EN ZOR RAMAZAN

DÜNYAYI VE ÜLKEMİZİ SARAN KORONAVİRÜS SALGINI SEBEBİYLE KAPANAN İŞYERLERİ İLE ÜRETİMİN DURMASI SEBEBİYLE MİLYONLARCA İNSAN MAAŞ ALAMAZ HALE GELDİ. BİRÇOK HİZMET SEKTÖRÜ ÇÖKTÜ. BU İŞYERLERİNDE ÇALIŞANLARI İSE ZOR RAMAZAN BEKLİYOR.

EN ZOR RAMAZAN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan ve on binlerce insanın ölümü yüzbinlerce insanın da hastalanmasına sebep olan  koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz günlere denk gelen mübarek ramazan ayı birçok kesimi zor durumda bıraktı.

Salgının etkisini azaltmak amacıyla alınan önlemler kapsamında başta berberler, kıraathane ve kahvehaneler, lokantalar, pastahane ve kafeler ile birçok hizmet sektöründe çalışan insanlar hem işsiz hem de ciddi anlamda geçim sıkıntısı ile yüz yüze kaldılar.

RAMAZANDA YOKLUĞU YAŞAMAK

Salgın dolayısıyla kapanan işyerlerinde çalışan yüzbinlerce insan bu ramazanı evinde geçiriyor. Hükümetimizin az da olsa maaş desteği ile ayakta durmaya çalışan bu insanlarımızı bugüne kadar belki de hiç yaşamadıkları bir yokluk ve fakirlikle yüz yüze kaldılar. Geçmiş yıllarda çalışan, üreten ve belki de ramazan ayı canlılık ile daha çok kazanıp evine daha çok malzeme alan, zengin iftar ve sahur menüleri hazırlayan insanlarımızın bu yıl sofraları hem çok yavan hem hüzünlü olacak.

VEFA DESTEK YARDIMLARI ÖNEMLİ

Elazığ Valiliği tarafından geçtiğimiz günlerde başlatılan “esnaf kardeşliği” kampanyasına ilimizden çok sayıda iş insanı ve kurum katkıda bulundu. Yine ilimiz bakkal ve esnaflarından alınan çok sayıdaki gıda kolileri, vefa destek gurubu ve gönüllü STK başkanları aracılığı ile özellikle salgının mağdur ettiği ailelere ulaştırılıyor.

Yapılan bağışlarla birlikte AFAD tarafından gönderilen çok sayıda gıda paketinin  özellikle salgın dolayısıyla işsiz kalmış ya da işyerini açamamış insanlarımıza bir nebze de olsa katkı sunduğunu ifade eden vatandaşlar, bu konuda devletimizin duyarlılığının her türlü takdire şayan olduğunu ifade ediyorlar.

GELİRİ OLMAYANLARA 1 MİLYON

Ramazan dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da herhangi bir geliri olmayan ailelere 1 milyon TL’lik nakdi yardım yapıyor olması da toplumsal dayanışmanın ve paylaşmanın en güzel örneği oldu.

Başvuruların devam ettiği yardım paralarının bizzat evlere teslim edilmesi de ayrı bir hizmet oluyor.

YAKIN AKRABAYA DİKKAT KESİLELİM

Devletimizin yaptığı her türlü yardım ve desteğe karşın her bir ferdin başta kendi komşusu ve akraba ve tanıdıklarını da gözden geçirmesi gerekiyor. Ramazan ayının rahmeti, bereketi ve hayır hasenatının büyük ecir olduğu bu günlerde geçmiş ramazanlardan daha duyarlı olunmalı ve mutlaka çevreye dikkat kesilmeli.

İşsizlikten dolayı zor durumda olan ve bunu çok da belli etmeyen yakınlarımızın durumlarını en iyi yine kendimiz biliriz.

Dünyada en zor durumun varlıktan yokluğa düşmek olduğunu söyleyen vatandaşlar, bu durumda olanlar belki gururlarına yedirmemek ya da yardım edilecek konuma düşmekten dolayı gurur yaparak hiç bir şeye ihtiyacımız yok dese de onların bu beyanlarını çok ciddiye almadan destek verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

ZEKÂT MEVSİMİ

Ülkemizde zekât verme döneminin genellikle ramazan ayına denk getirdiğimizi ifade eden vatandaşlar, bunun için ramazanın son günlerini beklemeden en üst seviden hesaplamalar yapılarak zekâtın en yakın akrabadan başlamak üzere verilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Ramazanın toplum olarak bir huzura ve berekete kavuşturmak istiyorsak, paylaşmanın ve infak etmenin manevi hazzını ve sevabını almak istiyorsak, ulusal ve yerel yardım organizasyonları yapan vakıf ve dernekler yerine bizzat kendi bildiğimiz ve tanıdığımız çevremize yapılan yardımların toplumsal dayanışma ve barışa da önemli oranda destek sağlanması gerektiğini  belirten vatandaşlar, bu zor günlerde kendilerine  yardım yapılan insanların bunu asla unutmayacağı ve ömür boyu bir muhabbet doğacağını ifade ediyorlar.