Don ve Aşırı Yağışlar Kayısı Üreticisini Vurdu

Tamer ÖREN - Kayısı üretiminde  geçtiğimiz yıla oranla bu yıl yarı yarıya bir düşüş beklediklerini dile getiren Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat ZİLAYAZ ' Hem verimdeki düşüş hem de don ve aşırı yağışlardan dolayı kayısı üretiminde bu yıl hayal kırıklığı yaşıyoruz. Her şeyini kayısı haşatına bağlayan çiftçimizi zor bir yıl bekliyor' dedi.

Don ve Aşırı Yağışlar Kayısı Üreticisini Vurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlkbahar mevsiminde yaşanan don olayları ve mevsim normalleri dışında yağan aşırı yağmurlar  kayısı üreticisini vurdu. Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat ZİLAYAZ, kayısıda bu yıl rekolte de yarı yarıya bir düşüş beklediklerini söyledi . ZİLAYAZ yaptığı açıklamada “ Geçen yıl 18 bin ton kayısı da rekolte elde edildi. Bu yıl ise 10 bin ton civarında bekliyoruz.  Baskil ilçe merkezi ve merkeze yakın 26 köyde don olayı yaşandı. Bunun yanı sıra bu yıl verim düşüklüğü de var. Normalde Nisan’da yağan yağmurlar bu yıl mevsiminde  yağmadı Mayıs ayı içerisinde yağdı. Ağaçlardaki  kayısılarda da ise  dolu ve aşırı yağmur nedeniyle çil ve leke kaldı. Bu da kayısının kalitesini düşürecektir” diye konuştu.

 

Çiftçimiz zor durumda

Kayısı üretimindeki düşüş nedeniyle birçok çiftçinin bu yıl zor günler geçireceğine dikkat çeken ZİLAYAZ “ Tarım sigortasını yapan çok az insan var. Baskil’de çiftçilerin birçoğunun geçim kaynağı kayısıdır. Bütün her şeyini kayısıdan gelecek para üzerine yapıyorlar. Banka borcu, ilaç  borçları, elektrik  faturaları, kayısı tutsun ya da tutmasın  masrafı aynıdır. Özellikle  baraj kenarındaki köylerimizde sulamalar hep elektrik yardımıyla oluyor. O da olmayınca bu sene çiftçimizi zor bir sene bekliyor” ifadelerini kullandı.

Malatya’da da  2017 yılında rekolte 140 -150 bin civarındayken bu yıl onlarında rekoltede ciddi bir düşüş beklediklerini vurgulayan ZİLAYAZ “Malatya’da kayısı rekoltesi  80 bin kg olarak bekleniyor. Hal böyleyken kayısı piyasasında şuan durgunluk hakim. Ürün az olunca fiyatlarda  da artış bekliyoruz. Şuan 6 lira olan normal kalite bir kayısının kilogram fiyatını 10 liranın üzerinde bekliyoruz” diye kaydetti.

ZİLAYAZ,  don nedeniyle  İlçe tarım müdürlüğü ile  hasar tespit çalışmaları yaptıklarını ve gerekli  müracaatları yaptıklarını  fakat; şuana kadar kendilerine herhangi bir dönüş olmadığını söyleyerek sözlerini tamamladı.