Elazığ Süpersonik Patlamadan Etkilendi

Peking Üniversitesi araştırmacılarının, Türk ve ABD'li uzmanlarla birlikte gerçekleştirdikleri çalışma, 6 Şubat'ta Pazarcık ve Elbistan merkezli yaşanan depremlerin ilk kırılma anındaki ses hızını aşarak süpersonik bir patlamaya yol açtığını ortaya koydu.

Elazığ Süpersonik Patlamadan Etkilendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uluslararası bir bilim insanları ekibi, Peking Üniversitesi'nin Dünya ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nden araştırmacılar Yue Han ve Song Xiaodong liderliğinde Türk ve ABD'li uzmanlarla birlikte çalıştı. Çalışma, depremlerin fayların kırılma sürecini ve tetiklediği sarsıntıyı detaylı bir şekilde inceledi.

Araştırmacılar, sismik dalgaların veri analizi, uydu pozisyonları ve radar gözlemleri kullanarak depremlerin kırılma sürecini ele aldı. Elde edilen bulgular, süper kayma sürecinin bir fay kolunda başlayıp ana faydada ilk kırılmayı tetiklediğini gösterdi.

İki ayrı depremin meydana geldiği koşulları tanımlamaya ve simüle etmeye çalışan ekip, Science dergisinde yayımlanan bulgularını paylaştı. Araştırma ekibi, 7,8 büyüklüğündeki ilk deprem sırasında saniyede 4,2 kilometre yayılma hızına sahip süper kayma sürecinin bir fay kolunda başladığını ortaya koydu.

Peking Üniversitesi'nde kürsüsü bulunan ve büyük depremlerle ilgili kilit önemdeki ulusal projeye başkanlık yapan Profesör Song, bu süreci "süpersonik bir uçağın ürettiği ses patlamasına benzer" şeklinde ifade etti. Bu çalışma, depremlerin doğasını anlama ve önleme konusundaki bilgi birikimine önemli katkılar sağlamaktadır.