DEĞERLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ

FIRAT ÜNİVERSİTESİNDE GEÇTİĞİMİZ YILLARDA BEYİN GÖÇÜ İLE KAYBETTTİĞİMİZ UZMAN DOKTORLARIMIZI ŞİMDİ DE MENFUR CİNAYETLERLE KAYBEDİYORUZ

DEĞERLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1975 yılında kurulan köklü ve saygın bir üniversite olan Fırat Üniversitesi, geçmiş yıllarda idari yönetimlerden kaynaklanan beyin göçü ile alanında uzman doktorlar farklı illere giderken son yıllarda buna menfur cinayetlerken kaybettiğimiz doktorlar da eklendi.

 

BİRÇOK DOKTORU FARKLI İLLERE KAÇIRDIK

İlk kez 1983 yılında öğrenci alarak ülkemize sayısız hekim yetiştiren Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi, geçmiş yıllarda yetiştirdiği önemli değerleri yönetimden kaynaklanan birtakım sorunlar ve farklı sebeplerle ya büyükşehirlere ya da çevre şehirlere kaçmasına sebep olmuştu.

Alanlarında uzman ve ülke çapında tanınan kalp, kulak burun boğaz, göz, genel cerrahi ve diğer alanlarda hemşerimiz olan doktorlarımız yönetim ile anlaşamayarak   şehirden gitmişlerdi.

 

CİNAYETLERLE KAYBETTİKLERİMİZ  

İlk cinayet haberi 2012 yılında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli kadın doğum uzmanı 47 yaşındaki Doç. Dr. Bilgin Gürateş’in katledilmesiyle geldi. Gümüşkavak Mahallesi'nde cesedi bulunan Gürateş'in elleri ve ayaklarının bağlı, boynunda ip bulunduğu ve kasığından tabanca ile vurulmuştu.

Çalıştığı hastaneden 16 Ocak'tan itibaren 26 Ağustos 2012 tarihine kadar ücretsiz izne ayrılan Doç.Dr.Bilgin Gürateş'ten 28 Mart gününden itibaren haber alınamamıştı. Doç. Dr. Gürateş'in bulunması için polis, özel bir ekip kurarak çalışma başlatmış ve cesedini toprağa gömülmüş olarak bulmuştu.

Alacak verecek meselesi yüzünden işlenilen cinayet ile bir değerimiz kaybolmuştu.

 

BAŞHEKİM MAKAMINDA ÖLDÜRÜLDÜ

Elazığ, bir hekim cinayeti ile 2017 yılında yine yüz yüze kaldı.  Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Said Berilgen, hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bir medikal şirketinin sahibi olan S.G, görüşme bahanesiyle Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Berilgen’in makam odasına girdi ve burada henüz bilinmeyen bir nedenle Berilgen ile tartıştı.

Tartışmanın ardından silahına sarılan saldırgan, başhekime kurşun yağdırdı. Vücuduna 3 kurşun isabet eden Berilgen ağır yaralanırken, saldırgan S.G, aynı silahı kafasına dayayıp tetiğe bastı. Silah sesleri üzerine odaya giren görevliler, başhekim ile saldırganı kanlar içinde buldu. Hemen ameliyata alınan Prof. Berilgen, kurtarılamadı.

 

SON CİNAYET OLSUN

İlimizde yaşanan son hekim cinayeti ise geçtiğimiz cumartesi günü yaşandı.

Nailbey Mahallesi Tuncay Sokak’ta bulunan bir apartmanın 5. katındaki öğrenci evinde meydana gelen olayda Fırat Üniversitesi Genel Cerrah uzmanı Doç. Dr. Mustafa Girgin, göre Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

İlimizin sevilen ve alanlarında uzman olan hekimlerin menfur cinayetlere kurban gitmesi şehirde de üzüntüye sebep oldu ve benzer olayların yaşanmaması temenni edildi.

 

CİNNET TOPLUMUNA DOĞRU

Toplumun herhangi bir alanında şiddetin ve çatışmanın artmasının toplumun her hücresine nüfuz ederek şiddetin yaygınlaşmasına neden olduğunu aktaran uzmanlar,  “Ceza sisteminin eksik  işleyişi ve yetersiz olması suça eğilimi artırıyor” iddiasında bulunuyor.

Şiddete maruz kalanların ve şiddete tanık olanların başkalarına şiddet uyguladığının bilimsel bir gerçek olduğunu vurgulayan uzmanlar, “Özellikle çocukluk çağında sözel şiddete, aşağılanmaya ve fiziksel şiddete maruz kalanlar erişkinlikte şiddete daha eğilimli olurlar. Bu da toplumda şiddet döngüsünün devam etmesine yol açar” değerlendirmesinde bulunarak, şiddetin artmasında rol oynayan etkenlere dikkat çekiyorlar.

 

DİZİLER ETKİLİ OLUYOR 

Medyada şiddet haberlerinin magazin tarzında yayınlanması, romantik bir biçimde verilmesi veya ‘aşk cinayeti’, ‘kıskanç koca cinayeti’, ‘namus cinayeti’ şeklinde gerekçelendirilmesi şiddetin normalize edilmesine neden olarak yaygınlaşmasına katkıda bulunduğunu ifade eden uzmanlar, “İnsanlar belirli rolleri ve davranışları örnek alıp benimserler. Buna saldırgan davranışlar da dahildir.Özellikle erkek kimliği toplumumuzda saldırgan bir tipleme ile özdeşleştirilmeye çalışılmaktadır. Bunu medyadaki haberlerin yanı sıra en çok film ve dizi karakterlerinde görmekteyiz. Dizilerin çoğunda bir veya birkaç saldırgan, sinirli, öfkesi kontrolden çıkmaya yatkın erkek karakter bulunur. Toplumdaki insanlar, özellikle genç erkekler bu saldırgan tavır ve sözleri örnek alıp benimserler. Bu da şiddetin yaygınlaşmasına neden olmaktadır görüşünü ortaya koyuyorlar.

 

BİLGİSAYAR OYUNLARINA DİKKAT

Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar şiddet içeren oyunların, özellikle online oynanan şiddet oyunlarının gençlerde agresif davranışlara yol açtığını belirten uzmanlar,  online sanal oyunlarının gelişmesiyle birlikte gençler buradaki şiddetle ve şiddet uygulayan karakterlerle gittikçe daha fazla özdeşim kurup onlardan daha fazla etkilendiklerini ifade ettiler.