Dolandırıcılar Yasadaki Boşluktan Faydalanıyor

Tamer ÖREN - Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret ÇAKMAKÇI dönem dönem altın dolandırıcılarıyla karşılaştıklarını belirterek 'Kolluk kuvvetlerimiz dolandırıcıyı zamanında yakalayarak mahkemeye çıkartıyorlar fakat yasadaki boşluklar nedeniyle dolandırıcılar hakkında herhangi bir işlem yapılmadan serbest kalıyorlar. Kuyumcu esnafı olarak bu konuda son derece rahatsızız' dedi.

Dolandırıcılar Yasadaki Boşluktan Faydalanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı  Fikret ÇAKMAKÇI, altın dolandırıcılarına karşı yasaların yetersiz kaldığını ve tutuklanmadan serbest kalmalarından kuyumcu esnafları olarak bu durumdan son derece rahatsız  olduklarını söyledi. ÇAKMAKÇI “Zaman zaman  altın dolandırıcılarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Öyle ürünler geliyor ki bunları gerçeğinden ayırt etmek neredeyse imkansız. Patentiyle, rengiyle, ayarıyla aşırı derecede benziyor. Yılların vermiş olduğu tecrübe ile ki  en önemlisi bu zaten biz bunları ayırt edebiliyoruz. Yakaladığımız dolandırıcıyı hemen emniyete bildiriyoruz.  Emniyet güçlerinden yana sıkıntımız yok. Ben onlara sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.  Gerçekten kollu kuvvetleri olay yerine en hızlı bir şekilde gelerek şüpheli hakkında işlem yapıyorlar ve tutuklayarak mahkemeye sevk ediyorlar. Fakat; maalesef bu dolandırıcılar adliyede serbest kalıyorlar.  Sayın cumhuriyet savcımızla bu konu hakkında konuşmak için 5-6 kez randevu talep ettik. Bir sonuç alamadık. Sayın başsavcımız işlerinin yoğunluğu nedeniyle bizlerle bir şekilde görüşemedi. Sıkıntılarımızı iletemedik” diye kaydetti.

Esnaflarımızı sosyal medya ve  telefonla uyarıyoruz

 Bizler yine de bu konu üzerine hassas bir şekilde gidiyoruz. Esnaflarımızı uyarıyoruz. Türkiye’deki oda ver dernek  başkanları olarak gruplarımız var. Esnaflarımızı bu konular hakkında bilgilendirmeye devam ediyoruz. Her dernek ve oda kendi bölgesindeki esnaflarını bilgilendiriyor.

İşlem yapılmayınca kuyumcular mahkemeye gitmiyor

Esnafımız diyor ki ! Dolandırıcıyı yakaladık fakat; hakkında  bir işlem yapılmayacaksa bizim mahkemelere gidip sürünmemizin bir anlamı yok. Esnafımızı şikayet etme konusunda ikna etmede bayağı bir zorlanıyoruz.

Elazığ’da başarılı olamayan şebeke Niğde’de  ortaya çıktı

En son geçtiğimiz haftada esnafımızın uyanıklığı ve tecrübesi sayesinde bir dolandırıcı daha yakalandı. Şahsın üzerinde ve evinde yapılan aramalarda piyasa değeri yaklaşık 50 bin TL olan sahte bilezik ele geçirildi. Ama maalesef kolluk kuvvetlerimiz bütün delilleri  sunmasına rağmen  o şahıs serbest bırakıldı. Satmaya çalıştığı aynı ürünlerin benzeri Niğde’de  satıldı. Aynı şahıs değildi ama kesinlikle bunlar aynı şebekeye mensup kişilerdi. Yasalarımızdaki boşluklar nedeniyle acı bir tecrübe daha yaşamış olduk.

Bataklık kuruyuncaya kadar mücadeleye edeceğiz

Her ne kadar yasalardan kaynaklı boşluklardan yararlanarak serbest kalsalar da dolandırıcılarla mücadelemize oda ve kuyumcu esnafı olarak aynı kararlılık ve azimle devam edeceğiz. Önemli olan dolandırıcıları yakalamak değil, onların bataklığını kurutmak.

 

Sektörde daralma yaşanıyor

Kış aylarına yaklaşmamız nedeniyle düğün, nişan, sünnet gibi törenlerin azalması nedeniyle sektörümüzde daralma yaşanıyor. Altın fiyatları şuan bayağı bir yüksek. O nedenle vatandaşlarımız yatırımdan kaçıyor. Yatırım yapmayınca ister istemez bizim işler düşüyor.

Altın alırken banka yerine kuyumcular tercih edilmeli

Vatandaşlarımız altın alırken bankalar yerine kuyumcu esnafını tercih ederlerse ekonomik olarak daha karlı çıkacaklardır. Kilo bazında altın alışverişlerinde bankalarda  1000- 1500 lira oynarken bizde sadece 250 lira oynuyor. Vatandaşımız alışverişini yapmadan  serbest piyasayla kıyaslama yaparsa kendileri açısından daha iyi olacağını düşünüyorum.