ÇOCUK DOKTORU İLKAY EVRİM ÖZDEN'DEN ANNE SÜTÜ UYARISI

Başak MERAL GÜNDÜZ/ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.İlkay Evrim ÖZDEN, bebeklerin mutlaka anne sütü ile emzirilmesi gerektiğini belirterek, 'Hiçbir bebek bu haktan mahrum edilmemelidir' dedi.

ÇOCUK DOKTORU İLKAY EVRİM ÖZDEN'DEN ANNE SÜTÜ UYARISI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ANNE SÜTÜ BEBEĞİ ENFEKSİYONDAN KORUR

Anne sütünün başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın görülme riskinin azalmasında etkisi olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.İlkay Özden,anne sütünün hem bebeğe hem anneye sayısız faydaları olduğunu belirtti.

Özden, şu bilgileri verdi: “Anne sütü, düşük doğum ağırlıklı ve prematüre bebeklerin beslenmesinde çok yararlıdır. Anne sütü, anne ve bebek arasında duygusal bağ kurulmasını sağlar. Kolay hazmedilir. Bebeğin zeka gelişiminin daha iyi olmasını sağlar. Fizyolojik sarılığı önler. Orta kulak iltihabı riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, mide ve bağırsak sistemini çalıştırır.Emziren annelerde ise meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlık daha az görülmektedir. Emziren anne daha hızlı ve daha kolay kilo verir. Hastalıkları önlemesi ve maliyetinin çok düşük olması nedeniyle anne sütüyle beslenme, aynı zamanda en ekonomik ve çevre dostu bir beslenme biçimidir”dedi.

STRES SÜTÜ AZALTABİLİR

Anne sütünü arttırmak için yapılacaklara da değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.İlkay ÖZDEN, “Düzenli ve dengeli beslenmek, bol su içmek, günde en az 3-3.5 litre sıvı tüketmek çok önemlidir. Bunun yanında, anne sütünü arttırıcı olarak bilinen bitki çayları da kullanılabilir. Annenin yorgun ve stresli olması süt salgılanmasını engelleyebilir, bu nedenle annenin stresten ve yorgunluktan uzak durması süt yapılmasına katkı sağlayacaktır. Anne sütü alan bebek ayına göre yeterli kilo alıyor, boyu uzuyor, dışkı ve idrar yapıyor, beslendikten sonra rahatlayıp uyuyor ise anne sütü yetiyor demektir“ şeklinde konuştu.

“ANNE SÜTÜ ALAN BEBEK RAHAT UYUR”

Bebeklere doğumdan itibaren ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi, 2 yaşına kadar da ek besinlerle emzirmenin devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr.İlkay Evrim Özden şöyle konuştu: ”Bebeğiniz normal gelişimini sürdürüyorsa, sütünüz büyük ihtimalle bebeğinize yeterli geliyor demektir. Fakat bebeğinizin gelişiminin yavaşladığını düşünüyorsanız ya da en azından daha fazla süt vermek istiyorsanız, öncelikle bebeğinizi sürekli emzirmeye özen göstermelisiniz. Çünkü anne sütü, bebek emdikçe çoğalır. Bunun yanında, anne sütünü artıran bazı besinlerden de yararlanabilirsiniz. Anne sütünü arttırmak için düzenli ve dengeli beslenmek , bol sıvı tüketmek çok önemlidir. Taze sebze ve meyve mutlaka tüketilmelidir. Yalnız bunların mevsimsel ürünlerden seçilmesi önemlidir. Yeterli düzeyde süt salınabilmesi için günde 3-3,5 litre sıvı alınmalıdır. Bu sıvının en az 8- 10 bardağı su olmalıdır. Geri kalan kısmında ise süt, ayran, komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları veya sebze suları, limonata, loğusa şerbeti, çok açık çay yada papatya rezene gibi bitki çayları kullanılabilir. Annenin yorgun ve stresli olması da süt salgılanmasını engelleyebilir, bu nedenle annenin stresten ve yorgunluktan uzak durması süt yapılmasında katkı sağlayacaktır. Anne sütü alan bebek ayına göre yeterli kilo alıyor, boyu uzuyor, dışkı ve idrar yapıyor, beslendikten sonra rahatlayıp uyuyor ise anne sütü yetiyor demektir.”dedi.