ELAZIĞ 'A OBEZ TUR

Erol KARA/Elazığ, Yurt içi ve Yurtdışından gelen çok sayıda obezite hastasının ameliyat için tercih ettiği bir merkeze dönüştü. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Prof. Dr. Erhan Aygen ve ekibinin Obezite ameliyatındaki başarısı ülke sınırlarını çoktan aştı.

ELAZIĞ 'A OBEZ TUR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yurt içinden sonra Avrupa ve Arap ülkelerinden gelen hastalarla dolup taşan Fırat Üniversitesi, şehrin ekonomisine Obez Tur’u ile büyük katkı sağlıyor. Prof.Dr. Erhan Aygen, şimdiye kadar 3 Bin Obezite ameliyatı yaptıklarına dikkat çekerek,” Biz bu vatanın evlatlarıyız.  Bu vatan bizden hizmet bekliyor. Ben Elazığ ‘dan gitmeyi düşünmüyorum. Burada kalıp benden daha iyi hekimler yetiştireceğim” dedi.

6 BİN LİRAYA OBEZİTE AMELİYATI YAPIYORUZ

Aşırı taleplerden dolayı Obezite ameliyatlarını karşılayamaz durumda olduklarını söyleyen Prof.Dr. Erhan Aygen, Talebin çok olmasının nedeni bu ameliyatları İstanbul ve Ankara da çok yüksek ücretlerle yapılıyor olmasından kaynaklanıyor dedi. Büyük şehirlerde 40 Bin ile 100 Bin arasında Obezite ameliyatı yapıldığını söyleyen Aygen, Fırat Üniversitesinde ise 6 Bin liraya  obezite ameliyatı yapıyoruz dedi.

Obezite ameliyatları için yaş kriterleri olduğunu söyleyen Aygen, 18 Yaş altı 65 yaş üstü yapılmıyor. Çok şiddetli obez olan Vücut kitle endeksi 50’nin üzerinde olan şekeri tansiyonu hastalığı olanı yapıyoruz. Normal olan vücut kitle endeksi 20-25 arasında olması gerekir diye konuştu.

OBEZİTE EKONOMİSİ OLUŞTU

 İstanbul, Ankara’dan sonra  Almanya, Arabistan’dan hasta kabul ettiklerini söyleyen Aygen, Obezite ameliyatı ile Elazığ Turizmine çok büyük katkı sağladıklarına dikkat çekti. Prof.Dr. Erhan Aygen,”  Gelen hastalarım ameliyat olup giderken yakınlarıyla birlikte yerel yiyeceklerde alıp gidiyor. Otellerde kalıyorlar taksilere biniyorlar ve şehrin bütün esnafları kazanıyor. Elazığ’ı  tanımayanlar bu sayede tanımış oluyor. Gelip Elazığ ‘ı gören biz Elazığ ‘ı böyle bilmiyorduk diyor. Terör bölgesi zannedip  korkanlar varmış gelip görünce burada yaşarım diyenler oluyor. Obezite ameliyatlarının Elazığ ‘ın tanıtımına çok büyük bir katkısı var. Şimdiye kadar 3 Bin Obezite ameliyatı yapmışız. Bilim adamlarından gelip burada ameliyat olanlar var. Diğer hastanelerle kıyas yapıldığında daha düşük bir para hizmettin kalitesi ve tecrübe olduğundan dolayı bizi tercih ediyorlar. Birçok insanda olamayan deneyime sahibiz. Ekip olarak tecrübeliyiz.  Ekibin tek parçası ben değilim. Anestezide İsmail Demir Radyoloji de Hakan Artaş yani bu ekip işi.” Diye konuştu.

AMELİYAT İÇİN ARAYA TORPİL KOYMAK İSTEYENLER OLUYOR

Günlerimiz dolu olunca araya torpil koyuyorlar diyen Prof.Dr. Erhan Aygen, Hastalarımızın ameliyat sonrası bir çok şeyi değişiyor. Mesela nefes problemi kalkıyor, şeker ilacını bırakıyor. Hastaların cinsel hayatı normalle dönüyor. İnsanlar yaşadığı sorunlardan uzaklaşınca rahatlıyor. Rahatlayınca yaşadığı kötülükler aklına gelince size minnet duyuyor diye konuştu.

Aygen,”  Hastaların zayıfladığını görünce bizlerde mutlu oluyoruz. Ameliyat olup da zayıflayamayan insanlarda var. Her gün yürüyüş ve spor yapmazsan ameliyatın bir anlamı yok. Temel koşul spor yürüyüş ve çok iyi egzersiz. Yürüyüş ömür boyu olmalı Ameliyat sonrası B12 eksikliği olabiliyor. Obezite ameliyatlarından sonra B12 düzeyi düşüyor. Bu düşmenin sebebi midemiz küçülüyor. B12 vitamini emilimini yapan hormon var. Ama her hastada olmuyor. Yani yüz hastadan on hastada olabiliyor.  Ameliyat sonrası kontroller var. B12 nin düştüğünü görürsek hemen iğne tedavisine başlıyoruz. İğne ile gayet normalle dönüyorlar. B12 kontrollü yapılmazsa o zaman çok ciddi hasarlar ortaya çıkar. Oluşan hasar geriye dönmüyor. Obezite ameliyatında en yüksek ameliyat oranını sahip olan hastane Fırat Üniversitesidir. En son 1. Sırayı almıştık. Geçtiğimiz yıl 970 Ameliyat yapıldı. 2011’den beri Obezite ameliyata yapıyoruz.” dedi.

ESKİDEN F.Ü YÜ KÜÇÜMSÜYORLARDI

Eskiden Fırat Üniversitesinin bilim anlamında küçümsendiğine işaret eden Aygen, Elazığ ‘da  bir şey yapılmıyor diyorlardı. Şimdi, Cerrahpaşa Doktorlarını bize eğitime gönderiyor. Suudi Arabistan dan Doktorlar  Obezite eğitimi almak için bize geliyorlar onları eğitip gönderiyoruz. Harran Üniversitesinden, Gaziantep’ten eğitim için gelen Doktorlar var. Doktorlar arkadaşlar öğrenmek için bana geliyorlar dedi.

ANNE VASİYETİNİ YERİNE GETİRDİM

Elazığ ‘dan gitmeyi düşünmediğini söyleyen Aygen bir çok özel hastaneden teklif geldiğini ancak bu tekliflere sıcak bakmadığını söyledi. Aygen,” Ben Elazığlıyım. Taksiciler bile önüm kesip buradan gitme. Biz size gelen hastalardan dolayı para kazanıyoruz dediler. Ben doğup büyüdüğüm toprakları hizmet etmek için yetiştim. Ben Akciğer kanserinden çok genç yaşta Annemi kayıp ettim. Burada tanısını koyamamışlardı 1 Yıl. Son olarak Hacettepe de tanısı konuldu fakat fazla yaşamadı. Annemin vasiyeti vardı “Oku Doktor ol diye” bende özellikle Kanser konusunda kendimi daha çok geliştirdim ve Annemin vasiyetini yerine getirdim. Buralardan gitmek istemiyorum. Ben gidersem diğer arkadaşlar giderse olmaz. Elazığ ‘dan  giden hocaları toplasanız bir hastane daha kurarsınız. Ben gidersem altımda sağlam birilerini bırakmam lazım yetiştirmem lazım. Ben öğrendiğim her şeyi herkese öğretiyorum. Burada şu an Kadın yumurtalık kanser ameliyatlarını yapıyorum ben. Kadın doğum ameliyatlarını yapan kimse yok hatta bölgede de yok. Yumurtalık kanseri, Rahim kanseri ameliyatı, lenf bezi temizliği yapıyoruz. Karın zarı soyuyoruz ve kemoterapi veriyoruz.” dedi.

DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ. BU ÜLKE BİZDEN HİZMET BEKLİYOR

Prof.Dr. Erhan Aygen, “Bizim Türkiye de her konuda ilerlememiz lazım. Biz eğitimciyiz. Biz öğrendiklerimizi esirgemeden bizden sonrakilere öğretmemiz lazım. Tek ben derseniz olmaz. O Yüzden gitmiyorum. Üniversitemizi belirli bir noktaya getirdik. Bizden sonra gelenler bizden daha ileri götürmesi lazım şeklinde konuştu. Aygen,”  Her gelen çıtayı yükseltirse belki biz ülke olarak daha iyi yerlere geliriz. Biz bu vatanın evlatlarıyız.  Biz bu vatana hizmet etmek zorundayız. Bu vatan bizden hizmet bekliyor. Ben Elazığ ‘dan gitmeyecem. Zaten Rektörümüzün sonsuz desteleri var. Bazen zorda bile kalsa isteklerimizi geri çevirmiyor.” Dedi.

ELAZIĞ ‘DA BÖBREK NAKLİNE BAŞLADIK

Cerrahi Onkolojisinin  yeni kurulan bir bölüm olduğuna dikkat çeken Aygen, “Türkiye de 60-70 kişilik bir cerrahi Onkoloji hoca gurubu var.  Eğitimlerine başlandı. Ben bilim dalı başkanıyım cerrahi onkoloji de.  Eğitimlere başladık.  Ayrıca Elazığ da böbrek nakli ameliyatlarına başladık.  Bir yıl içinde böbrek nakli ameliyatı yaptım. Bu Üniversite için ilkti.  Obezite de Kanser ‘de çok iyiyiz. Meme korumu ameliyatları yapıyoruz. Şu an Elazığ ‘da en çok görülen kanser türü meme kanseridir.” ifadelerini kullandı.