DERNEĞİN ŞEHİT İSTİSMARI

BASKİL'DE ŞEHİT FETHİ SEKİN ADINA YAPILACAK OLAN KÜLLİYE İNŞAATINDA SÖZLEŞME KRİZİ YAŞANIRKEN, İNŞAATIN YAPIMINI ÜSTLENEN YÜKLENİCİ FİRMA OLAN RİDAN İNŞAAT,  MİLLİ BİRLİK VE KARDEŞLİK FEDERASYONU HAKKINDA İLGİNÇ İDDİALARDA BULUNDU

DERNEĞİN ŞEHİT İSTİSMARI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

            5 Ocak 2017 tarihinde görev yaptığı İzmir adliyesi önünde teröristlerle girdiği çatışma sonucu şehit olan Fethi Sekin adına Baskil’de yapılacak olan külliye, taraflarca sorun olmaya devam ediyor.

Elazığ’da şubesi dahi olmadığı halde Fethi Sekin külliyesini yapmak amacıyla 1 Ocak 2019 tarihinde çalışmalarına başlayan Milli Birlik ve Kardeşlik Federasyonunun yüklenici firması, inşaatla ilgili alımını yaptığı mal ve hizmetler karşılığında herhangi bir ödeme yapmadığı için esnaflar mağdur olmuştu. 

“ŞEREFİMİZDİR” DEMİŞTİ

İlgili yüklenici firmanın piyasaya olan borçlarını ödememesinin gündeme gelmesinden sonra Milli Birlik ve Kardeşlik Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Kabadayı “Bu proje bizim namusumuz, şerefimizdir” diyerek Vali Kaldırım ve Belediye Başkanı Şerifoğulları ile görüştükten sonra kırk gün içerisinde ödemeleri yapacağını açıklamıştı.

YARDIM KAMPANYASI NE DEMEK?

Külliyeyi yapmak bizim şerefimizdir açıklamasının üzerinden  uzun bir süre geçmesine rağmen herhangi bir ödeme yapılmadığı gibi Federasyonun bu ödemeleri yapmak amacıyla Fethi Sekin Külliyesi adına yardım kampanyası başlattığı haberleri şehirde büyük tepkiyle karşılandı.

MHP İL BAŞKANI IŞIKVER NOKTAYI KOYMUŞTU

Külliyenin yapılması için yardım kampanyasına ve CHP Milletvekili Gürsel Erol’un girişimleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıda bulunmasına gerek olmadığını ifade eden vatandaşlar, bu konuda MHP İl başkanı Semih Işıkver’in çağrısı üzerine külliye yapımını Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın üstlendiğini belirttiler.

ŞERİFOĞULLARI: SÖZLEŞME FESHEDİLMELİ

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın külliye ile ilgili  açıklamalarının ardından,  yarım kalan inşaatta incelemelerde bulunmuş gelinen noktada var olan sözleşmelerin bağlayıcılığı sebebiyle yasal olarak işlem yapamadıklarını; ancak söz konusu sözleşmelerin feshedilmesinin ardından inşaata yeniden başlayarak bir yıl içinde tamamlayacaklarını ifade etmişti.

Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yeni bir açıklama yapan Başkan Şerifoğulları, şunları söylemişti: "Bilindiği üzere 5 Ocak 2017'de İzmir Adliyesi önünde terör örgütü mensupları tarafından gerçekleştirilen hain saldırıda kahramanca mücadele ettikten sonra şehit olan Elazığlı polis memuru Fethi Sekin anısına Baskil ilçesinde yapılması düşünülen külliyeyi Elazığ Belediyesi olarak yapmaya hazır olduğumuzu daha önce de açıklamış, birlik ve beraberliğimizi korumak için şehit düşen Fethi Sekin'in doğup büyüdüğü ilçede adına yakışır bir külliye yapmayı taahhüt etmiştik. Aldığımız bu kararın ardından külliyenin yarım kalan inşaatını gezerek incelemelerde bulunmuş, belediye olarak kalan işleri üstlendiğimizi şehidimizin ailesine ve köy heyetine ifade etmiştik. Külliyedeki incelemelerimiz sırasında yaptığımız görüşmelerde alınan kararların ilgili kişiler tarafından hayata geçirilmemiş olmasından ötürü çalışmalara başlayamadık”

“HAK EDİŞLER AFAKİ”

Çalışmalara başlayabilmeleri için yüklenici firma ile sözleşmenin feshedilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Şerifoğulları,  firmanın belirttiği 1 Milyon 200 Bin liralık hak ediş bedelinin de gerçeği yansıtmayan hayali ve afaki bir miktar olduğunu, bununla ilgili savcılık kanalıyla bilirkişi talep edilmesi gibi konularda girişimlerde bulunulmasını, bunlar yapıldığında belediye olarak hemen çalışmalara başlayacaklarını ifade etti.

SORUNLAR ÇÖZÜLEMEDİ

Aradan 1,5 ay gibi bir süre geçmesine rağmen ilgili dernek söz konusu dernek ile yapılan sözleşmenin feshedilmesi ve yapılan reel harcamaların kendilerine iletilmediği için herhangi bir gelişme olmamasından üzüntü duyduğunu ifade eden Başkan Şerifoğulları, yaşanan sorunların çözüme kavuşturulamaması halinde yer tahsisi yapılmak suretiyle şehidimiz adına yeni bir külliye yapılması taahhüdümüzü yineliyor, sözleşmenin feshedilmesi halinde külliye yapımından ötürü esnaflara olan borçları ödeyeceğimizi, bu aşamada herhangi bir kuruluş veya şahısla kesinlikle muhatap olmayacağımızı ve ödeme yapmayacağımızı belirterek, kahraman şehidimizin adının yaşatılması için Elazığ Belediyesi olarak her türlü çalışmayı yapacağımızın bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

FİRMADAN DERNEĞE SORULAR

Gelinen bu aşamada inşaatın yapım işini üstlenen yüklenici firma Ridan İnşaatın avukatı Mehmet Sönmez, Elazığ’ın sesi haber sitesine yaptığı açıklamada bu federasyon hakkında gerekli inceleme ve soruşturma yapmadan yapı ruhsatı veren ve yardım kampanyası izni vererek para toplatılmasına sebep olan Samsun ve Elazığ valiliği hakkında da görüşlerini ifade etti.

Elaziginsesi.com haber sitesine yapılan yazılı açıklamada hem bilgilendirme yapıldı hem de birçok soru dile getirildi. Açıklama şöyle:

 “Milli Birlik ve Kardeşlik Federasyonu Başkanı Ahmet Kabadayı külliye yapım işi üstlenip şehit Polis Fethi Sekin adına şehitlik yapacağım diyerek yola çıkıp müvekkil firmaya bu ile dernek adına külliye yapım işi için sözleşme imzalamıştır.

Söz konusu Derneğe Elazığ Valiliği sözleşmeye konu olan külliye inşaatı için yapı ruhsatı verirken bu işi ihale eden derneğin bu konuda yeterli ekonomik ve hukuki altyapısının olup olmadığı hususunda gerekli araştırmaları yapmış mıdır?

 Dernek bu iş için hangi yetki ile ne kadar yardım toplamıştır? Topladığı paraların ne kadarını külliye için harcamıştır?

 Bu soruların cevaplarını önce Samsun Valiliği ve daha sonra da Elazığ Valiliği vermelidir.

Müvekkil şirket Ridan İnşaat, Dernek ve Köy Muhtarlığı ile imzalamış olduğu sözleşmeye dayanarak hukuka uygun gerekçeler ile yapmış olduğu işin bedelinin tahsili için alacak talebinde bulunarak borçlular hakkında icra takibinde bulunmuştur.

 Elazığ Belediyesi tarafından takip konusu alacak miktarı tartışmaya açılarak müvekkil şirketin alacağının olmadığından bahsedilmiştir.

Elazığ Belediyesi sözleşmenin tarafı olmadığı gibi sözleşmeyi fesih etmesi ve sözleşme üzerinde hukuken tasarrufta bulunma yetkisine de haiz değildir.

Ayrıca bugüne kadar Elazığ Belediyesinin müvekkil şirkete hukuken ödemek zorunda olduğu bir borcunun olduğunu da bugüne kadar ileri sürmedik.

Külliye yapım işini müvekkil şirkete ihale Dernek ve Muhtarlığın sözleşme kapsamında edimlerini yerine getirmemesi borçlarını ödememesi neticesinde yarım kalan külliye inşaatı ile ilgili mevcut borçları ödeyip ödememek ve kalan işi de tamamlayıp tamamlamamak Elazığ Belediyesinin kendi takdiridir.

 Bu minvalde CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un girişimleri ile yarım kalan külliye inşaatını bitirmeyi ve mevcut borçları sağlanacak bir uzlaşma ile ödemeyi İzmir Büyük Şehir Belediyesinin üstlenmiştir.

 Fakat bundan sonra “hayır burası Elazığ bu işi biz tamamlayacağız” diyerek bunu kamuoyuna deklare ettikten sonra Elazığ Belediyesinin bu işten cayması da yine kendi takdirleridir.

 Müvekkil şirket külliye yapım işinden kaynaklanan alacağının tahsili ve kalan işin bitirilmesi İçin Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un çözüm için ortaya koymuş olduğu girişimleri neticesinde İzmir, İstanbul, Ankara Büyük Şehir Belediyeleri ile görüşmeler devam etmektedir. Bu konuda sorunun çözümünde katkı sunacaklarından şüphemizde yoktur. Elazığ İli de, İzmir ili de vatan toprağıdır. İzmir de yarım kalan bir işi Elazığ Belediyesi üstlenebileceği gibi Elazığ da yarım kalan bir işi İzmir Belediyesi üstlenmesinde hiçbir yasal engel yoktur. Unutmayalım ki Elazığlı vatan evladı Şehit Fethi Sekin İzmir’de görev yaparken İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızı terör saldırısına karşı korumak için kendisini siper ederek şehit olmuştur. Sonuç olarak İzmir halkının ve Belediyesinin de aziz şehidimiz için taşın altına eline koymak istemesinde hiçbir sakınca da yoktur”

 

ELAZIĞ’IN VİCDANI IŞIKVER YİNE DEVREDE

Tüm bu yaşananların ardından MHP ile Başkanı Semih Işıkver bir kez daha devreye girerek Elazığ Belediyesi’nin ve külliyenin yapımı yeniden üstlenecek oluşumların elini kolunu bağlayan sözleşmenin feshedilmesi için Sekin ailesiyle birebir görüştü.

Külliye konusunda üzerlerine düşen ne varsa yerine getireceklerini ifade eden MHP İl Başkanı Semih Işıkver, şunları söyledi:

"Kahraman Şehidimiz Fethi Sekin adına Baskil ilçemizde yapımına başlanan ancak bir türlü tamamlanmayan akabinde bizlerin girişimleri ve Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’nın da yapımı üstlenmesiyle Külliyenin tamamlanması için Elazığ’ın öz evlatları olarak üzerimize düşen ne varsa yerine getireceğimizi, şehidimizin muhterem babası ve dayısına bir kez daha ilettik. Külliyenin tamamlanması için yapılacakları şehidimizin ailesi ile istişare ederek karara bağladık. Aynı zamanda Türk Hukuk Enstitüsü Elazığ Şubesi de hukuki olarak sureci üstlenmiş ve gerekli hukuki işlemleri başlatmıştır. Şehidimizin hatırasını incitecek her türlü olumsuzluğun karsısında olacağımızı ve aziz hatırasına sonuna kadar sahip çıkacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz” dedi.

 

ŞEHİTLERİ RAHAT BIRAKIN

Şehit Fethi Sekin Külliyesi etrafında yaşanan tüm bu kaos gösteriyor ki aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz ne yazık ki bazı şahıs ve dernekler tarafından istismar edilmekte. Vatan uğruna şehadet şerbetini içerek ulvi makamların en yüksek mertebesine erişen şehitlerimiz ne yazık ki zaman zaman ya en yakınları tarafından ya da son yıllarda mantar gibi türeyen şehir dernekleri tarafından suistimal edilmektedir.

İşini gerçekten şehadet makamına ve onun ağırlığına göre yapan samimi dernekleri bile ciddi anlamda rahatsız eden ve adında şehit, gazi, engelli gibi kelimeler kullanarak merhamet ve dini duyguları istismar eden derneklerin yasal olarak yardım kampanyası yapmalarının önüne engel konulmalı, yetkililerin ve vatandaşların da bu tür istismarcı ve fırsatçı oluşumlara prim vermemeleri gerekiyor.