BİZİM MAHALLENİN ACULLUĞU

BİZİM MAHALLENİN ACULLUĞU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Dil Kurumu: “acul” kelimesini hızlı ve çabuk olarak tanımlıyor.

Medya sektöründe acul olmak elbette önemli. Haberi ilk geçen olmak, ajanslara ilk haberi düşen muhabir olmak önemli. Hele hele haber sitesinde konu ile ilgili yayınlanan ilk haber ve resmin sizden gitmesi bir medya mensubunu en çok mutlu ve mesut eden mesleki tatmin ve gurur vesilesidir.

Ancak bu “acul”luk zaman zaman iş kazalarına da sebep olmuyor değil. Bir haber duyuluyor ya da biri bir sohbet ortamında bir bilgi veriyor ve bizim acul ve acar gazeteci kardeşlerimiz 5N 1K kuralını akıllarına dahi getirmeden anında patlatıyorlar haberi.

Son bir ay içinde iki kez düştü yerel medyamız bu hataya. Birincinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Eylül’de ilimize geleceği yazıldı ve hemen her sitede yayınlandı. İkincisi de Elazığ’da herkesin Bayro diye bildiği mini dükkânında hemen her şeyi bulundurup en ucuza vermesiyle tanınan Bayram Amcanın vefat haberiydi.

İki haber de meslektaşlarımızın elinde patladı. Her iki haber de asılsızdı ve kaynağı neseb-i gayri sahihti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilimize geliş haberinde yanlış bilgi olabilir ama yaşayan bir insanı öldürmek ve onun da izleyeceği haberle öldüğünü duyurmak çok doğru olmadı.

Şairin dediği gibi   biliyoruz yok bir kötü niyetleri arkadaşlarımızın ama olmaz ki, böyle de yazılmaz ki..  Haber, tüm unsurlarını taşımasıyla haber olur. Bunlardan biri eksikse haber değil duyumdur ve teyite muhtaçtır.

Medyadaki arkadaşlarımız hızlı haber yapma uğruna böylesi hatalara düşüyorlar belki ama bu mesleğe güvensizlik olarak bizi geri dönüyor.

Ha siz “medyaya güven mi kaldı kardeşim?” derseniz. Bizler de tek kelimeyle “haklısınız” deriz.