E-BEYAN SİSTEMİ CİDDİYE ALINMALI

Erkan BAY/Elazığ-Bingöl Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Sabit Önal, Elazığ Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu.

E-BEYAN SİSTEMİ CİDDİYE ALINMALI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ-Bingöl Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Sabit Önal,Hakimiyet Gazetesine yaptığı açıklamada,’’E-Beyan sistemini Esnaf Odalarının  ciddiye alması gerekiyor.Yoksa hem Odalar hem de esnaflar zor durum da kalabilir.’’dedi.

                                       

BASİT USULDE Kİ VERGİ MÜKELLEFLERİ E-BEYAN SİSTEMİNE BAĞLANDI

Önal,yaptığı açıklamada,’’Maliye Bakanlığı bildiğiniz gibi basit usulde ki vergi mükelleflerinin kayıt tutmalarını e-beyan sistemine bağladı.Yani kayıtlarını internet ortamında tutacaklardır.Bu sistem 1 Ocak 2018 tarihinde başladı.Ama baktılar ki bu süreçte bir sıkıntı var yeni bir tebliğ ile 01.10.2018 tarihine çekti.’’dedi.

E-BEYAN SİSTEMİNDE KAYIT TUTMA ŞEKLİ FARKLI

Yeni sistem hakkında açıklamalarda bulunan Önal,’’E-Beyan sisteminde kayıt tutma şekli farklı.Basit usulde ki esnaflar bağlı bulundukları Odalar aracılığıyla yada yetki almış serbest muhasebeci Mali Muşavirler aracılığıyla yapabileceklerdir.Artık sistemden Gelir İdaresi Başkanlığı basit usulde ki vergi mükellefleri ne yapıyor ?Kayıtlarını nasıl tutuyor ? diye görebilecek.Basit usulde ki esnaflar bir sorumluluk sözleşmesi imzalayacak.Bu sözleşmeyi ya bağlı olduğu esnaf odalarıyla yada meslek mensubu ile imzalayacak.Çünkü  bir takım vergi ziyanına sebep olacak suçlardan dolayı bir sorumluluk gelecek.’’diye konuştu.

ESNAF ODALARINDAN BİR TALEP GELMEDİ

Başkan Önal,’’Bizim amacımız Esnaf Odalarının bu konuda Mali Müşavirler ile istişare halinde olmalarıdır.Onlardan bilgi almaları ve gözetimin de bu işi yapmalarıdır.Şuana kadar bir talep gelmedi.Biz şuan takip ediyoruz.Odalar sisteme nasıl girecek? Nasıl yapacaklar diye? Çünkü artık eski sistem yok.El ile doldurularak evrak verilmiyor.Artık risk analizine takılıyor.Hata kabul etmiyor.Yapılacak bir hatanın sorumluluğu Odaya gelecek.Biz istiyoruz ki yapılacak hatayı asgariye indirmek.Onun için esnaf odaları Mali Müşavirleri kullanırlarsa daha iyi olur.Biz şimdi uzaktan izliyoruz.’’dedi.

SİSTEME GİRDİĞİN ZAMAN ARTIK GERİ DÖNÜŞÜ YOK

Önal,’’Ağustos 2018 tarihi itibariyle Türkiye’de 779 Bin basit vergi mükellefi var.Bu büyük bir rakam.E-Beyan sistemini nasıl kullanacaklar bilmiyoruz.Çünkü hata kabul etmiyor.Sisteme girdiğin zaman artık geri dönüşü yok.Evrakları doğru şekilde hazırlamak lazım.Çünkü vergi usul kanunun da tarif edilmiştir gider kalemleri.Her faturayı gider yazamazsınız.’’dedi.

ESNAF ODALARININ BU KONUYU CİDDİYE ALMASI LAZIM

E-Beyan sisteminin doğru bir karar olduğunu ifade eden Başkan Önal,’’Bu sistemi doğru buluyoruz.Artık evraklarınızı elektronik ortama yüklüyorsunuz.Gelir İdaresi Başkanlığı inceliyor ve sistem esnafın beyannamesini çıkarıyor.Bu nedenle esnaf odalarının bu konuyu ciddiye alması lazım.Mali Müşavirler ile görüşmesi gerekiyor.En azından sorumlulukları ortadan kalkar.’’diye konuştu.

Önal,’’Esnaf Odalarının E-Beyan sistemini ciddiye almadıklarını söyleyebilirim.Sanki eski sistemmiş gibi görüyorlar.Ama bu sistemin sorumluluğu ağır.Para cezaları oldukça yüksek.Şuana kadar biz görüşmedik.Kendilerinin bu konuda bir fikir almaları için bizimle irtibata geçmeleri lazım.Belki mali müşavirleri vardır.Bilmiyoruz ama en azından bir istişare de bulunmaları lazım.’’dedi

ELAZIĞ’DA BASİT USULDE 7 BİN ESNAF VAR

Elazığ’da basit usulde yaklaşık 7 Bin esnafın olduğunu ifade eden Önal,’’Elazığ’da basit usulde vergi mükellefi sayısı yüksek.Şunu söylemek istiyorum.E-Beyan sistemini ciddiye alsınlar.İlerde sorun yaşarlar.Esnaflarımız sıkıntıya düşebilir.E-Beyan sistemine dahil olabilmek için 30.09.2018 tarihine kadar sisteme girmek lazım.İnternet ortamında form doldurmaları gerekiyor.Uzun bir süre yok.En kısa zamanda bu  işlemlerin yapılması gerekiyor. ’’dedi.