DOÇ. DR. CAHİT POLAT:' GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI'

İl Sağlık Müdürü  Doç. Dr. Cahit POLAT, Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede yayılan Yeni Coronavirüs riskine karşı alınması gereken tedbirler hakkında açıklama yaptı.

DOÇ. DR. CAHİT POLAT:' GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diğer ülkelere nazaran ülkemizin Sağlık Bakanlığı tarafından alınan tedbirler sayesinde uzun süre bu tablonun dışında kaldığını belirten İl Sağlık Müdürü  Doç. Dr. Cahit POLAT, yaptığı açıklamada “ Yeni Koronavirüs solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. Hastalık, hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze temasıyla bulaşabilmektedir. Solunum sisteminde soğuk algınlığı belirtileri gösteren enfeksiyonlara ve zatürreye neden olur. Koronavirüste kuluçka süresi 2 ila 14 gündür. ” dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ VE KORUNMA YOLLARI

Hijyen kurallarına uyulmasının hastalıkta korunma ve hastalığı bulaştırmama açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. POLAT “ Belirti olarak hastalık hafif veya şiddetli seyredebilir. Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçirenlerde nefes darlığı, zatürre ve böbrek yetmezliği meydana gelebilir. Korunmada destekleyici bakım olarak bilinen 14 kural çok önemlidir. Bu kurallarda belirtilen öksürme ve hapşırma sırasında ağız, tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğimizin iç kısmını kullanmalıyız. Eller sık sık bol su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkanmalı, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Ortamın sık sık havalandırılması ve soğuk algınlığı belirtileri olan kişilerle 3-4 adım mesafede durulmalıdır. Kıyafetlerin 60-90 derecede normal deterjanla yıkanması, ateş, öksürük ve nefes darlığında sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Ellerimizle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalı, kapı kolları ve lavabolar gibi sık kullanılan yüzeylerin her gün temizlenmelidir. Ayrıca gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Hayvanlarla temastan sonra eller yıkanmalı ve hayvansal ürün tüketilmeden önce iyice pişirilmelidir. Tokalaşma, sarılmadan kaçınılmalı ve kalabalıktan olabildiğince uzak durulmalıdır. Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun ” şeklinde ifade etti.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMIŞTIR

Sağlık tesislerinde gerekli önlemlerin alındığını belirten İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit POLAT “ Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü olarak Sağlık Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda ilimizde başta Valilik olmak üzere diğer tüm kurumlarla istişare halinde olarak alınması gereken tedbirlerin tamamı yapılmaktadır. Kurum çalışanlarımıza ve diğer kurum personeline yönelik eğitimlerimiz devam etmektedir. Başta personel, araç-gereç ve tıbbi malzeme olmak üzere her türlü tedbiri almış olup, herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Sağlık Bakanımız ülke genelindeki bu süreci çok şeffaf bir şekilde yürütmekte ve gerekli açıklamaları yapmaktadır. Vatandaşlarımızın hastalık ve alınacak tedbirler hakkında Sağlık Bakanlığı’nın ve diğer resmi açıklamaların dışındaki söylentilere kesinlikle itibar etmemelerini ve sağduyulu davranmalarını istiyoruz. Başta Umre olmak üzere yurtdışından dönen vatandaşlarımızın bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan ve bu hastalığın önlenmesinde büyük önem taşıyan 14 gün kuralına uyarak, evden çıkılmaması önem arz etmektedir. Devletimiz güçlüdür. Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere tüm kurumlarıyla takdire şayan bir mücadele örneği göstermekte ve her türlü tedbiri almaktadır. Burada halkımıza çağrıda bulunarak, bakanlığımız ve resmi kurumlarımızın açıklama ve talepleri doğrultusunda hareket etmelerini önemle vurguluyoruz. Duyarlı vatandaşlarımızla her zaman olduğu gibi bu konuda da devletimizle el ele vererek sorunun üstesinde geleceğimize ve istenilmeyen bu ortamdan çıkacağımıza olan inancımız tamdır” dedi.