DİŞ ETİ HASTALIKLARINA DİKKAT!

Başak MERAL GÜNDÜZ/Halk arasında dilden dile dolaşan 'diş taşlarını temizletmek zararlıymış, diş taşlarının faydası varmış' gibi söylentilere Diş Hekimi Pınar Ardıçoğlu yanıt verdi.

DİŞ ETİ HASTALIKLARINA DİKKAT!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÖNCELİKLE SAĞLIKLI DİŞ ETİ NASIL GÖRÜNÜR?

Sağlıklı diş eti pembe renkte sıkı dişe yapışık ve yüzeyi portakal kabuğu gibi pütürlüdür.

DİŞ TAŞI NEDİR NEDEN OLUR ?

Yediğimiz nişastalı gıdalar dişin yüzeyinde plak tabakası oluşmasına sebep olur. Tükrüğün yapısındaki mineraller ve bakterilerin tutulumuyla sertleşir gitgide kalın ve dişler üzerinde yaygın hale gelerek diş taşı olur.

Günlük ağız hijyeni rutinlerimizi eksiksiz yaptığımızda dişler üzerinde oluşan plak tabakasını henüz bu evredeyken temizleriz. Ancak yetersiz ve özensiz diş fırçalama ve diş ipi kullanımını ihmal etme sonucu diş taşları yoğunlaşarak artar. Dişlerin yüzeylerini kaplamaya devam eder.

DİŞ TAŞININ ZARARI NEDİR ?

Dişlerin üzerinde biriken diş taşları içerdiği bakterilerden dolayı diş eti hastalıklarına sebep olur. Bu da ileri aşamalarda diş kaybıyla sonuçlanacak tehlikeli bir tablodur.

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Diş eti hastalıklarının ilk belirtisi diş eti kanamasıdır. Diş etlerindeki kanama diş eti iltihabının ilk habercisidir. Sonraki aşamada diş etleri daha şiş kızarık bir hal alır. Bu aşamada tedavi edilmez diş taşları temizletilmezse ileri diş eti hastalıkları meydana gelir. Bu aşamada diş eti çekilmeleri ve dişi çevreleyen çene kemiğinin de kaybı söz konusudur. Bir zaman sonra bu çekilme devam ettikçe de dişi tutan kemik gitgide geriye doğru çekilecek ve diş sallanmaya başlayacaktır. İşte bu aşamada dişin kaybı söz konusu olabiliyor maalesef.

DİŞ ETİ HASTALIKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diş eti hastalıklarını henüz ilk aşamada iken diş eti kanamaları başladığında diş doktorunuzdan alacağınız tek seanslık bir randevuda yapılacak basit bir diş taşı temizliği ile tedavi etmek mümkündür.

Diş eti çekilmelerinin söz konusu olduğu aşamada ise bazı ek küçük çaplı diş eti cerrahisi girişimleri gerekebilir. Derin küretaj, flap operasyonu gibi cerrahi girişimler dişeti çekilmesi olan dişin yüzeyinin derin bölgelerinin temizliğini ve enfeksiyonlu dokunun özel el aletleri ile uzaklaştırılmasını kapsar.

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NE KADAR ZAMAN ALIR?

Diş eti tedavisi için yapılacak olan basit bir diş taşı temizliği de olsa , cerrahi girişimler de olsa işlemden sonraki 1 hafta 10 gün içinde diş etleri sağlığına kavuşacaktır.

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ DİŞLER DIŞINDA VÜCUDUMUZA ZARARLARI NELERDİR?

Diş eti hastalıkları vücudumuzda iltihap reaksiyonu oluşturur. Kan değerlerimizde enfeksiyon gösteren faktörler yükselir.

Özellikle şeker (diyabet) hastalarının takibinde diş eti sağlığı büyük önem taşır. Dişeti iltihabı diyabet hastasının kan şeker düZeyinin kontrolde tutulmasında zorluk yaratır. Yani var olan şeker hastalığının kontrol altına alınmasını önler. Bu nedenle şeker hastaları diş doktorlarıyla ve kendinlerini diyabet hastalıkları için takip eden doktorlarıyla olan kontrol randevularını ihmal etmemeliler. Diyabet ve diş eti hastalıkları birbirlerini tetiklediği için rutin kontroller yapılarak müdahale gerektiğinde ertelenmemelidir.

Kalp hastaları, böbrek hastaları ve romatolojik hastalığı olanlar da diş eti hastalıkları konusunda çöl hassas olmalılar. Dişeti hastalıklarına sebep olan bakterilerin bu hastalık gruplarında da etkin olduğu çokça uluslar arası çalışmayla doğrulanmıştır.

Hamileler ise hamileliği planlamadan önce diş ve dişeti tedavilerini tamamlamalıdırlar. Yine diş eti hastalıklarına sahip olan hamilelerin erken Doğum ve düşük riskinin oldukça yüksek olduğunu biliyoruz.

DİŞ ETİ HASTALIKLARINDA İLAÇ TEDAVİSİNİN YERİ NEDİR?

Diş eti hastalıklarının esas sebebi dişin yüzeyinde oluşan diş taşıdır. Profesyonel bir şekilde bir diş doktoru tarafından Mekanik olarak temizleme ve gerekiyorsa cerrahi müdahalelerle dişin yüzeyinin ve diş etinin temizlenmesi gerekir. İlaç tedavisi ise doktorun gerekli gördüğü noktada yapılan müdahaleyle birlikte planlanabilir. Tek başına ilaç tedavisi diş eti hastalıklarının tedavisinde dönemsel yakınmaları azaltmaktan öte yarar sağlamaz.

BİTKİ ÇAYLARIN VE BAZI BESİNLERİN DİŞ ETİ HASTALIĞINA İYİ GELDİĞİ SÖYLENİYOR. SİZ BU KONUYA NASIL BAKIYORSUNUZ?

Bazı bitki çayları ve besinlerin sahip olduğu antibakteriyel özellikler diş eti hastalığı olan kişinin dönemsel rahatlamasına yardımcı olabilir. Ancak bunlar da yetersiz kalacak var olan iltihabı durdurmayacaktır.