EN GÜZEL GÜLÜŞÜNÜZE ORTODONTİK TEDAVİYLE KAVUŞUN 

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Kelime anlamı 'düzgün diş' olan ortodonti hakkında pek çok bilinmeyeni Diş Hekimi Pınar ARDIÇOĞLU  ile konuştuk.

EN GÜZEL GÜLÜŞÜNÜZE ORTODONTİK TEDAVİYLE KAVUŞUN 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 Hacettepe Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra mesleğimin her dalında eğitim aldım ve eğitimci konumunda kurslar verdim.İstanbul Nişantaşı’ndaki muayenehanem de kendi hastalarıma uzun yıllar hizmet verdikten sonra Elazığ’a bu standartları taşımaya karar verdim. Sonunda da Nisan ayında Hazardağlı kavşağında “Gülüş Estetiği” konseptiyle,Elazığ halkına tüm bu standartların birebir taşındığı muayenehanemi açtım. 

 

Ortodontik tedavi nedir?

Halk arasında tel tedavisi olarak da bilinen ortodontik tedavi, dişlerin dizilimini düzeltmek için uyguladığımız bir tedavi yöntemidir. Çapraşık veya aralıklı dişlerin, alt-üst çene arasındaki kapanış bozukluklarının ve iskeletsel çene bozukluklarının tedavi edilmesine imkan sağlar. Kullandığımız tellerle dişler doğru yerlerine konumlandırılır, alt-üst çene ilişkileri düzenlenir. 

 

Ortodontik tedavinin gülüş estetiğine katkısı nedir?

Kişiyi güzel bir gülüşe kavuşturmanın yolları her zaman yine kişiye özeldir. Zirkonyum kaplamalar ve yaprak porselenler olarak bilinen porselen laminalarla çok başarılı estetik sonuçlar elde ediyoruz gerçekten. Ama dediğim gibi kişiye özel değerlendirmeyi yaparken hassas olmak çok önemli. Kişinin ihtiyacı ve dişlere dokuya en iyi en sağlıklı yaklaşımı hastayı bilgilendirerek önermek en doğru olanı. 

Dişler yıpranmamış, şekilleri güzel, yapıları sağlam ve sağlıklı durumda , ama çapraşık veya ayrık,kapanışı problemli haldeyse kısa süreli ortodontik tedavilerle inanılmaz sonuçlar elde ediyoruz. İşin gerçekten dikkat çeken yanı ise dişler bozukken onların şeklinin de güzel olmadığını zanneden hastalarım tedavi sonunda “aslında dişlerimin yapısı şekli ne kadar güzelmiş” diyerek şaşkınlıklarını ifade ediyorlar. 

Önemli bir noktaya daha değinmek istiyorum. Tedavi kişiye özel planlanır diye hep vurgulama gereği duyuyorum. Bazen kişinin yaprak porselen veya zirkonyum kaplama tedavisi planlamasının öncesinde de kısa süreli tel tedavisine ihtiyacı oluyor. Özellikle ön iki diş arasında çok fazla aralık varsa iki dişi birleştirmek için kocaman kaplamalar veya dolgular estetikten oldukça uzak sonuçlar veriyor. Bu nedenle gülüş estetiğinde uzman multidisipliner çalışan yani mesleğinin her alanına hakim bir doktorla görüşüp tavsiyelerini önemsemelerini herkese tavsiye ediyorum.

 

Ortodontik tedavi hangi yaşlarda uygulanır?

Ortodontik tedavi için yaş sınırlamaları artık ortadan kalktı diyebilirim. Son yıllarda çocuktan fazla yetişkin ortodontisi yaptığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Yetişkin ortodontik tedavisi için yurt dışından bile hastalarım geliyor. Ortodontik tedavi süreleri eskisi kadar uzun değil, artık telsiz ortodontik tedavi bile mümkün ve sonuçlar çok başarılı. Dolayısıyla her meslek grubunda her yaşta ortodontik tedavi uygulayabiliyoruz. Yani 50 yaş üstü de ortodontik tedavi görmek için gecikmediğini bilmeli. Birkaç ayda büyük değişimlere kavuşuyoruz .

Çocuklar için ortodontik tedaviler açısından söyleyebilirim ki bilinçli ebeveynlerin sayısı da artıyor. Çocuklarını daha süt dişleri çıkarken kontrollere getirmeye başlıyorlar. Böylece çocuklarda diş koltuğu korkusu oluşmadığı gibi ağız hijyen bilgilendirmeleri sayesinde çocukların diş sağlığını da korumuş oluyorlar. Bu kontrollerde ortodontik muayeneler de yapılarak ilerde oluşabilecek bir çok ortodontik problemin önüne geçmek mümkün oluyor. Bunlar da önleyici tedavi olarak geçiyor.

 

Ortodontik tedavide ne gibi yenilikler var?

Hep tel tedavisi diye anılan ortodontik tedavi için de artık “telsiz tedavi”lere ilgi oldukça büyük. Kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklarla dişin ön veya arka yüzüne tel takmadan dişleri hareket ettirmek mümkün. Bir dönem dişlerin iç yüzeyinden takılan teller çok dikkat çekmişti ancak o teller dıştan görünmese de iç tarafta dili çok etkiliyor olması hasta için ciddi bir handikap. Şeffaf plaklarla yaptığımız ortodontik tedaviler yetişkin ve özellikle ekran karşısında işi olanlar ve tel görüntüsüne karşı önyargısı olanlar için oldukça avantajlı bir seçenek haline geldi. 

 

Ortodontik tedavi ağrılı bir tedavi midir?

Ben hep hastalarıma pembe tablolar çizmekten bir adım geride durmaya çalışırım. Ama yanlış bilinen kulaktan dolma bilgileri düzeltmeye çalışıyorum. Ortodontik tedavide telleri takarken hasta hiçbir ağrı sızı hissetmez. Zaten teller dişlerin üzerine özel yapıştırıcılarla yapıştırılır ve dişe herhangi bir girişimde bulunulmaz. Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavide de telle yapılan tedavide de seanslar sonrası 2-3 gün çiğneme sırasında hafif ağrı bekleriz. Bu dönemlerde ağrı kesiciler hasta için rahatlatıcı olacaktır. Tedavinin başlamasından birkaç ay sonra bu yangılar azalır. 

 

Ortodontik tedavi sonrası dişler tekrar bozulur mu?

Yine en çok karşılaştığım soru ve hatta sorun, tedaviden birkaç yıl sonra dişlerinin tekrar bozulduğundan bahsedilmesi.

Ortodontik tedavi aktif ve idame tedavi olarak 2 süreçten oluşur. Aktif tedavi doktorun dişlere hareket verdiği ve dişlerin doğru konuma alındığı süreçtir. İdame tedavisi ise dişlerin aktif tedavi sırasında konumlandırıldığı şekilde kalarak geri dönüşleri engellediğimiz süreçtir. Bunun için aktif tedavi bittikten sonra da hastaya idame sürecindeki uygulamalar hakkında hekim hassas olmalı ve hasta da kontrollerini aksatmamalıdır.