Botoks İle Diş Sıkma ve Gıcırdatmaya Son Vermek Mümkün!

Nisa Yılmaz/Özel Haber: Medikal Estetik Hekimi Oktay Halisdemir, uzun yıllardır var olan fakat günümüzde adının sıkça rastlandığı Uyku Bruksizmi (Uykuda diş gıcırdatma-sıkma) ve bruksizm tedavi yöntemi olan botoks hakkında gazetemize bilgi verdi.

Botoks İle Diş Sıkma ve Gıcırdatmaya Son Vermek Mümkün!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlk olarak Bruksizmin tanımını yapan Dr. Halisdemir, “Uyku Bruksizmi gece uyurken, yanında hatta yan odada uyuyan kişileri dahi rahatsız edecek derecede dişlerin sıkılması ve gıcırdaması durumudur. Çözüm için diş hekimine başvurulur fakat başvuru aşamasında genellikle dişin mine tabakasının zarar gördüğü bu nedenle dolgu yapılması gerektiği söylenir. Diş hekimi de gerekli dolguyu yaparak hastaya gece kullanması için bir diş koruyucu plak önerir” dedi.

BOTOKS, KASLARI ZAYIFLATMAK AMACIYLA YAPILIYOR

Dr. Halisdemir, bruksizm tedavisinin ilk ne zaman kullanılmaya başlandığına dikkat çekerek, tedavinin amacını şu şekilde sıraladı; “Bruksizmde botoks tedavisi son iki yılda popüler olmaya başladı. Bruksizm tedavisi için hastalar, medikal estetik hekimlerine gitmeye başladı. Botoks, botulinum toksin dediğimiz, halk arasında da yılan zehri olarak bilinen fakat sosiste üreyen bir bakteriden oluşan bir zehirdir.

Bruksizm için botoks, 2002-2006’lı yıllarda ilk kez uygulanmaya başlandı. Diş sıkma gücünü engelleyerek, diş gıcırdatmadan kaynaklanan sesleri ve dişe verdiği zararları önleyebilir miyiz diye düşünülmüş. Uygulamaya da geçilerek asıl sebep ortadan kalkmasa da ara sebep dediğimiz kasların güçlenip de dişleri parçalamasını engellemek için kaslar zayıflatılmaya çalışıldı. Burada botoksun uygulanma amacı kası tamamen felç etmek değil, aşırı güçlenmiş kası zayıflatıp normal hale getirmek amacıyla yapılıyor.”

PSİKOLOJİK DURUMLAR BRUKSİZMİ TETİKLİYOR

Bruksizmin nasıl ortaya çıktığını ifade eden Dr. Halisdemir şöyle devam etti: “Botoks uygulaması ile sinirden gelen uyarılara rağmen kasın gevşek halde kalması sağlanarak, kasılması önleniyor. Bruksizmin altında yatan psikolojik sebepler çok önemli tedavi aşamasında. Genellikle çok hırslı, duygularını ve düşüncelerini dışa vuramayan kişilerde uyku bruksizmi yaygın olarak görülüyor. Dişler sıkıldıkça, çiğneme kası daha güçleniyor ve normal boyutunun 4-5 katı büyüyebiliyor. Kasın gücü de arttığı için baskıyla sürtünen arka dişler birbirini ezmeye başlıyor. Hastalar diş hekimlerine gitmeye başlıyor. Bruksizmin asıl sebebi psikolojik, ara sebep kasın güçlenmesi, sonuç da kişinin uyku esnasında dişlerini sıkması ve çıkan sesin ortamda bulunan kişileri rahatsız etmesi ile beraber dişlerin zarar görmesi.”

BOTOKS ÇOK KOLAY VE HIZLI BİR İŞLEM

Botoks işleminin oldukça basit olduğunu söyleyen Dr. Halisdemir, “Botoks işlemi sadece 3-4 dakika sürüyor. Sağ ve sol çiğneme kaslarının en güçlü olduğu kısımları özel bir yöntem ile belirliyoruz. Kişinin kas gücü seviyesine göre belirli ünitelerde botoks enjeksiyonu yapıyoruz. Çok ince iğneler kullanıyoruz. Kişi genelde iğneyi hissetmiyor bile. Genellikle 18 yaş ve üzerindeki kişilere botoks tedavisi uyguluyoruz.  Botoks uygulaması 15. günden sonra etkisini göstermeye başlıyor. Kişiler genellikle bruksizmin son evresinde bize başvurduğu için kas çok kuvvetlenmiş oluyor. Biz de 3’er ay ara ile toplamda 3 kez bu kasın gücünü azaltarak normal seviyeye getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

TEDAVİ SONRASI BRUKSİZM TEKRAR ORTAYA ÇIKABİLİR

Bruksizmin, tedavinin sonrasında sebep olan psikolojik faktörlerin ortadan kalkmaması halinde tekrar ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek; “Hasta 3-4 yıl kadar rahat bir şekilde yaşıyor. Botoks tedavisi ile birlikte hastayı mutlaka bir psikiyatr ya da psikoloğa yönlendiriyoruz. Altta yatan sebebi de çözebilirsek kişiyi yüzde 100 şifaya kavuşturabiliyoruz. Bazen de 9 aylık tedavi sürecinin ardından kişi psikolojik sebepleri ortadan kaldırmadığı sürece botoks tedavisine tekrar ihtiyaç duyabilir. Tedaviye yeniden dönülebilir” dedi.

BRUKSİZM TEDAVİSİ, AYNI ZAMANDA ESTETİK BİR UYGULAMADIR

Son olarak bruksizmden dolayı hastaların yüz şeklide değişiklik meydana geldiğini söyleyen Dr. Halisdemir şunları ekledi: “Bruksizmli hastaların yüzleri aylar ve yıllar geçtikçe çiğneme kaslarının güçlenip büyümesine ve kalınlaşmasına bağlı olarak kare bir şekil alır. Botoks tedavisi sonrası kişilerin kasları zayıflayıp inceldiğinden dolayı yüzleri daha estetik duran oval bir şekle dönüşür. Dolayısıyla bir taşla iki kuş vurmuş oluruz. Kişiler hem diş hasarlarından kurtulur hem de daha estetik bir görünüme kavuşurlar. Bruksizm tedavisi bir lüks değil ihtiyaçtır.”