Erdem: 'Tarihimiz Şanlı Zaferlerle Dolu'

Malazgirt Zaferinin 948. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımlayan Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı Semih Erdem, 'Yaklaşık bir asırdan beri yaşadığımız Anadolu coğrafyasını vatan yapmak için şehit kanı akıtıyoruz.

Erdem: 'Tarihimiz Şanlı Zaferlerle Dolu'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Bilinen resmi tarihe göre Anadolu’nun kapıları 948 sene önce bugün Malazgirt Ovasında Bizans’a karşı kazanılan zaferle açıldı. Bu kutlu günün yıldönümü dolayısıyla Anadolu’nun kadim kentlerinden Ahlat’ta şenlikler ve kutlamalar var. Anadolu’nun kapılarını bize açılışının 948. yılı kutlanıyor. Bu tarihi günümüz kutlu olsun” dedi.

Mesajında şanlı tarihimizden bahseden FHGC Başkanı Erdem, “O gün ve sonraki günlerde bu kapıdan geçen Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepni, Salur, Eymür, Ürker, Kınık, Kayı, Alkaevli, Karaevli, Döğer, Dodurga, Yazırlı, Kızık, Kargın, Türkmen, Özbek, Kazak, Kuman, Kırgız, Hazar ve daha birçok Oğuz ve Türk boyları akın akın Anadolu’ya gelmeye, iskan tutmaya, yerleştikleri köy, ova, dağ ve yaylalara Ortaasya’dan taşıdıkları ve kendilerini tanımlayan isimleri vermeğe başladılar; bir taraftan da Anadolu’yu maddi ve manevi anlamda imar ederek günümüze dimdik ulaşan 1000 yıllık eserler diktiler. Yeni kazanılan vatan, siyasi ve askeri mücadelelerin merkezi olduğu kadar; Türkçe’mizin, sanatımızın, folklorik değerlerimizin ve İslam İnancının da merkezi olmuştur. Bütün bunları küçücük bir orduya yanı sıra büyük inanca sahip Sultan Alparslan ve komutanlarına borçluyuz. Bu bakımdan Malazgirt bütün yönleri ile iyi irdelenmelidir” dedi.

ERDEM: TARİHİMİZ ŞANLI ZAFERLERLE DOLU!

Türk tarihinin zaferlerle dolu olduğunu kaydeden Erdem, “Türk tarihinde altın harflerle yazılmış ve tarihin şanlı sayfalarında mümtaz yerini almış bir çok zaferimiz var. Ancak öyle zannediyorum ki Malazgirt ve Büyük Zafer bunların ilk sırasında yer alıyor. Birinde Anadolu’nun kapıları Türk Boylarına ardına kadar açılmış; öbüründe ‘Türkleri geldikleri Orta Asya bozkırına sürmeye ‘ niyetlenen mütecavizlere en güzel ders verilerek, Anadolu’ya kesin olarak ikinci kez Türk mührü vurulmuş… Malazgirt Zaferi ile koca Bizans bir günde yerle bir edilmiş, yaklaşık 400 yıl sonraki fethe zemin hazırlanmış. Büyük Zafer’le de öyle olmadı mı? Malazgirt yenilgisi ile iktidarı değişen ve istikrarı bozulan Bizans, Büyük Zaferle de Avrupa aynı akıbeti paylaştı. Anadolu’nun Türk ve İslamlaşmasında büyük öneme sahip Malazgirt’in Erzurum’a da yansıması var. Zafer sonrası Horasan civarına çekilen Sultan Alparslan’ın komutanlarının büyük kısmı Anadolu’da kalarak fetihlere devam ettiler” dedi.

“2020 SALTUKLU YILI İLAN EDİLMELİ”

Mesajının sonunda bir öneride bulunan Erdem, şöyle devam etti: “Anadolu’da kalarak fetihlere devam edenlerden biri de Saltuk Bey’di. Saltuk Bey, Erzurum ve çevresinde hüküm süren Saltuklu Beyliğini kurdu, 150 yıla yakın bir zaman hüküm süren beyliğin başkenti Erzurum’du. Tarihte önemli görevler üstlenen Erzurum, Saltuklu’ya başkentlik yapmış, sonra kurulan Erzurum Selçukluları’nın Merkezi olmuş Anadolu’daki kadim kentlerden birisidir. Bu vesileyle Saltuklu sanat ve kültürünün incelenmesi maksadıyla 2020 yılının Saltuklu Yılı ilan edilmesi doğru olacaktır kanaatindeyim. Bu gün yine Anadolu’nun Kadim Kentlerinden Ahlat’ta şenlikler ve kutlamalar var. Anadolu’nun kapılarını bize açılışının 948.yılı kutlanıyor. Bu tarihi günümüz kutlu olsun”