BİRLİKLER TAŞINMIYOR MU?

15 Temmuz günü yaşanan hain darbe girişiminin ardından Tüm Türkiye'de olduğu gibi Elazığ' da da Askeri Birliklerin şehir dışına taşınacağı ifade edilmişti. Yaklaşık 3 yıl oldu ama henüz bir  gelişme yaşandı.

BİRLİKLER TAŞINMIYOR MU?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/15 Temmuz günü yaşanan hain darbe girişiminin ardından kamuda birçok radikal karar alan hükümet, şehir içinde kalan askeri birliklerin de şehir dışına taşınması yönünde karar almıştı.Kurulan komisyon yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonucunda Askeri Birliklerin şehir dışına taşınması kararını vermiş  ve süreç başlamıştı.

 

“800 DÖNÜM ALAN ’’

 Elazığ’da 8.Kolordu alanının yaklaşık 800 dönüm alan üzerinde kurulu olması ve şehir içinde büyük bir ormanlık alan olarak kullanılması gündeme getirilmiş ve daha sonra yıllardır Elazığ’ın gündeminde olan  Fuar Merkezi içinde  kullanılması düşünülmüştü.

MİLLİ SAVUNMA, MALİYE İLE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIKLARINDAN OLUŞAN BİR  KOMİSYON KURULMUŞTU

Darbe girişiminin ardından gündeme gelen askeri birliklerin şehir dışına taşınmasıyla ilgili Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarından oluşan bir  komisyon kurulmuştu. Elazığ dahil 81 ilde ki durumu inceleyecek komisyon, ne kadar askeri alan bulunduğunu, bu alanların şehir içinde mi kalması yoksa taşınması mı gerektiğini, nereye taşınacaklarını belirleyecekti. Yapılan çalışmalar neticesinde raporlar hazırlanmış ve çalışmaların başlatılacağı ifade edilmişti.

 

‘’ASKERİ LOJMANLAR VE ŞUBELER TAŞINMAYACAK’’

 

Yapılan incelemeler neticesinde, Elazığ’da Lojman, idari birimler ve askerlik şubeleri şehir dışına taşınmayacağı ifade edilmişti. Yazışmalar ile ilgili birimler mevcut yerlerinde duracağı yönünde karar alınmıştı.

 

‘’ASKERİ BİRLİKLER NEREYE TAŞINACAK?’’

 Elazığ’da Askeri Birlikler şehir dışına taşındıktan sonra boşalan alanlar yeşil dokusuyla korunacak ve park olarak hizmet vermesi planlanıyordu.Elazığ Belediyesi ile ortak bir görüşme yapılıp,resmi kararın verileceği belirtilmişti. Askeri birliklerin ise Elazığ’da nereye taşınacağı kesinlik kazanmaz iken Elazığ Belediyesinden de görüş alınarak taşınacağı yerin netlik kazanması bekleniyordu.

 

2018 YILINDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Şehir merkezinde bulunan birliklerin, şehir dışına taşınması için kurulan komisyonun 2017 yılının son ayında raporları hazırlamasının ardından,Türkiye’de bir çok ilde askeri birliklerin yerleri taşınmıştır. Elazığ ve diğer iller de bulunan birliklerin ise 2018 yılının Temmuz ayında taşınacağı belirtilmişti.

 

HENÜZ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI

2018 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde Elazığ’da henüz bir gelişme yaşanmadı. 8.Kolordu alanının yaklaşık 800 dönüm alan üzerinde kurulu olması  ve taşınmasından sonra sosyal bir yaşam alanı olarak kullanılması yönünde görüşlerin artmasından sonra kamuoyunda bir beklenti meydana gelmişti.

 

ASKERİ BİRLİKLER TAŞINIRSA HARPUT’A TELEFERİK YAPILMASI GÜNDEME GELEBİLİR

Elazığ merkez ile Harput arasına yıllar önce gündeme gelen teleferik projesi  halen bekletiliyor.Askeri  Birliklerin şehir dışına taşınması gerçekleştikten sonra teleferik projesinin hayata geçmesi planlanıyordu. Özellikle alanın 800 dönüm olması ve Harput’a yakın olmasından dolayı  teleferik projesi için çalışmaların başlanabileceği söylenmişti.

Öyle ki Türkiye’de 7 bölgede teleferik yatırımı yapan bir firma,geçmiş yıllar da  Elazığ merkez ile Harput arasına teleferik yapmayı planlamıştı. İsmi açıklanmayan firmanın teleferik yatırımı için Elazığ Valiliği’ne resmi başvuru yaptığı ifade edilmişti. Teleferik yatırımının 2018 yılı içerisinde başlatılması planlanıyordu ama henüz bir gelişme yaşanmadı.

 

VATANDAŞLAR  NE DİYOR ?

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine görüşlerini bildiren vatandaşlar, ’’Askeri birliklerin şehir dışına taşınması konusu oldukça önemli.Özellikle Harput yolundaki askeri alanın daha farklı bir şekilde kullanılması lazım.Çünkü o alan oldukça büyük.Elazığ yeni bir sosyal alana daha sahip olabilir.Özellikle o alan insanların aileleri ile birlikte zaman geçirebileceği bir yaşam alanı olabilir.’’ diye ifade etti.