Ergen:' En kısa zamanda tedbir alınmalı'

Elazığ Kent Konseyi Başkanı Murat Ergen, Sandalcılar Konağı ve heyelan nedeniyle çöken Maden Köprüsü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Ergen:' En kısa zamanda tedbir alınmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ergen yaptığı yazılı açıklamada,“ Kadim bir medeniyetin çok değerli mirasını taşıyan ilimiz, tarihi, kültürel, sosyal ve ilmi açıdan güzel ülkemizin en müstesna şehirlerinden biridir.Ama ne yazık ki, son dönemlerde tarihi ve kültürel mirasımız bir bir yok olmakta, bu nadide miras tabiri caiz ise elimizden kayıp gitmektedir.

Geçtiğimiz günlerde, Hüseynik’te bulunan 18 konaktan biri olan ve 200 yıllık geçmişi bulunan Sandalcılar Konağı’nın yıktırılması, hepimizin hafızasında buruk bir acı hatıra olarak kalacak..

Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescillenen ve koruma altına alınan tarihi konağın, tescilinin kaldırıldığı, varislerinden birinin konağı yıktırdığı haberi ile sarsıldık. Ne yazık ki iş işten geçmişti ve bizler tarihin karanlık sayfalarına gömdüğümüz konağı kurtaramadık.

Ne yazık ki, dün buna benzer acı bir haber de Maden İlçemizden geldi. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve Sultan Abdulhamit Han döneminde yaptırılan tarihi Maden Köprüsü, doğal olmayan, yani kendi elimizle meydana getirdiğimiz dolgu ve akabinde oluşan heyelan nedeniyle yıkıldı.

Aslında yıkılan sadece Maden Köprüsü değil, hayallerimizdi.

Heyelan ile yok olan sadece Maden Köprüsü değil, geleceğe dair umutlarımızdı.

Kaybettiğimiz sadece Maden Köprüsü değil, paha biçilemez tarihi mirasımızdı.

Yitirdiğimiz sadece Maden Köprüsü değil, Kapitalizme kurban verdiğimiz insanlığımızdı.

Yok olan sadece Maden Köprüsü değil, maddeye manayı değişen vicdanımızdı.

Üç kuruş para uğruna bir ilçeyi, bir tarihi, bir mirası kaybettik maalesef. Bakır Madeni tesislerinin yıllarca hafriyatlarını boşalttığı alanda doğal olmayan bir heyelan ile maelesef Maden ilçemizin bir mahallesi tehlike altında. Allah korusun köprü yerine evlerin olduğu alanda heyelan meydana gelse bugün acımız milyonlarca kat daha fazla olacaktı.

Bugün yıkılan köprü, yarın yıkılacak bir mahallenin habercisidir. İş işten geçmeden, hiçbir insanımızın burnu kanamadan tedbir almak zorundayız.

Elazığ Kent Konseyi olarak, şehrin hakkının hukukunun korunması görevi, kanun ve yönetmelik ile bize verildiğine göre;

1- Bu konuda İlimizde bir çalıştay düzenlenerek, tarihi ve kültürel yapılarımızın belirlenmesini ve envanterinin çıkarılmasını talep ediyoruz.

2- İlimizde tarihi özelliğe sahip yapıların yıkılma tehlikesi ile baş başa kalmadan önce, tamirat, tadilat vb işlemlerinin yapılması konusunda Valiliğimiz başta olmak üzere tüm idarecilerimizi göreve çağırıyoruz.

3- Bu şehrin tarihi mirasını hiçe sayan kapitalist menfaat şebekelerinin cezalandırılmasını istiyoruz.

4- Kısaca bu şehre sahip çıkılmasını, şehrin değerlerine sahip çıkılmasını, mirasımıza sahip çıkılmasını istiyoruz.”dedi.(Bülten Haber)