ELAZIĞ'I YEŞİLLENDİRECEĞİZ

Tamer ÖREN - Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya POLAT  bu yıl müdürlük olarak 8 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

ELAZIĞ'I YEŞİLLENDİRECEĞİZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya POLAT,  Bölge Müdürlüğü olarak 2017-2018 Ekim aylarında yapacakları çalışmalar hakkında gazetemiz Hakimiyet’e değerlendirmelerde bulundu.

70 BİN DEKARDA AĞAÇLANDIRMA YAPACAĞIZ

Polat,’’Ağaçlandırma ve Erozyon kontrol çalışmalarının Orman Genel Müdürlüğü’ne geçmesiyle birlikte Elazığ’da  biz her yıl çıtayı biraz daha yükselterek çalışıyoruz. bu yıl İnşallah 70 bin dekar alanda yağmurların yağmasıyla birlikte fidan dikimine başlayacağız.’’ 

İHALE YAPILDI

Ziya Polat;’’Hem vahidi fiyatla vatandaşlara yaptıracağımız, hem de ihale yoluyla yaptıracaklarımızın hazırlıkları tamamlandı. İhalelerimiz yapıldı. İlk yağmurla birlikte  planladığımız 6 milyon fidan,  geçen yıl ve daha önceki yıllarda diktiğimiz fidanlarda  son bir iki yıldır havaların  çok kurak ve sıcak geçmesi nedeniyle yer yer kurumalar meydana geldi. kuruyan fidanların yerine yenisinin dikimiyle birlikte 8 milyonun üzerinde  fidan dikmeyi hedefliyoruz.’’

YAŞLI CEVİZ AĞAÇLARI KURUMAYA BAŞLADI

Polat;’’Her yıl başarı oranımız %80 civarındayken bu yıl maalesef % 60’lara kadar düştü. Yaşlı ceviz ağaçları kurumaya başladı. İnşallah Rabbim bizi bu küresel ısınmaya bağlı bu kuraklıklardan korur. Yağmur rejiminin ve mevsimlerin normale dönmesiyle diktiğimiz fidanlar birkaç yıl içinde kendi gösterecek Elazığ daha yeşil daha yaşanabilir bir şehir haline gelecek.’’

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA YEMYEŞİL BİR ELAZIĞ GÖRECEĞİZ

Polat;’’Yılda 60 -70 bin dekar arasında ağaç dikimi yapmak bölge müdürlüğümüz için sıradan bir hale geldi. Bu hızla gidersek mülkiyet ve saha tahsis problemlerini çözersek Elazığ’ın çıplak yerlerinin ağaçlandırılıp yeşillenmesi birkaç yıl içinde yeşillenmesi mümkündür. Bundan dolayı başta valiliğimiz olmak üzere kurumlarımızdan destek görüyoruz. İnşallah bu destek artarak devam eder. ‘’

VATANDAŞIMIZ ARTIK DAHA BİLİNÇLİ

Kuraklık ve iklim değişiklerinin temelinde  yeşil alanlarının azalmasına bağlı olduğunu bu yüzden bölgemizde ve totalde bütün dünyada yeşil alanların arttırılması gerektiğini  vatandaşlarımız biliyor. Dolayısıyla nerede vatandaşımız nerede bir yeşil görse, ağaç görse onu gözü gibi koruma başladı ve haklı olarak bunların arttırılmasını talep etmeye başladı.

 

2500 KİŞİYLE DİKİME BAŞLAYACAĞIZ

Meralarımızın iyileştirilmesi boş arazilerin  ağaçlandırılması vatandaşlarımızın meyve bahçelerine yönlendirilmesi bunları total olarak düşünüldüğünde yeşil alanlarımızın arttırılması gerekiyor. Bizde bu bilinçle çalışıyoruz. Yağmurun düşüp toprak tavına geldiğinde hemen Yaklaşık 2 bin 500 kişiyle dikime başlayacağız. 

KÖYLÜLERİMİZE İÇİN GELİR GETİRİCİ AĞAÇLAR DİKİYORUZ

Bölge Müdürlüğü olarak en çok meşe, diş budak, sedir, kızıl çam, kara çam, kısmen çok az da olsa yüksek yerlerde sarı çam, akasya en fazla diktiğimiz ağaçlar olarak sıralayabiliriz. Köylerimize yakın olan yerlerde badem  ekiyoruz. Sulu araziyse ceviz ekiyoruz. Cazibeli akan suya sahipse ekim yaptığımız yerler damlama sulama çekip etrafını çeviriyoruz.  Yetişen meyvelerin toplamını civarda bulunan köylülerimize bırakarak onlar için ek gelir sağlıyoruz.

VATANDAŞLARIMIZA FİDAN DAĞITMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Öğretmenevi önünde, AVM’lerde, Ormancılık haftasında vatandaşlarımıza fidan dağıtımı gerçekleştireceğiz. Biz yılda 2 defa dağıtıyoruz. İhtiyaç olsa 3-4 defa da yaparız bizim için üst limit yok. Yeter ki talep olsun elimizdeki fidan stokumuza göre dağıtım yapıyoruz.  Vatandaşlarımızı asla geri çevirmiyoruz. Yeter ki gelsin bizden fidan dikmek için talep de bulunsun. Hangi okul, hangi muhtar , hangi vatandaş bizden fidan talep ederse biz fidan veriyoruz.

DİKİLEN YER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL

Amacımız vatandaşımız bu konuda bilinçlensin. Bizim bakanlığımız ve bölge müdürlüğümüz olarak temel felsefemiz fidan dikilsin kim diker nereye diker önemli değil. Yeter ki fidan toprakla buluşsun ve yeşersin. Vatandaşımızın tarlasının kenarında olmuş, merada, ormanlık alanda, okul ya da cami bahçesinde yeşermiş olması ifade etmiyor. Önemli olan o fidanın yeşermiş olması o nedenle kimin diktiğinden çok dikilen fidana bakıyoruz.