Çanakkale Zaferi Ruhunu Farklı Formlarda Yansıttılar

Kübra Kabukçu/ Çoğunluğunun grafik tasarım bölümü öğrencilerinden oluştuğu, dijital baskı, maket ve karakalem çalışmalarının yer aldığı KADEM Öğrenci Topluluğu ve gönüllü katılımcıların yer aldığı 18 Mart Çanakkale Zaferi adlı sergi ziyarete açıldı.

Çanakkale Zaferi Ruhunu Farklı Formlarda Yansıttılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Grafik tasarım bölümü öğretim görevlisi Ferda Başgün, öğrencileri ile birlikte büyük emek vererek hazırladıkları 18 Mart Çanakkale Zaferi tasarımları hakkında şu açıklamayı yaptı: "Bu bir gönüllüler sergisi. Çanakkale’de askerlerimiz gönülden savaşmışlar. Bizim o zamanlar çok alet edevatımız yokmuş. Biz, bu sergi konseptine başlarken şöyle dedik; kimin elinde ne varsa, kimin gücü neye yetiyorsa koca yürekli askerlerimizi koca yürekli gençlerimizi temsil edelim. O yüzden öğrencilerimizle birlikte yaklaşık 60 tane çalışmadan oluşan bir sergi düzenledik. Sergimizde maket tasarımımız var. öğrencilerimiz her bir siperi elleriyle yaptı. Her bir mezar taşını kendileri yaptılar. Dijital tasarımımız da var, el tasarımlarımız da var. Yani Çanakkale’yi anlatan şehadet şerbetini anlatan ve oranın ruhunu anlatan çalışmalar oluşturduk. 

Ayrıca sergimizde yine kendi yaptığımız montajdan oluşan danışmanlığını benim yaptığım, kurgu montajı Ümit Çelik’in yaptığı bir video tasarımımız da sergilendi. Yani kullandığımız videolar olsun, sesler olsun ya da montajlar olsun bunların hepsi öğrencilerimizle beraber yaptığımız emeğimiz. Serginin görsel yönetimini ve proje danışmanlığını ben yaptım. Kendi çalışmamdan 6 tane çalışmam var. Özellikle Elazığ şehitler listesi tasarımı mevcut. Bir de Yarbay Hasan beyin hayatını anlatan bir tasarıma özellikle yer verdik. Şehitlerin üzerinde onların hikayelerini anlatan kısımlara da aynı şekilde. Burada biz Çanakkale’de 696 tane, kayıtlara göre Elazığlı şehadet şerbetini içen şehitler var. Biz burada hem Çanakkale şehitlerini andık hem de Elazığlı olupta Çanakkale’de şehip olup ve onların ailelerine de bir vefa borcu yapmaya çalıştık. İnşallah ülkemize, vatanımıza, milletimize hayırlı olur. Sergiye katılan öğrencilerden büyük çoğunluğu grafik tasarımı öğrencisi ama aralarında veterinerlik bölümünden, mühendislik bölümünden öğrencilerimiz de mevcut. Tamamen yüreklerimizi koyarak yaptığımız bir çalışma. İnşallah öğrencilerimizin emeğiyle daha iyi yerlere gelir.

Grafik Tasarım 2. sınıf öğrencisi Zeynep Tanrıkulu ise “Ben çalışmamda herkesten farklı olsun istedim ama mesaj yine aynı olsun diye bir çalışma dedim. Bugünün ruhunu yaşatmak için çalışmalar yaptık. Ciddi emekler sarf edildi. Açılışımız çok güzel oldu. Ben lisedeyken de bir sergimiz olmuştu, bu ikincisi oldu. Daha çok işimiz grafik olduğu için dijital çalışıyoruz.” dedi.

Grafik Tasarım 2. sınıf öğrencisi Aleyna Alasan da, hazırlamış oldukları sergiyle ilgili şöyle konuştu: “Bunu yaparken günümüzde insanlar hey on beşli türküsünü oynamak için kullanıyor. Aslında bu çok yanlış bir şey. Çünkü o türkü savaşa giden 15 yaşındaki gençlerden bahsediyor. Ben de bu bir farkındalık olsun diye böyle bir çalışma yaptım."