BORÇ YAPILANDIRMASINA İLİŞKİN KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

TBMM'de kabul edilen Borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun 17 Kasım 2020 tarih ve 30107 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BORÇ YAPILANDIRMASINA İLİŞKİN KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kanundan yararlanarak borçlarını yapılandıranlar vergi ve sosyal güvenlik priminde 5 puan indirim hakkı elde edebilir. Bu haktan yararlanabilmek için yılsonuna kadar yapılandırma başvurusunu yapıp, yapılandırılan borç taksitlerini de gününde ödemek gerekiyor.

 

BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI

Elazığ Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:“Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun bugün (17 Kasım) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

Düzenlemeyle, 31 Ağustos 2020 tarihi (bu tarih dahil) itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan, ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan vergilerin aslı ile bu tutar üzerinden Yurt İçi Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları, asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir.

 

Kanun kapsamındaki vergi borçlarının yapılandırılmasını talep eden mükelleflerin; 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmaları, ödenecek tutarların ilk taksitini 31 Ocak 2021 tarihine kadar, diğer taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler hâlinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri gerekmektedir.

 

Yasada, Gelir İdaresi (Hazine ve Maliye Bakanlığı), Sosyal Güvenlik Kurumu, gümrük müdürlükleri, belediyeler, özel idareler ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümler yer almaktadır. Bu çerçevede Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV, MTV, trafik, seçim, nüfus para cezaları, KYK borçları ve Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecektir.

 

4a, 4b ve 4c kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan, 2020 Ağustos ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, SGK destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları düzenleme dahilindedir.

 

Ayrıca TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB ve ihracatçı Birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden OSB’lere ve sanayi sitesi kooperatiflerine verilen krediler de yapılandırılabilecektir.

 

ODA BORÇLARI DA YAPILANDIRMA KAPSAMINDA

İlgili yasa ile Odalara borcu bulunan Üyeler içinde önemli fırsatlar getirilmiştir. Odamız tarafından hazırlanmış olan başvuru dilekçesinin imzalanarak ilgili birime teslimi halinde yapılandırma işlemi başlatılacaktır. Uygulamaya 01 Aralık itibarı ile başlanacak olup, bu önemli fırsattan yararlanma hususunda borcu bulunan üyelerimizin yıl sonuna kadar başvurularını beklemekteyiz.”