Devlet Tiyatrosu Bir İlke İmza Atıyor

Nisa Yılmaz/Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, çağdaş Türk Tiyatrosuna katkıda bulunmak ve Türk Tiyatrosunun gelişimini desteklemek amacıyla 'Oyun Yazarlığı' projesini hayata geçiriyor.

Devlet Tiyatrosu Bir İlke İmza Atıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, yerli yazarların yetişmesi ve Türk yazarların uluslararası alanda tanıtılması için bir proje üzerinde çalışıyor. Tiyatrolar Genel Müdürlüğü resmi web sitesinde yer alan basın bülteninde projeye dair şu bilgiler yer alıyor: “İzmir Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde, 17, 18 ve 19 Şubat’ta Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık-Dramaturgi Ana Sanat Dalı’nın katkısıyla gerçekleştirilecek olan projeyle Devlet Tiyatroları bir ilke imza atacak.

Urla AKM ve Konak Sahnesinde düzenlenecek olan proje, yerli yazarların yetiştirilmesine, Türk yazarlarının yabancı ülkelerde tanıtılmasına ve ülkemizdeki yazın alanındaki çoraklaşmanın önüne geçmeye katkı sağlayacak.

Dramatik yazarlık bölümü olan okullarla görüşülecek

Proje kapsamında ilk olarak pilot okul seçilen Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümü ile ilişki kurulacak ve projeyle ilgili neler yapılabileceği öğretim üyeleriyle projelendirilecek.

Özellikle son sınıf öğrencilerinin tiyatro yazımına daha dikkatli eğilmesini sağlamak amacına yönelik adımlar atılarak, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalının oyun yazarlığı alanındaki tezleri incelenecek, hali hazırdaki tezler ise yeniden düzenlenecek.

Devlet Tiyatroları bünyesinde de yazarlık atölyeleri kurularak tiyatro oyuncularıyla ortak bir proje oluşturulacak ve daha önce İstanbul ve İzmir Devlet Tiyatrosunda sahnelenen, Wajdi Maouawad önderliğinde bir yazım ekibi tarafından oluşturulan ‘Yanık’ oyunu gibi bir projenin seyirciyle buluşması sağlanacak.

Projeye, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Edebi Kurul Başkanı Prof. Dr. Bozkurt Kuruç, Devlet Tiyatroları Başrejisörü Hakan Çimenser, Devlet Tiyatroları Başdramaturgu Canan Kırımsoy ve Prof. Dr. Özdemir Nutku başta olmak üzere çok sayıda dramaturg, yönetmen ve öğretim görevlisi katılacak.”