DÜNYA DİLİ OLAN İNGİLİZCEYİ NEDEN ÖĞRENEMİYORUZ?

DÜNYA DİLİ OLAN İNGİLİZCEYİ NEDEN ÖĞRENEMİYORUZ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Dünya dili olan İngilizceyi neden öğrenemiyoruz?

 Bu sorumuzu Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Öğretim Görevlisi Hakan SEVİNÇ cevapladı.

Sevinç'' Ülkemizdeki yabancı dil eğitiminde gramer ağırlıklı metot kullanılıyor. Ve kitaplar buna göre hazırlanıyor. Kitaplar alıştırma ve okuma parçalarından oluşuyor. Dinleme ve konuşmaya yönelik bir alıştırma maalesef yok. Bazı İngilizce öğretmenleri yönetmeliğe aykırıda olsa öğrencilere ek kitaplar aldırıp bu eksik kısımları tamamlamaya yönelik bir çalışsalar da maalesef öğrenci sınıfta öğrendiği bir konuyu veya cümleleri sınıf dışında kullanma şansı bulamıyor. Çünkü o öğrenci İngilizce konuşmaya zorunlu bir ortama maruz kalmıyor.'' dedi.

Sevinç; ''Bunu ülkemizin doğusu ve batısı olarak kıyaslarsak batıda 100 kişiden 10' u az veya çok iyi veya kötü İngilizce bilip konuşurken bu oran doğuda %1 dahi değildir. Tabi ki bunun nedeni yabancıların batı bölgelerde yaşaması ve o bölgelerde turistik amaçla bulunmasıdır. Bu da kişileri İngilizce öğrenme ve konuşmaya teşvik etmektedir. Uzun yıllardan beri uygulanan bu sistemle İngilizce öğrenmek ve bunu günlük hayata yansıtmak çok zor. Bu olumsuzluğa birde branşı İngilizce öğretmenliği olmayan bir öğretmenin İngilizce dersi verdiğini eklersek sonucun fiyasko olması kaçınılmazdır. Dolayısı ile böyle bir öğretmenden I drink cigarerette duymak mümkün olabiliyor. 

ÖĞRETMEN KADROSU DİL EĞİTİMİNDE OLDUKÇA ÖNEMLİ

 Öğretmen kadrosu dil eğitiminde oldukça önemlidir. İngilizce eğitim verenlerin eğitim fakültesi İngilizce öğretmenliği bölümünden olması ve gerekli formasyona sahip olması gerekiyor. Sınırlarda belirli bir seviyeden sonra Türkçeyi az İngilizceyi daha çok konuşulmalıdır  ancak, birçok öğretmen bu durumu ya yapmıyor ya da yapamamaktadır.  Hemen hemen herkes İngilizce öğretmenimizle sınıfta yaptığımız şu diyaloğu hatırlar.

T: Good morning, students

S: Good morning teacher

T: How are you today

S: Fine, thanks and you?

T: Sit down

Bu diyaloğun ve dersin sonrası maalesef nerde kalmıştık çocuklar cümlesiyle Türkçe devam etmiştir.

Okullarımızda sürekli olarak denetim yapılmalıdır. 

PEKİ DİĞER ÜLKELER İNGİLİZCEYİ NASIL ÖĞRENİYOR

Çok uzağa gitmeye gerek yok Irak ve Suriye’den ülkemize üniversite eğitimi için gelen öğrenciler biz üniversite hocalarını çok şaşırtmaktadır. Gramer hatası yapsalar da korkmadan akıcı bir şekilde İngilizce konuşuyorlar. Oysa Türk öğrenciler İngilizce konuşmak istediğinde hata yapmaktan korkuyor ve konuşamıyor. Onların eğitim sistemi kesinlikle bizim eğitim sisteminden iyi değildir. 80’li yıllarda Arap, Suriye TV kanalları yayınlarında İngilizce alt yazı veya Arapça alt yazıyla film yayını yaptılar. Ülkemizde onlarca TV kanalı var bir tanesi bunu yapmıyor. Bu olumsuzluklar elbette ki İngilizce öğrenmeye engel değildir. İnternetin hayatımızın her alanına girdiği bu dönemde interneti İngilizce öğrenme amaçlı olarak kullanmamız  İngilizceyi öğrenmemizde oldukça önemli bir katkı sağlayacaktır. 

DİLİ NASIL ÖĞRETMELİ NASIL ÖĞRENMELİYİZ?

Dil öğretimine 5. Sınıftan sonra bütün okullarda bir yıl hazırlık sınıf olmalıdır. Çünkü en iyi dil öğrenme yaşı 10 ile 15 yaş arasıdır. Bu yaştaki çocuklar dili zevkle öğreneceklerdir. Ders kaynakları iyi seçilmeli bu kaynaklar okuma,  yazma, konuşma ve dinleme becerisini içermelidir. Bu durumlar sağlandığı takdirde bu süreçten geçen öğrenciler üniversiteye hazır bir şekilde gelecektir. Herkesin en az bir yabancı dil konuşacağı yarınlar hepimizin ortak ümididir