COVİD-19 BELİRTİLERİNDE KBB UZMANLARININ ÖNEMİ

COVİD-19 BELİRTİLERİNDE KBB UZMANLARININ ÖNEMİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başak MERAL GÜNDÜZ/Covid-19 pandemisinin tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkilediğini, Covid-19’lu hastalarda en yaygın olarak ateş, öksürük, yorgunluk, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, bulantı, kusma, ishal, gözlerde kızarma gibi şikayetlerin bir ya da birkaçının görülebildiğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Dr.Mücahit Yıldız, bu şikayetlerin içerisinde en önemlisinin ateş ve öksürük olduğunu, bununla birlikte KBB hekimlerini ilgilendiren şikayetlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

TAT VE KOKU KAYBI ÇOK ÖNEMLİ

Op.Dr.Mücahit Yıldız,  ‘’Normalde keskin olarak aldığımız tat ve kokularda (örneğin; soğan, baharat, kolonya, kahve) kaybolma olur. Tat ve koku bozukluğu covid-19’a özgü bir bulgu olabilir. Bu şikayeti olan kişiler, hastalığın yayılmasının önlenmesi açısından daha dikkatli olmalıdır’’ dedi.

Tat ve koku bozukluğunu açıklayan başka bir sebep olmadığında, özellikle bu covid-19 salgını döneminde hastanın, bu hastalık yönünden değerlendirilmesinin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen, Op.Dr.Mücahit Yıldız,genetik ve çevresel faktörlerdeki farklılıktan dolayı bu şikayetlerin her hastada görülmediğini, tat ve koku bozukluğu şikayeti olan kişileri muayene eden KBB hekimlerinin, bu hastaları potansiyel covid-19 pozitif hasta olarak değerlendirip, muayene önlemlerini alması gerektiğini belirtti.

COVİD-19 VE MEVSİMSEL ALERJİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, Op.Dr.Mücahit Yıldız, birbirine karıştırılan Covid-19 ve mevsimsel alerji arasındaki farkları anlattı.

Yıldız, Hayat kalitesini düşüren alerjik rinitin bütün yıl sürdüğü gibi genellikle belli mevsimlerde artış gösterdiğini bildirdi.

Nam-ı diğer bahar nezlesi olan alerjik rinite dair yakınmaların ilkbahar ve sonbahar aylarında doruğa çıktığını kaydeden Yıldız,en fazla neden olan alerjenlerin ise polenler olduğunu söyledi.

Her dönem bu süreci rutin tedavi yöntemleriyle atlatan hastaların Korona salgını nedeniyle bu yıl büyük endişe yaşadıklarını da vurgulayan Yıldız, bazı şikayetlerin Korona ile benzerlik göstermesi nedeniyle "Acaba virüs mü kaptım?" korkusu taşıyanlara iki hastalık arasındaki farkları anlattı.

Yeni korona virüsün neden olduğu hastalıkta ana uyarı işaretlerinin ateş, yorgunluk, eklem ağrıları ve kuru öksürük olduğunu belirten Yıldız, "Bazen, burun akıntısı gibi soğuk algınlığı semptomlarına da neden olur. Alerji mevsimi boyunca Covid-19 ve alerjiler arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Alerji belirtileri, vücudunuzun polen veya küf gibi oluşumlara aşırı tepki göstermesinden kaynaklanır. Yaygın alerji belirtiler; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, boğazda gıcık hissi, burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırık, sulu akıntıdır. Herkesin kendisinde korona virüs varmış gibi karşısındakini korumaya çalışması ilkesi her zaman akılda bulundurulmalıdır ancak su gibi burun akıntısı, hapşırık, gözlerde ve burunda kaşıntı belirtileri mevsimsel alerjide daha yaygındır. Ayrıca mevsimsel alerjide ateş görülmez" dedi.

DAHA ÖNCEKİNDEN FARKLIYSA DİKKAT EDİLMELİ

Yıldız,"Bunlardan herhangi biri, özellikle ateş varsa, Korona şüphesi duyulabilir. Ancak kişinin her yıl tekrarlayan mevsimsel alerjisi varsa, daha önce sahip olduğundan farklı semptomlara dikkat etmesini öneriyoruz. Mevsimsel alerjilerde bir miktar koku alma azalması olması doğaldır ancak keskin ve ani bir koku kaybı durumunda korona virüs ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Şiddetli alerjiler, özellikle astım, göğüste sıkışma ve nefes darlığı hissedilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda bunlar  Covid-19'un ciddi semptomları da olabilir. Bizim tavsiyemiz şikayetlerinin nedeni konusunda emin değillerse veya kendilerine astım teşhisi konulmadıysa hastaneye başvurmalarıdır" ifadelerini kullandı.