Çelik: Geçici Vergi Dönemlerinde Bilanço İstenmesi Yanlış Bir Uygulamadır

Elazığ Bingöl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Fariz Çelik bir açıklama yaparak Geçici vergi dönemlerinde bilanço istenmesinin yanlış bir uygulama olduğunu dile getirdi.

Çelik: Geçici Vergi Dönemlerinde Bilanço İstenmesi Yanlış Bir Uygulamadır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başkan Yardımcısı Çelik ayrıca enflasyon muhasebesi uygulamasının 01.01.2025 tarihine ertelenmesini de yetkililerden talep etti.

Elazığ Bingöl Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Fariz Çelik açıklamasında: “Enflasyon muhasebesi 31.12.2023 tarihi itibariyle; enflasyon düzeltmesi adı altında uygulamaya konmuştur. 2024 yılı Mayıs ayından başlamak üzere her yıl üç dönem geçici vergi beyannamesi ekinde bilanço ilave olarak istenmektedir. Dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi dönemleri dâhil yılda dört dönem bilanço hazırlanması gerekmektedir. Geçici vergi dönemlerinde bilanço istenmesi yanlış bir uygulamadır. Üç ayda bir mali tabloların hazırlanması sistematiği ülkemizde hiç uygulanmamıştır. Eğer geçici vergi dönemlerinde bilanço istenecekse geçici vergi beyannamesi verilme süreleri gözden geçirilip yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Kaldı ki ülkemizde bu kurumsal alt yapıya sahip şirket sayısı az olmakla beraber, mükelleflerin alt yapısı bu sisteme uygun değildir. Bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini kapsayan bu uygulamanın sürdürülebilirliği mümkün gözükmemektedir. Bu uygulama yürürlüğe girerse birçok mali müşavir işi bırakmak zorunda kalacaktır. Bürolarına hapsedilen, İş yükü altında ezilen meslektaşlarımızın daha çok çalışması gerekecek ve sosyal hayattan uzaklaşacaklardır. Uygulama muhasebe ofislerini çalışamaz hale getirip, mali müşavirler arasında infiale neden olacaktır. Enflasyon muhasebesi uygulaması hâlihazırda yılda bir kez beyan edilen gelir ve kurumlar vergisi beyannamesiyle birlikte verilirse bilanço değerlerinin doğru hesaplanmasına ve ülke ekonomisinin kalkınmasına katkı sunacaktır. Bu sebepten uygulamanın basitleştirilmesini ve enflasyon muhasebesi uygulamasının üst birliğimiz TÜRMOB, odalar, dernekler ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin görüşleri alınarak 01.01.2025 tarihine ertelenmesini talep ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.