ÇOCUKLARA DİŞ KONTROLÜ YAPTIRMAK GEREKİR Mİ? 

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Çocukların diş kontrolleri ve ağız bakımı en az yetişkinlerin ki kadar önemlidir.

ÇOCUKLARA DİŞ KONTROLÜ YAPTIRMAK GEREKİR Mİ? 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde ağızda kalması ve zamanı gelince sallanıp daimi dişlere yerini bırakması gerekli.

Erken süt dişi kayıpları ciddi  çene darlıkları,daimi dişlerde gömülü kalma durumları ve birçok ortodontik probleme yol açıyor.

Diş Hekimi Pınar ARDIÇOĞLU çocuklarda yapılacak olan diş kontrolü hakkında gazetemize açıklamalar da bulundu.

 

Çocuklarda süt dişlerinin önemi nedir?

Bebeklikten çocukluğa geçiş süreci olan 2-3 yaş aralığında süt dişlerinin ağızda tamamlanmış olması beklenir. Bu yaşlardaki bir çocuğun üst çenede 10 alt çenede de 10 adet olmak üzere toplamda 20 adet dişi olur. İlk süt dişi ağız içine sürdüğünde günlük ağız ve diş bakımına başlanmalı. Çocuk oyun gibi diş fırçasını alıp dişlerini fırçalasa da yeterlidir, manuel yeteneğe o yaşta sahip olması mümkün değildir. Bu nedenle ebeveynlerden biri veya çocuğun bakımını üstlenen kişi akşam uyku öncesi çocuğun dişlerini ayrıntılı bir şekilde fırçalamalı. 6 ayda bir yapılacak kontroller aksatılmamalı. Böylece ağız hijyeni değerlendirilip gerek duyulursa bilgilendirmeler yapılabilir.

6 yaşında ilk daimi azı dişleri alt ve üst çenede iki taraflı en arkalarda toplam 4 adet sürer. Ayni zamanda alt ve üst öndeki kesici süt dişler yerini daimi dişlere bırakır. Bundan sonra süt dişleri sıra sıra daimi dişlerle değişmeye başlar. Ağızda süt ve daimi dişler karışık olarak bulunur. Bu süreçte ortodontik kontrollerin önemi büyüktür. Diş kontrolleri sırasında çürük ve dişetleri yanında, daimi dişlerin çıkma süreçleri ve pozisyonları dizilimleri çene gelişimiyle uyumları çok özenle değerlendirilmelidir. Böylece doğru zamanda doğru müdahale ile dişlerde ve çene gelişiminde görülen riskli durumların önlenmesi mümkün olur.

 

Çocukların diş fırçalama ve ağız hijyeni alışkanlığı kazanması için en uygun dönem ne zamandır ?

6 yaş sonrası süreç çocuğa ağız hijyeni alışkanlığı kazandırmak açısından en uygun dönemdir. Bu yaşlardaki çocuklar artık etkin bir fırçalama için manuel yeteneği ve motor gelişimi açısından yeterli düzeye gelmiş olurlar. Artık bu yaşlardaki bir çocuk fırçalamayı oyun gibi değil, etkin ve tam bir temizlik sağlayacak şekilde yapabilir.

 

Süt dişleri tamamen düştükten sonra diş kontrollerinde nelere bakılır?

12-14 yaşlarında tüm süt dişleri yerini daimi dişlere bırakmış olur. Artık daimi dişlerin bakımı, diş ipi kullanımının önemi ve gelişimi devam eden alt-üst çenelerin birbiriyle ilişkisi üzerinde durulur. Dişlerde kapanışla ilgili bir bozukluk varsa ortodontik müdahale için planlama yapılır. 

 

Çocuklarda diş koltuğu korkusu olmaması için neler yapabiliriz?

Öncelikle biz çocuklarımızı en baştan doktorla iğneyle korkutmamayı öğrenmeliyiz. Kendi korkularımızı çocuklarımıza da yerleştirmekten kaçınmalıyız. Doktora gitmek için ağrı şikayeti olmasını beklememeliyiz.Ağrılı ve ajite olmuş bir şekilde doktora gelen çocuk her müdahaleden korkacaktır. Onun yerine rutin kontroller alışkanlık haline getirilirse çocuklar diş doktorlarının can acıtan insanlar olmadığını iğnenin ceza değil tedavi için gerekli görüldüğünde yapılan bir şey olduğunu öğrenecektir.

Hastalarım kendi tedavi randevularına çocuklarıyla geldiklerinde asla onları muayene odasından çıkarmaya çalışmıyorum. Yaptıklarımızın can acıtan zarar veren şeyler değil tedavi edici ve mutlu bir sonuç için olduğunu görmelerini isterim. Anne babanın koltukta rahat olduğunu gören çocuk bundan cesaret alıyor. Bu beni bir hekim olarak çok mutlu ediyor. Hatta diş hekimi olmak isteyen çocuklar oluyor. Bu benim için gurur verici. Bir çocuğun hayalini şekillendirmekte rol almak çok özel bir duygu gerçekten.

Çocuk yaşlarda korkudan uzak ve ağız bakımı alışkanlıkları oturmuş bireyler ilerde sağlıklı mutlu bireyler anlamına geliyor. Umarım gitgide bu yaygınlaşır ve bilinç sağlıklı ebeveynlerin sayısı artar.

 

Diş Hekimi Pınar Ardıçoğlu kimdir?

 Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra mesleğimin her dalında eğitim aldım ve eğitimci konumunda kurslar verdim.İstanbul Nişantaşı’ndaki muayenehanemde kendi hastalarıma uzun yıllar hizmet verdikten sonra Elazığ’a bu standartları taşımaya karar verdim.