ÇOCUKLARIMIN HAYALLERİ YIKILMASIN

Elazığ'da doğuştan engelli Fatma ve Salih adında iki çocuk tedavi olup yürümek için destek bekliyor.

ÇOCUKLARIMIN HAYALLERİ YIKILMASIN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'da yaşayan Emine Diyapoğlu'nun (33), Fatma ve Salih adından doğuştan engelli çocukları ameliyat olup yürümek için destek bekliyor.

 Emine Diyapoğlu, babasının engel olması nedeniyle okuyamadı. 17 yaşında halasının oğlu ile evlendirildi. Bu evlilikten Eren (14), Fatma (12), Salih (10), Yağmur (5) olmak üzere dört çocuk dünyaya geldi.  Kan uyuşmazlığı sebebiyle akraba evliliğinden doğan Fatma ve Salih "Opere Meningomyel Osel" hastası ve hiç yürüyemedi. Fatma aynı zamanda böbrek hastası ve haftada iki gün diyalize girmesi gerekiyor. Emine Diyapoğlu, 5 yıl önce eşinden ayrıldı ve dört çocuğu ile birlikte bakımsız bir evde yaşam mücadelesi veriyor. Emine Diyapoğlu, çocuklarını hem analık hem de babalık yapıyor. Tek geçim kaynağı çocukların engelli maaşı. Fatma ve Salih okula gidemedikleri için evde eğitim alıyor. Çocuklarının ameliyat olması gerektiğini belirten anne Emine Diyapoğlu, onların yürümesini ve normal çocukları gibi bir hayat sürmesi istiyor.

"BABAMIN İSTEĞİYLE 17 YAŞINDA EVLENMEK ZORUNDA KALDIM"

Emine Diyapoğlu: "Babamın isteğiyle halamın oğluyla evlendim. Daha 17 yaşındaydım. Hayalimin en dolu olduğu zamanlardı. Herkes gibi benimde hayallerim vardı. En çok okumak istiyordum fakat kız çocuğu okumaz diyorlardı. Okumama engel oldular. Kız çocuğunun okula gitmesini büyüklerimiz doğru bulmuyorlardı. Kız çocuğu okumaz okuyup ne yapacak diyenler, evliliğime bir şey demediler. Belki hayalimdekileri  yapamadım okuyamadım, çocukluğumu yaşayamadım. Çocuğum olursa hep hayal kurdum. Erken yaşta evlenmesi yerine okutacaktım ve de benim yaşayamadığım çocukluğumu çocuklarıma yaşatacaktım. Ne okuya bildim ne de okutabildim. Okumadığımız için de bilgi sahibi olamadık çünkü akraba evliliği olduğu için kan uyuşmazlığı varmış bunu bilmiyordum sonradan öğrendim. Bu konuda bilgim olsaydı çocuklarım belkide engelli kalmayacaktı. İki çocuğumda yürümeye, koşmaya hasret ve doğuştan  Opere Meningomyel Osel teşhisi kondu. Akraba evliliğinde, kan uyuşmazlığı olan eşlerde sık görülen bir sorundur. Şimdi ise eşimden 5 yıldır i ayrıyım. Dört çocuğa tek başıma bakmak zorundayım. Elimden bir şey gelmiyor. Çaresizim. Maddi zorluklar yaşıyoruz. Çocukların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorum. Çocuklarıma hem analık hem babalık yapıyorum. Benden başka kimseleri yok. Ben ölürsem sahipsiz kalacaklar." dedi.

"ÇOCUKLAR, DIŞARI ÇIKMAK İSTİYOR"

Emine Diyapoğlu: "Çocuklar gezmek, koşmak, okula gitmek istiyorlar. Okula gidemedikleri için evde eğitim alıyorlar. Öğretmenler evimize geliyor. Sürekli evde sıkılıyorlar onları hiçbir yere götüremiyorum. Aracımız yok. Birini dışarı çıkardığımda öteki üzülüyor. İkisini de çıkaramıyorum. O yüzden hep evdeyiz. Bu duruma çok üzülüyorum çokta çaresizim " ifadelerini kullandı.

"TEDAVİ OLURSA YÜRÜYECEK"

Anne Emine Diyapoğlu, tedavi görürler ise çocuklarının iyileşeceğini ve ayağa kalkacağını söylüyor ve şöyle devam ediyor:" Fatma'yı birkaç kez Ankara'ya götürdüm. Doktorlar tedavi olursa yürüyebileceğini söyledi.  Ancak üç çocuğum daha var. Onlara bakacak hiç kimse yok. Bu nedenle çocukların tedavisini yaptıramadım. Çocuklarımın tedavi görmesini ve yürümesini istiyorum. Bunun için de yetkililerden destek bekliyorum."   

Küçük Salih, en büyük hayalinin okuyup doktor olmak istediğini söylerken şöyle devam etti:" Okula gitmek istiyorum. Arkadaşlarım olsun, onlarla top aynayayım istiyorum. Koşabilmek istiyorum. Hep hayalim doktor olmak çünkü doktor olursam benim gibi çaresizlerin umudu olacağım." dedi.

Fatma ise:" Benim en büyük hayalim yürümek, koşmak, oynamak ve eğlenmek. Bunun için de tedavi olmam gerek. Doğuştan yürüyemiyorum. Dışarı çıkamıyoruz. Annem beni çıkarsa kardeşim yalnız kalıyor ona bakan yok. Evde genelde oyun oynuyoruz. Bana lütfen yardım edin" diye kaydetti.