'Birkaç Yıl Sonra Küçük Esnaf Diye Bir şey Kalmayacak'

Nisa Yılmaz/ Bitmeye yüz tutmuş, hatta bittiğini söyleyen Mustafa Gündoğdu, 30 yıllık meslek hayatının en kötü günlerini yaşadığını söyledi.

'Birkaç Yıl Sonra Küçük Esnaf Diye Bir şey Kalmayacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlkokuldan itibaren çırak olarak mesleğe başlayan evli ve bir çocuk babası Mustafa Gündoğdu, 30 yıldır marangozluk yapıyor. Gündoğdu, Marangozluk mesleğinin bitmek üzere değil, zaten bittiğini söyledi.

Çırak olarak başladığı mesleğe yıllarını veren Gündoğdu, el emeğinin hak ettiği değeri görmemesinden yakınarak şunları söyledi: “ilkokulu bitirdim ve çıraklıktan mesleğe başladım. 12 sene boyunca çıraklık ve kalfalık yaptım. Askere gidip geldikten sonra da kendi işimize başladık. 47 yaşına geldim ve hala devam ediyorum. Fakat marangozluk günden güne bitiyor. Küçük esnaflar yavaş yavaş yok oluyor, marangozluk da bitme aşamasına gelmiş durumda. Bizler son marangozuz, bizlerden sonra mesleği devam ettirecek olan kimse yok. Çırak bulmak ayrı bir sorun, çırağa maaş ödemek ayrı. Bu nedenle çırak çalıştıramıyoruz. Bizler gibi küçük yaşta başlamıyor artık çıraklık. İşi öğrenmek isteyenler de öncelikle alacağı ücretin ne kadar olduğunu soruyor. Ben çırak olarak başladığım da 2 yıl boyunca hiçbir ücret almamıştım işi öğrenmek için. Çünkü babam, para almasan da gidip ‘sanat öğren’ derdi.

“Fabrika Ürünü, El Yapımının Yerini Tutar Mı?”

Son 10 yılda marangoz ve ya mobilya dükkânı açılmadı. Aksine bir bir kapanıyor. Çünkü yeni sanatkârlar yetişmiyor, mesleği devam ettirecek kimse yok. Her şeyin hazırı çıktı. Artık insanlar el yapımı olanı değil, süsünden püsünden dolayı hazırını almaya başladı. Seri üretim arttıkça, el yapımına olan talep ve ilgi azalmaya başladı. Hazır üretim, el yapımının yerini tutabilir mi? Bu nedenle küçük esnaflara sahip çıkmak lazım.

Marangozluk, 2000’li Yıllardan Sonra Bitmeye Başladı

 2000’li yıllara kadar işlerimiz oldukça iyiydi. Hazır ürünler piyasaya çıktıktan sonra bizi etkilemeye başladı. Ve son 10 yıldır en kötü zamanlarını yaşıyor. Birkaç yıla kadar küçük esnaf diye bir şey kalmayacak ve eksikliği o zaman fark edilecek. Elazığ’da bir tahta veya tamirci lazım olsa gidecek yer bulamayacak insanlar.

“Para Kazanmayı Bırakalı Çok Oldu”

Şuan da borcu olmayan esnaf yoktur. Çünkü küçük esnafa değer veren, merak eden kimse yok. 17 senedir burada, bu işi yapıyorum fakat kimse bugüne kadar gelip sen burada ne yapıyorsun diye sormadı. ? Bu işten para kazanmayı bıraktık sadece geçinmeye ve ayakta durmaya çalışıyorum.  Emekliliğimi beklediğim için marangozluğa devam ediyorum, emekli olduğum zaman bende bu işi bırakacağım.

“Birkaç Yıl Sonra Mesleği Yapan Kimse Kalmayacak”

Üniversite öğrencileri bizlere gelip teşekkür ediyor. Öğrenciler, projeler için buraya geliyor ve siz olmasanız nereye giderdik diye soruyorlar? Bizimde hoşuma gidiyor bu durum, mutlu oluyoruz. Para kazanmaktan ziyade aynı zamanda sanat yapıyoruz. Gelen müşterinin yüzünü güldürerek uğurluyoruz. Küçük esnafların hepsi aynı durumda şuan. Maalesef artık bu işi yapan kimse kalmayacak artık. Kendi özümüzü, benliğimizi, değerlerimizi unutmamamız ve sahip çıkmamız gerek. Sizin dışınızda gelip burada ne yaptığımızı soran olmadı. Küçük esnaflarla ilgilenilmezse birkaç sene sonra hiçbirinden eser kalmayacak ve meslekler son bulacak.”