ELAZIĞ MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL

ELAZIĞ'IN KENDİ DEĞER VE ÜRÜNLERİNİN TANITILMASINA YÖNELİK FUAR VE ÖZEL PROGRAMLAR SON YILLARDA ARTARKEN HAFTA SONU İZİNSİZ  YAPILMAYA ÇALIŞILAN BİR FESTİVAL KAMU KRİZİNE SEBEP OLDU

  ELAZIĞ MUZ CUMHURİYETİ DEĞİL
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehrin ekonomisini güçlendirmek,  sosyal ve kültürel değerlerini tanıtmak ve ilimize katma değer sağlamak amacıyla ilimizde son yıllarda birçok fuar ve diğer organizasyonlar yapılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı ve İnşaat Mobilya & Dekorasyon Fuarı’nın ardından geçtiğimiz günlerde Düğün ve Ev Konsepti ile Gıda ve Gastronomi Fuarı düzenlendi. Her dört fuar da resmi işlemleri ve yasal izinleri alınarak gerçekleştirildi.

İZİNSİZ FESTİVAL

Geçtiğimiz hafta sonu önceden billboard, tanıtım ve sosyal medya duyuruları yapıldığı ve halkımız davet edildiği halde hiçbir müracaat ve yasal izni olmayan Çikolata ve Kahve Festivali’nin resmi müracaat yapmadığı ortaya çıktı.

İl dışından da birçok firmanın davet edildiği, değişik firmalara stant satıldığı halde resmi izinlerinin alınmamış olması il dışından gelen firmaların da tepkilerine sebep oldu.

 

 

İZİN YOK TEPKİ VAR

Cumartesi ve Pazar günü yapılması planlanan ve adına şehrimizle nasıl bir ilgi kurulduysa çikolata ve kahve festivali denen festival için Cuma akşam saatlerinde sosyal medyadan Elazığ Belediyesi’nin engel çıkardığı yönünde yayınlar ve paylaşımlar yapıldı.

İzin alınmayan organizasyonun yetkilileri ve bazı STK temsilcilerinin yaptıkları paylaşımlarda bu etkinliğe Elazığ Belediyesi’nin keyfi olarak izin vermediği ifade edildi.

 

 

BELEDİYE “İZİN ALINMAMIŞ” DEDİ

Cuma günü akşam saatlerinde yaşanan bu gelişmelerin ardından gözler Elazığ Belediyesi yetkililerine çevrildi. Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürlüğünü aradığımızda ise olayın aslı ortaya çıktı. Organizasyon sorumluları bu festival için gerekli hiçbir izin ve başvuru yapmadıkları gibi ticari faaliyet izni konusunda da herhangi bir beyanda bulunmamışlardı.

 

 

REKLAM ÇOK MÜRACAAT YOK

Günler öncesinden şehrin birçok noktasında afiş ve billboardlar ile  duyurulan bir festivalin ilk önce yapılması gereken resmi müracaatın yapılmaması organizatörlerin bilgisizliklerini ve sorumsuzluklarını  gösterdi.

 

KAMU KURUMLARINDA GECE MESAİSİ

Cuma akşamı yapılan sosyal medya paylaşımlarında Belediyenin keyfi olarak engelleme yaptığını iddialarının ardından olayın ciddiyetini anlayan düzenleme heyeti,  şehrin yöneticileri ile görüşerek yasal süreci başlatmak zorunda kaldılar. Gecenin ilerleyen saatlerinde valilik ve alanın mülkiyet sahibi olan İller Bankası gerekli yazıları yazarak süreç başlamış oldu. Bu işlemlerden sonra da belediye yasal zemine oturan müracaatı değerlendirerek olumlu cevabını verdi ve festival sabah açıldı.

 

KURUMLAR ZEDELENDİ

Festivale  girişlerden 20 TL ücret alınıp ikramların da  ücretsiz olacağı açıklandığı  halde hiçbir ikram yapılmadığı ve bir bardak kahvenin 30 TL’ye satıldığı iddia edildi.

Ayrıca,karnavalda çalınan müzikler de tepki topladı. ‘’Ringo Ringo Şişeler’’ gibi gençleri zararlı alışkanlıklara yönelten şarkıların okunması  hem ziyaretçilerden hem de festival alanı çevresinde oturan apartman sakinlerinden  tepki aldı.

MEŞRUİYET ARANMALI

Festivalin Elazığ Belediyesi tarafından keyfi olarak engellendiği söylentilerini yayan ve bu konuda dik bir duruş sergilediği için amacına ulaşamayan ve her dönem belediye aleyhinde olmaktan öte başka bir misyonu olmayan STK başkanlarının söylemleri bir kez daha ortaya koydu ki belediye her zaman doğru yerde duruyor ve izin alınmayan etkinliğe  prim vermiyor.

Bu olay ile Festival için gerekli izinleri veren kurumların da ne kadar meşru zeminde oldukları tartışmasını akıllara getirdi.

Topu belediyeye atarak işin içinden  sıyrılmanın kolaycılığına kaçan kurumların bu eksikliklerini gecenin orta karanlığında birimlerini açtırarak evrak hazırlatıp imzalamaları da olayları ne kadar meşru şartlar ve yasal zeminde takip ettiklerini ortaya koydu.

Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürlüğünün meşruiyet ve yasal izin talebini farklı yerlere çeken ve objektif değil hissi ve nefsi konuşan art niyetli şahısların, gecenin ilerleyen saatlerinde evrak hazırlayan kurumların reflekslerini görünce gerçekten resmiyette eksiklik olduğunu anlamaları ve Elazığ’ın muz cumhuriyeti olmadığını görmeleri kimlerin doğru yerde kimlerin yanlış yerde olduğunu bir kez daha net bir şekilde ortaya koydu.

Bu olayı bahane ederek yasal prosedür isteyen belediyeyi yıpratmaya çalışan kişilere karşı siyasi ve diğer kurumların daha dikkatli ve özenli davranmasını isteyen vatandaşlar, hukuk devletinin gerekleri yerine şifahi talimat ve dayatma ile hiçbir sorunun çözülemeyeceğini dile getirdiler.

 

VATANDAŞ TEPKİLİ

Yağan yağmur ile vatandaşın sığınacak bir alanın bile olmadığı festivale vatandaşın da tepkisi ilginç oldu. Sosyal medya hesaplarında bunu dile getiren vatandaşlar, organizatörlerin tavırlarından da şikâyetçi olduklarını ifade ettiler.