ÇOK SESLİ MECLİSE DOĞRU

31 MARTTA YAPILACAK YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ PARTİLERİN ADAYLARI BÜYÜK ORANDA BELLİ OLURKEN ASIL YARIŞIN MECLİS ÜYELİĞİNDE OLACAĞI BELİRTİLİYOR.

ÇOK SESLİ MECLİSE DOĞRU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

31 Mart yerel seçimleri öncesi seçmenler kadar değişik kademelere seçilme hesapları yapan insanlar için de heyecanlı günler yaşanıyor.

Ak Parti, MHP, İYİ Parti  adaylarını açıklarken CHP ‘de ilerleyen günlerde  belediye başkan adayını veya İttifakın içinde olup olmayacağını açıklayacak. Saadet Partisi, HÜDA-Par ve HDP’de adaylarını önümüzdeki hafta açıklayacak.

 

BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİNDE KIYASIYA YARIŞ

Seçilme hayalleri kuran kesimlerin önemli bir bölümü belediye meclis üyeliğinde yoğunlaşıyor. 38 sayısı ile il genel meclis üyeliğinden daha geniş bir sayıya sahip olan belediye meclis üyeliğine 250 civarında aday adayının müracaat etmesi bekleniyor.  

 

NASIL BELİRLENİYOR?

Belediye Meclis üyeliğine aday adayı olmanın herhangi bir kriteri bulunmuyor. Okur-yazar olmak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak seçilmek için yeterli oluyor.  Genel itibarı ile kendi bölgesinde mahallesinde ve mensup olduğu mesleki ve sosyal çevrede sevilen, sayılan ve şehir için fikir ve çözüm üretebilecek şahıslardan oluşması gereken meclis üyelikleri ne yazık ki bu kriterlere göre değil, siyasi kontenjanlara göre dağıtılıyor.

Herhangi bir parti, meclis üyelerini , il başkanı, milletvekilleri, STK temsilcileri, engelliler ve bayan kontenjanlarından belirliyor. Bu arada en seçilecek ve 5 yıllığına belediyeyi ve şehri yönetecek belediye başkanına ise 38 üyeden sadece 4 meclis üyesi kontenjanı veriliyor.

 

BAŞKANIN ELİ KOLU BAĞLANABİLİR

Bir partiden seçilecek belediye başkanını hizmetlerini daha etkin ve süratli yapması için belediye meclisinden önemli kararların çıkarılmasını talep edebilir. Şehrin kaderiyle  ilgili bu kararların çıkması ya da çıkmaması başkanın elini kolunu bağlayacağı gibi hizmetlerin artmasını da sağlayabilir.

Geçmişte milletvekilleri ve il başkanının kullandığı kontenjan isimlerin kendilerine referans olan siyasileri de zor durumda bıraktığı ve icraatları ile birçok tartışmanın odağında oldukları da yakinen biliniyor.

 

MECLİS ÜYELİĞİNİN GETİRİSİ NE?

Belediye meclis üyeliğinin  bilinen ve bilinmeyen birçok faydasının olduğunu belirten gözlemciler, meclis üyelerinin yakınlarından  biri ya da ikisinin işe alınması ile avantajların başladığını  iddia ediyor.

Ayrıca siyasi gözlemciler,Bununla da yetinmeyen bazı meclis üyelerinin belirli komisyonlarda görev alarak hem şahsi tanınma hem de yakınlarına yardımcı olma  gayretinde olduğunun bilindiğini iddia etti.

 

BAŞKAN YARDIMCILIĞI KIYAĞI

Meclis üyelerinin hemen hemen tamamının hayallerini süsleyen görev ise belediye başkan yardımcılıkları. Elazığ Belediyesinde 4 adet meclis üyelerinden başkan yardımcısı atama imkânı var. Yani seçimi göğüsleyerek belediye başkanlığı görevini üstlenen siyasi partinin meclis üyelerinden 4 tanesinin ciddi bir maaşla belediye başkan yardımcısı olma şansları var. Bu kadroların bazıları teknik anlamda kullanılırken bazıları da idari görevlerle ilgili olabiliyor.

 

ŞEHİR İÇİN PROJE Mİ DEDİNİZ?

Teamül gereği belirlenen ve halkın tanımasa bile gönlünde yatan partiye oy vermesi ile Belediye meclisi üyesi olan bazı şahısların çok azı şehirle ilgili kafa yorarken önemli bir bölümünün yukarıda saydığımız imkan ve avantajlardan başka herhangi bir derdi bulunmuyor.

 

ÇOK PARTİLİ BİR MECLİSE DOĞRU

31 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti, MHP, İYİ Parti,CHP ve Saadet Partisi seçimlere girecek.Meclis üyelerinden oluşacak çok partili bir yapı arz edecek. Sürpriz olarak HDP’den de bir ismin meclise girme ihtimali de düşünülürse önümüzdeki dönem çok renkli olduğu kadar çok sesli bir belediye meclisi bizleri bekliyor.