CEREBRAL PALSY NEDİR?

CEREBRAL PALSY NEDİR?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başak MERAL GÜNDÜZ/Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın 5 yıldır düzenlediği Steptember kampanyası ile hem Cerebral Palsy hakkında farkındalık yaratılıyor hem de katılımcılar Eylül aylarında günde hemen hemen 10.000 adım atarak Cerebral Palsy’li çocuklar için destek sağlıyor. Elazığ Bahçeşehir Fen Lisesi öğrencisi Melike BAL bizlere bu proje hakkında bilgiler verdi.

 

CEREBRAL PALSY NEDİR?

Bal, Cerebral Palsy, çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Gelişimini tamamlamamış beynin; doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşur. Cerebral Palsy, kişilerin duruşunu ve hareketini doğrudan etkiler.”Steptember” programında, sağlığınız için koşarak, bisiklete binerek, yüzerek, futbol oynayarak veya dans ederek günlük adım hedefinize ulaşabilirsiniz. Engelli bireylere uygun aktivitelerle birlikte 40’dan fazla aktiviteyi sistem otomatik olarak adıma çeviriyor. Hedef, bir ay boyunca günde 10.000 adım atarak, takımınızla birlikte dünyanın en yüksek zirvesine tırmanmak ve hedeflenen bağışı toplamak! Aynı zamanda da attığımız her adımın kıymetini bilmemiz olduğunu söyledi.

BU İYİLİK HAREKETİ İLE KİMLERİ DESTEKLEMİŞ OLDUK

BAL” Elazığ Bahçeşehir koleji robotik takımı olan "ETERNAL" Teknoloji  insan için yoksa neye yarar" ilkesiyle yola çıkarak  covid 19’un günümüz insanını eve hapsetmesi ile hareketsizliğin sebep olduğu ve özel gereksinimli bireylere destek olmak amacıyla bu projeye  destek olup sosyal medyada meydan okumalarla bir akım başlattık. Elazığ Bahçeşehir Koleji bilişim teknolojileri ve yazılım öğretmeni ve  takım koçu Leyla Üşengül hocamın amacı, bu tarz sosyal sorumluluk projeleri ile teknolojiyi birleştirip sosyal medya gibi etkileyici bir platformu kullanarak insanları faydalı projelere yönlendirmek ve bu tarz projelere her türlü destek olup insanlarla paylaşmaktı. Attığımız her adım ve topladığımız her bağış Cerebral Palsy’li çocukların yaşam boyu ihtiyaç duyduğu tedavi, rehabilitasyon ve özel eğitime ulaşmasını sağlayacak. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı yararına bağış toplamayı hedefleyen ”Steptember” Projesi, sağlığını geliştirmek ve Cerebral Palsy ile yaşayan insanların hayatında pozitif bir etki yaratmak üzere oluşturulmuş bir projedir” dedi.

CEREBRAL PALSY FARKINDALIĞINI  ARTIRDIK

Melike Bal, ”Bu proje yıllardır yurtdışındada düzenleniyor. Sisteme kayıt olduğunuz zaman her gün 10.000 adım atarak bağışta bulunmuş oluyorsunuz. Türkiyede’de bu proje 5 yıldır uygulanmakta. Bizde takımımızla beraber çalışmalar yaptık diğer takımları davet ettik. Atabildiğimiz kadar adımlarımızı attık birbirimize gönderdik. Bir adımı dahi atamayan bireyler için ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu arada Cerebral Palsy olan farkındalığı artırdık. Amacımız, eşit bir toplumda bizleri de birey olarak kabul edip algılatmak idi. Kampanyanın Türkiye ofisinin çalışmalarımızı görmesi de gerçekten mutluluk verici. Toplanan bağışın iyi bir amaç için kullanıldığını bilmek ise gerçekten huzurlu hissettiriyor” dedi.