Elazığ, Alabalık Üretiminde Önemli Bir Yere Sahip

Tamer ÖREN - Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan ÖZBAY ' Elazığ alabalık üretiminde ülkemizde önemli bir yere sahiptir' dedi.

Elazığ, Alabalık Üretiminde Önemli Bir Yere Sahip
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birleşmiş Milletler  Gıda ve Tarım Örgütü tarafından desteklenen  ve Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü  Müdürlüğü tarafından düzenlenen   uluslararası “Rezervuar ve göllerde ağ kafeslerde  balık yetiştiriciliği bölgesel eğitimi” başladı. 5 – 8 Aralık tarihleri arasında Elazığ’da yapılacak olan  şehitlerimiz için saygı duruşu ve  İstiklal marşımızın okunmasıyla başlayan  bölgesel eğitimin açılışına Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Abdulhakim AYDIN, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat BİRİŞİK, Daire Başkanı Ali AYAR,  Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Gürcistan, Ukrayna, Ermenistan’dan gelen 19 kursiyer ve davetliler katıldı.

Türkiye alabalık üretiminde birinci sırada

2005 ve 2015 yılları arasında Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliğinde  yaklaşık % 97, alabalık yetiştiriciliğinde %125’lik artışın gerçekleştiğini söyleyen Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü  Müdürü Özkan ÖZBAY “ Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye alabalık yetiştiriciliği üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Enstitü olarak sorumluluk sahamızda yer alan 478 işletme, 86.569 ton yıllık proje kapasitesi ve 35. 547 ton yıllık fiili kapasite ile Türkiye’nin toplam üretiminin önemli bir kısmını karşılamaktadır” dedi.

Elazığ’da su ürünleri işletmelerinin tamamının alabalık yetiştiriciliği yapmakta olduğunu söyleyen ÖZBAY “155’i ağ kafes işletmesi olmak üzere 159 tane alabalık işletmesi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Elazığ ilinde bulunan doğal göller ve baraj göllerinde 11 su ürünleri kooperatifine bağlık 149 tekne ve avcılık yapan 286 balıkçı bulunmaktadır” diye konuştu.

Kırmızı eti ithal, beyat eti ihraç ediyoruz

Türkiye olarak beyaz ette alkışlanabilecek bir mesafe kat ettiklerini dile getiren Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat BİRİŞİK “ Kırmızı eti ithal ederken; kanatlı ve balık ihraç ediyoruz. Beyaz ette bu başarı varken bunun daha önemlisi bunu sürdürebilmek olacak. Bundan 10 yıl  ya da 100 yıl  sonra durum ne olacak ? Biz dost ve kardeş ülkelerle tecrübelerimizin yanı sıra hatalarımızı da paylaşıyoruz”diye aktardı.

Türkiye su zengini bir ülke değil!

Dünya’nın üçte ikisinin  su olmadığı gibi Türkiye’nin de su zengini bir ülke olmadığını vurgulayan  BİRİŞİK “ Karadeniz’i ortak kullanıyoruz. 40 metrenin altında yaşam yok. Akdeniz Dünya’nın en tuzlu  sularına  sahip. Anadolu’da iki büyük gölümüz var. Van gölü sodalı olduğu için çok zayıf bir eko sistem var. Tuz gölünde ise mikrop bile yaşamıyor. İçeride ez sayıda gölümüz var. Bunu hem enerji, içme suyu, kullanma suyu, tarımsal sulama ve balıkçılık için kullanıyoruz. Suyun sahibi çok. Su yakın zamanda uluslararası bir takım tartışmalarında odağında olacak” diye kaydetti.