BÖYLE DAHA MI GÜZELSİN KADEM?

BÖYLE DAHA MI GÜZELSİN KADEM?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizde feminist kadın oluşumlarına alternatif olarak ve fakat kadına gerçek değerini veren bir müktesebatın temsilcisi ve sözcüsü olarak kurulan KADEM, son yıllarda bu vasfını ve özelliğini yitirdiği gibi, kuruluş amacından  da çok ötelerine savruldu.

Özellikle İstanbul sözleşmesinin imzalanmasında ve buna uygun yasaların çıkarılmasıyla, kadını korumaktan öte aileyi yıkan kararlarda söz sahibi olan Kadem’in en son icraatı ise 28 Şubat’ı ve onun getirdiği zulümleri hoş göstermek ve sevimli hale getirmek için düzenleyeceği ve mağduriyeti hoş ve sevimli hale getireceği sergi olacak.

28 Şubat sürecinde her türlü baskı ve şiddete rağmen  kız öğrencilerinin ikna odalarına alıp, başını açtırıp, sonra da “böyle daha güzelsin” cümlesinden hareketle, 28 Şubat temalı bir sergi açma hazırlığında olan Kadem, duyarlı ve hassas camiada büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.

Serginin küratörü Yasemin Darbaz hanımefendi bakın neler söylemiş 28 Şubat günü açılacak sergi için;

“Sergiye adını veren "Böyle daha güzelsin" ifadesi,  dönemin kadınlarının yakından tanıdığı, hususiyetle ikna odalarından çıkma bir söz. Var olmak istediği ortamda ancak kendi olmadığı haliyle, ona ait olmayan bir görünümle kabul göreceğine dair bir uyarının nezaket dolu ifadesi. Fakat biliyoruz ki bir arada yaşamanın yolu birbirimize 'böyle güzelsin' diyebilmek. Bu iki cümle arasındaki fark yalnızca bir kelime değil, bir anlayış. Hepimizin böyle güzel olduğu günleri anlamlı bir katkı yapmak için oluşturduğumuz bu sergi, dilerim birbirimizi daha yakından tanımak için bir vesile olur."

Süpersin Kadem ve harikasınız Kademciler… “Var olmak istediği ortamda ancak kendi olmadığı haliyle, ona ait olmayan bir görünümle kabul göreceğine dair bir uyarının nezaket dolu ifadesi.” İlahi emre rağmen başörtüsünü çıkarttırıp, “böyle daha güzelsin” dayatmasını “bir uyarının nezaket dolu ifadesi” olarak yorumlamak ne demek.

Bu sözler, o gün bu cümleyi söyleyen 28 Şubatçılardan daha ağır geldi başörtüsü mağduru kızlarımıza. Bir zulüm, bir dayatma, bir despotizim ayrıca inançlara hakaret ve saygısızlık ancak bu kadar masum, naif, insani ve haklı gösterilebilirdi.

Sırf sanat yapmak, sırf entelektüel çevrelerden aferin almak ve sırf gündeme gelmek adına sizi siz yapan değer ve çevrelere sırtınızı döndünüz ya… Aferin size ve sizi önemli görenlere..

Şurası bir gerçektir ki KADEM anlamını ve misyonun yitiren ve eksen kaymasını gönüllü olarak yaşayan bir dernekçiye dönmüştür. Ruhuna Fatiha okuyacağımız günler de yakındır…