereklerinden biri de sizin kendi doğal paydaşlarınızdan olan mezunlarınızı izlemek durumundasınız. Tamam öğrenci mezun oldu ama bu öğrenci ne yapar ne eder onların tepkilerini ve önerilerini dikkate almak durumundayız. Biz bunu düzenli olarak yapmaya çalışıyorum mühendislik fakültesinde. “ dedi.

 

F.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, DÜNYADA 400.SIRADA

 

 Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Enformatik enstitüsüne bağlı (URAP) Üniversitelerin belirli kriterlere göre derecelendirmesini sağlayan bu konuda çalışmalar yapan merkezin verilerine göre; Fırat Üniversitesi Mühendislik fakültesinin Türkiye sıralamasında 10. SıradaU.S News araştırmalarına göre ise Dünyada ise 400. Sırada görülüyor. Bu bizim açımızdan sevindirici bir durum’’ diye konuştu.

 

Özer, “Bizim dışımızda başka bir ülkedeki bir kuruluş tarafından istatistik bilgi ile derecelendirme yapılması Bizim fakülte açısından sevindirici bir durumdur. Toplumların gelişmesinde temel sürücü güç mühendislik formasyonudur. Mühendislik aslında hayatın her alanında var.  Mühendislik aslında tabiatla mücadele demektir. Yani tabiatı dönüştürmek demektir. Bu dönüştürmeye yaparken, bütün konseptin büyük ölçüde mühendisler tarafından gerçekleştirilmiştir. Mevcut teknolojik gelişmenin merkezinde mühendislik ve fen bilimleri vardır. Hayatımızın her evresinde kesinlikle mühendislik vardır. Mühendislik hizmeti aslında bir optimizasyon meselesidir. Geçmişte mühendislik hizmetlerinin mühendislik temelinde sağlanan bir takım gelişmelerin aslında daha sonra ki evrelerde topluma, tabiata bir takım zararlarının dokunduğu muhakkaktır bun uda dikkate almak zorundayız.  Üretirken de mevcut kaynakların sınırsız olmadığını gelecek kuşakların bunlardan faydalanması gerektiğini düşünerek buna uygun pozisyon üretmeniz lazım. İşin eğitim ve öğretim boyutundan ziyade sonuçta mühendislik formasyonu bu şekilde düşünen mühendislerin yetişmesini öngörür. “ dedi.

 

GELECEKTEKİ AKTİVİTELER ROBOTLAR TARAFINDAN YAPILACAK

Bilişim endüstrisinin hayatın hemen her alanında hâkim olduğuna dâhil ciddi işaretlerin olduğunu belirterek,” Yakın gelecekte bize bekleyen temel gelişmelerin temelinde müşteri odaklı müşteriye özel ürünlerin üretilmesi. Bundan sonraki süreçte üretim mekanizmasında bu esneklik çok daha öne çıkacak. Kişiye özel üretimin gerçekleştirilmesi. İnternet hizmetleri çok daha hızlı olacak. Hayatımızın hemen hemen her alanına robotların girmesi söz konusu olacak. Gelecekte emek loğun denem bilgi yoğun döneme girecek gibi.  Sonuçta vasıfsız niteliksiz emeğe ihtiyaç olmayacak demektir. Gelecekte nitelikli olacak, bilişim teknolojilerine son derece hakim olacak. Emek veren sektörlere çok ihtiyaç olmayacaktır çünkü robotlar olacak hayatımızda. Emeği ihtiyaç olmadığı dönemde büyük oranda işsizlik probleminin artmasına sebep olacaktır. Ama bunun tersine bir takım gelişmeler de olacağını iddia edenler var. Belirli sektörlerdeki iş alanlarının ortadan kalkması söz konusu olacak.