ELAZIĞ'IN KURU DOMATESİ DÜNYA PAZARLARINDA

Erol KARA /Elazığlı iş adamı Mehmet Tosun, ürettiği domatesleri kurutarak yurtdışına ihracatını gerçekleştiriyor. Rakipsiz çalıştığını pazarla ilgili sorun yaşamadığını söyleyen Tosun, yıllık 200-500 Ton arasında Domates üreterek kuruttuğunu söyledi.

 ELAZIĞ'IN KURU DOMATESİ DÜNYA PAZARLARINDA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurutulmuş domates üretiminin Türkiye de Ege bölgesinde ve Elazığ‘da mevcut olduğunu belirten Mehmet Tosun, domates kurutma işleminin sadece kendi yaptıkları çalışmadan değil ekolojik faktörlerden kaynaklandığını söyledi. Tosun, “Ürünün kuruması için Elazığ müsait bir yer. Güneydoğu, Karadeniz ve Akdeniz de her hangi bir kurutma işlemi yapılmadığı için Elazığ en cazip bölgelerden biridir. Yani İşletmeye büyütüp ürünü çoğaltabilirsek, bu bölge Ege den sonra Türkiye’nin en büyük sebze ve meyve işlemi alanına dönüşebilir. 10 yıldır bu işi yapıyorum. Kurutulmuş Domatesin gelişmesi ve işlenmesi için mücadele vereceğim. Yıllık 200 ton yaş domates üretimin iyi olduğu dönemde 500’a kadar çıkabiliyor. Bu yılki üretimimiz 250 ton olacak. Bu yıl domates üretimimiz % 80 oranında düştü. Ekolojik sebeplerden dolayı. Bölgede sulu tarımın olmaması üretim anlamında bizim sıkıntı çekmemize neden oluyor.  Devletimizin yapacağı bölgesel kalkınma ile bu sulama projeleri faaliyete geçerse bizim üretimimiz artacaktır.” dedi.

 

PAZAR SORUNU YOK

Mehmet Tosun, ”Kurutulmuş Domates endüstriyel bir ürün olduğu için tamamen ihraç ürünüdür. Başta ABD, Avrupa ülkeleri, Avustralya, Çin ‘e gönderiyoruz.  Bu üründe pazar sorunu yok. Çünkü Türkiye’nin her yerinde kurutma olmadığı için pazar ile ilgili bir sıkıntı yok. Rakipsiz çalışıyoruz bu üretimde. Yeter ki üretim olsun.” ifadelerini kullandı.