Estetik Gülüş Tasarımında 'Beyaz Dişler' Önem Taşıyor

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Birçok faktöre bağlı olarak diş renginin değiştiğini belirten Diş Hekimi  Pınar ARDIÇOĞLU, değişen diş rengine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Estetik Gülüş Tasarımında 'Beyaz Dişler' Önem Taşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diş Hekimi Pınar Ardıçoğlu: “Estetik Gülüş tasarımında diş beyazlatma yöntemi yine çok tercih edilen konular arasında. Diş beyazlatma iki tarzda olabilir; bunlardan birincisi ofis tipi beyazlatma yani hekimin kliniğinde veya muayenehanesinde hastasına sunduğu beyazlatma yöntemi” dedi.

Ofis tipi diş beyazlatmanın dişlerin üzerine uygulanan özel bir solüsyonla diş etleri korunarak yapılan bir uygulama olduğunu kaydeden Dr. Ardıçoğlu “Özel bir ışın kaynağı ile bu lazer olabilir yada yüksek kaynaklı bir ışın kaynağı olabilir hekimin tercihine bağlıdır. Bu ışın kaynağı ile dişlerin beyazlatılma işlemidir. Bu uygulama yaklaşık 45 dakika ile 1 saat kadar sürer. Bazı kişilerde birden fazla seans yapmak gerekebilir. Ofis tipi diş beyazlama işleminin sonunda kişinin dişleri birkaç ton daha beyaz hale gelecektir. Diş beyazlatma, özel solüsyonlarla ve özel tekniklerle dişin içinde var olan lekelenmeleri giderme yöntemidir. Yani diş temizleme ile diş beyazlatma tamamen farklı konulardır. Diş temizleme, dişin üzerinde var olan lekeleri çıkartır. Diş beyazlatma, seneler boyunca veya genetik olarak dişi sarı olan bireylerde dişin içindeki sarartan malzemeleri çıkartma işlemi işlemidir” diye konuştu.

DİŞLERİ NELER SARARTIR?

Dişleri sarartan en büyük etkenlerin, çok tüketilen çay ve kahve olduğunu belirten Dr. Ardıçoğlu “Bunların yanı sıra sigara tüketimi de sağlığınıza ve dişlerinize çok zarar veriyor. Ayrıca kırmızı şarap ve diğer gıdalardaki renk verici bazı maddelerinde dişlerimize büyük ölçüde yıkıma sebep olmaktadır. Maalesef yaşlanmada dişleri sarartan etkenlerden biridir. Yaş ilerledikçe dişlerimiz sararıyor, çatlıyor, yüzeyi daha pürüzlü hale geliyor ve pürüzlü hale geldiği için dişler daha fazla leke tutar hale geliyor. Diş beyazlatma yeterli gelmiyorsa porselen lamine diş yöntemi yani dişlerin üzerine özel porselen yaprakçıklar yapıştırılabilir veya bonding uygulama işlemi de bize diş beyazlatma ile beraber yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

EV TİPİ BEYAZLATMA YÖNTEMİ

Diş beyazlatma da ikinci yöntemin, ev tipi diş beyazlatma yöntemi olduğunu ifade eden Dr. Ardıçoğlu: “Ev tipi beyazlatma yönteminde hekim öncelikle kişi ile oturup bir değerlendirme ve dişlerin beyazlatmaya uygun olup olmadığını o seans değerlendirmiş olur. Kişiden özel bir ölçü alınır, bu ölçüye göre tam ağza oturan dişine ve diş etlerine taşmayan bir plak hazırlanır. Bu plakla beraber evde kullanacağı hekimin belirleyeceği özel bir marka kullanılır burada önemli konu şudur düzgün ve kaliteli bir marka kullanmak Türk diş hekimliği birliği ve dünya gıda enstitüsü onaylı bir marka olmalıdır.Yani dişlerinizi beyazlatmak için kesinlikle marketlerden ya da dışarıdan aldığınız ürünleri kullanmayın” dedi.

“KARBONAT KULLANMAYIN”

Dr. Ardıçoğlu: “Diş beyazlatma için dışarıdan kesinlikle bilmediğiniz ürünlerle (karbonat, çamaşır suyu vb. gibi) ya da yöntemleri kullanmamalıyız. Çünkü diş minesi çok özel bir doku çok sert bir doku olmasına rağmen aşınabilir. Mine dişlerin yüzeyini örten tabaka bunun altında daha zayıf olan dentin tabakası vardır. Dentin tabakasına inildiği zaman artık hassasiyetler ve problemler başlar. Bu yüzden mineyi iyi korumak lazım, kesinlikle dişimize hekimimizin önerdiği diş beyazlatma ajandan başka ajan kullanmamamız önemli konudur” şeklinde konuştu.

Beyazlatılan Dişin Dayanıklılık Süresi Nedir?

Beyazlatılan dişlerin her zaman için eskisinden daha beyaz göründüğünü söyleyen Dr. Ardıçoğlu, “Ancak dişlerinizin yeniden sararmasını ve lekelenmesini istemiyorsanız çay, kahve, sigara ve türevleri, çikolata, salça, ketçap gibi boyalı gıdalar, renkli ve asitli içecekler, kırmızı şarap tüketimini mümkün olduğunca azaltmalı, hatta kullanmaktan kaçınmalısınız. Alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak beyazlık uzun süre korunabilir. Yine de bu süreçte beyazlatıcı diş macunları ile tedavi desteklenebilir. Altı ayda bir diş hekiminizi kontrol amaçlı ziyaret ettiğiniz takdirde, diş sağlığınızı korumakla beraber rengi ile ilgili uygulamalar da yaptırıp ömür boyu sağlıklı ve bembeyaz dişlerle gönül rahatlığıyla gülebilirsiniz” diyor.

Diş beyazlatmanın mümkün olmadığı durumlarda gelişmiş estetik diş hekimliği teknikleri ile yine de bembeyaz bir gülüş sahibi olunabileceğini belirtiyor.

Hangi Dişler Beyazlamaz?

Hastanın ağzında kendi dişleri yoksa ya da köprü yaptırdıysa beyazlatma köprünün rengini açmıyor. Dolgunun rengini beyazlatma işlemiyle açılmıyor. Örneğin ön dişinizde dolgu varsa dolgunun rengi açılmıyor, dişlerin rengi açılıyor. Bu durumda ise dolgunun değiştirilmesi gerekiyor. Dr. Ardıçoğlu, diş eti problemi varsa beyazlatma işlemi yaptırılması tavsiye edilmediğini belirtiyor. Çünkü dişteki ciddi çekilmeler nedeniyle beyazlatma yapıldığında kullanılan madde ciddi sızlamalar yapıyor ve hastayı rahatsız ediyor. Diş etinizde asla bir problem olmamalı. Bir de diş beyazlatma yapmadan önce dişinizin mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Çünkü taşların üzerine ve lekelerin üzerine beyazlatma yapılmıyor.