ELAZIĞ'IN TEK KADIN BALIKÇISI

Elazığ'da yaşayan Zuhal Polat, ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi üzerine bir yıl önce açtığı balıkçı dükkanı ile iş hayatına atıldı.

ELAZIĞ'IN TEK KADIN BALIKÇISI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kent merkezinde yaşayan iki  çocuk annesi Polat (35), eşinin mevsimlik işlerde çalışması nedeniyle ailesine destek olmak amacıyla yakınlarından aldığı borç parayla Vali Fahribey Caddesi'nde bir yıl önce balıkçı dükkanı açtı.

Polat, dükkanında sabahın erken saatlerinde başladığı işini akşam saatlerine kadar tek başına sürdürüyor. Kent merkezinde balıkçılık yapan 35 erkek arasında tek kadın olan Polat, evindeki ve dükkanındaki işlerini aksatmadan yürütüyor.

Polat,yaptığı açıklamada, 12 yıldır evli olduğu eşinin mevsimlik işçi olarak çalışmasından dolayı kış aylarında işsiz kaldığını, bu nedenle 2 çocuklu ve kirada oturan bir aile olarak zaman zaman geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. 

Fırat Üniversitesi Seracılık ve Süs Bitkileri Bölümünden mezun olduğunu ancak iş bulamadığını anlatan Polat, Keban ilçesinde büyüdüğünü, ilçenin barajdan dolayı balıkçılığı ile öne çıktığını dile getirerek,  "Keban demek, balık demek. Balıkçılığın iyi olacağını düşünerek böyle bir işe giriştim.'' diye konuştu.

OLUMSUZ YORUMLARA RAĞMEN İŞ YERİNİ AÇTI

Polat, balıkçı dükkanı açmaya karar verdiğinde çevresindekilerin zor meslek olan balıkçılığı yapamayacağını ifade ettiklerini, ancak tüm olumsuz yorumlara rağmen iş yerini açtığını anlattı.

Dükkanında mesleğin tüm inceliklerini ustalıkla yerine getirdiğini aktaran Polat, kadınların istedikten sonra başaramayacakları iş olmadığını kaydetti.

 KADINLAR DAHA ÖZENLİ 

Polat, kentte kendisinden başka kadın balıkçı olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:"Elazığ halkı daha önce kadın balıkçı görmemiş, alışmamışlar ama alışacaklar. Kadınların her ortamda olması gerekir. Belediyeye ruhsat almaya gittiğim zaman şaşırdılar, 'İlk bayan balıkçı olacaksınız.' dediler. İnsanlarından farklı tepkiler alıyorum. Bence en çok kadınların bu sektörde olması gerekir çünkü kadınlar evine, çocuklarına gösterdiği özeni müşterisine de gösterecektir. Ayrıca çocuklarımız balık yemeli, balık hayatımızda olmalı.''

Dükkanını açtıktan sonra hibe desteği için KOSGEB'e başvuruda bulunduğunu anlatan Polat, işini daha da büyütmek istediğini bildirdi.

Balıkçılık mesleğini severek yaptığını belirten Polat, ''Müşterilerimden çok iyi izlenimler alıyorum. Kadın balıkçıların gelişeceğine inanıyorum. Belki de benimle birlikte birçok kadın balıkçı olacak Elazığ'da. Bundan da mutluluk duyacağım.'' ifadelerini kullandı.