BİRAZ SAĞDUYU…

Elazığ, tarihin her döneminde birlik ve beraberlik duygularının yoğun yaşandığı, ortak aklın hüküm sürerek önemli icraatların hayata geçirildiği bir şehir olarak biliniyor.

BİRAZ SAĞDUYU…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehrin tüm dinamikleri zor zamanda birlikte hareket ederek sorunların üstesinden gelmesi ile öne çıkan Elazığ,  son günlerde yönetici, siyasiler ve STK’lar arasında yaşanan soğuk rüzgârları konuşuyor.

ARSA TARTIŞMASI

Her şey Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın Dubaili işadamlarını ilimize daveti ile başlamıştı. Rutin ve klasik bir valilik yapma yerine şehrin dinamiklerini hayata geçirerek yeni yatırımlara kapı aralamaya yönelik gayretlerine değişik kesimlerden farklı yorum ve öneriler geldi. Basın kuruluşları, STK sözcüleri, siyasi parti il başkanları ve vatandaştan bu konuda farklı açıklamalar geldi.

Dubaili yatırımcıların şehrimizde yatırım yapma konusuna hiç kimsenin itirazı olmazken fırtına,  yatırımın yapılacağı Fırat Üniversitesi’nin Malatya Caddesi üzerinde İletişim Fakültesi’nin de bulunduğu arazisi üzerinden koptu.

 

GÖRÜŞMELER ANKARA’DA YAPILDI

Fırat Üniversitesi arazisi ürerinde yapılması planlanan proje içerisinde hastane, eğitim kampüsü, ticari alanlar, iş merkezleri, golf sahası ve dubleks binaların da bulunduğu konut yatırımları için Ankara’da siyasilerin ve ilgili kurum ve kuruluşların katılımlarıyla bir toplantı gerçekleştirişmiş ve yatırımın yapılmasına yeşil ışık yakılarak talep edilen miktar olmasa da kısmi bir alanın tahsis edilebileceği kararı çıkmıştı.

 

SENATO’DAN VETO YEDİ

Dubaili işadamlarının Fırat Üniversitesi arazisi üzerinde gerçekleştirmeyi planladığı yatırımlar için değişik kesimlerden farklı farklı açıklamalar gelirken, üniversite senatosu bir karar alarak söz konusu arazi üzerinde üniversitenin birçok fakülte ve ek bina yapımı gerçekleştireceği gerekçesi ile arazinin tahsisi ya da satışının mümkün olmayacağı kamuoyuna duyuruldu.

 

 

 

ASKIYA ALINDI

Fırat Üniversitesi senatosunun bu açıklamasının ardından şehrin kurumları arasında oluşan fikir ayrılığının tırmanmaması adına Elazığ Valisi Çetin Okay Kaldırım, bir açıklama yaparak yatırımın askıya alındığını belitti. Bu gelişmelerin ardından da ilgili firma da kurumsal itibarlarını koruma adına yatırım tekliflerini geri çektiklerini açıkladılar.

Bu açıklamanın ardından vilayet ve üniversite arasındaki ihtilaf da giderilmiş oldu.

 

ELAZIĞSPOR POLEMİĞİ

Üniversite arazisi polemiğinin ardında bir polemik de Elazığspor üzerinden yaşandı. Elazığspor kulüp yöneticileri bir basın toplantısı düzenleyerek Elazığspor’a yapılacak bazı yardımların siyasiler tarafından engellediğini açıkladı. Bu açıklamadan sonra Ak Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, yazılı bir basın açıklaması yaparak yardımları engelleyen siyasetçinin kim olduğunun net olarak açıklanmasını istedi.

Bu demecin ardından Elazığspor kulübünden bir açıklama daha geldi ve yaşanan polemikten ilimiz Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın yıpratılmaya çalışıldığı gerekçesi ortaya konularak tartışmaya son verildi.

Bu gelişmelerle birlikte Elazığspor ve milletvekili Metin Bulut ile başlayıp ilimiz valisini de içine alan tartışma sonlandırılmış oldu.

 

FATİH ERBAKAN SENDROMU

İlimiz siyasi ve yöneticileri arasındaki bir başka polemik de Erbakan Vakfı Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın ilimizi ziyareti esnasında yaşandı. Merhum başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı anma etkinlikleri kapsamında ilimize gelen Fatih Erbakan, babasının adının verildiği bulvar açılışına da bir vefa örneği olarak davet edilmişti.

Fatih Erbakan, açılıştan bir gün önce kendi vakıf üyelerine yönelik bir konferans vermiş, ardından da basın ve işadamlarıyla yaptığı toplantıda ülke ekonomisine dair görüşlerini ortaya koymuştu. Bu çerçevede Türkiye’nin dış borcunun artığına dair kendi görüşlerini açıklamış ve ekonominin iyi bir konumda olmadığına dair şahsi görüşlerini ortaya koymuştu.

Fatih Erbakan’ın kendi tabanına yönelik verdiği mesajlar, siyasi cenahta hiç de gereği yokken olduğundan daha fazla bir etki oluşturdu bulvar açılışına önceden katılacaklarını beyan eden yöneticiler açılışa son dakikada katılmayacaklarını belirttiler.

Açılışa önce katılmayacağını ifade eden Ak Parti milletvekili Ömer Serdar ise açılışa katılarak Fatih Erbakan’ın söylemlerine karşılık gelen bir konuşma yaptı. Erbakan’ı anlama yönünde önemli tespitlerde bulunan ve bugün Ak Parti tarafından hayata geçirilen bütün icraatların aslında Erbakan hocanın hayali olduğunu ifade ederek güzel bir portre çizdi. Erbakan’ın bugün yaşasaydı Ak parti yöneticilerine teşekkür edeceğini ifade eden Serdar, merhum Necmettin Erbakan’a yakışır bir nezaket ve naiflik ile aslında Fatih Erbakan’a güzel bir cevap vermiş oldu.

Serdar, bu tavrıyla Fatih Erbakan’ın bulunduğu açılışa katılarak net mesajlar verdi. Bu tavır, il yöneticileri ve siyasiler arasında yeni bir krizin doğmasını da engellemiş oldu.

ÜNİVERSİTE GELİŞİME ENGEL Mİ?

Şehrin kurumları arasındaki son polemik ise Fırat Üniversitesi tarafından ortaya atıldı. Rektör Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ, bir gazeteye verdiği mülakatta Elazığ Belediyesi tarafından yapılan imar revizyon planında kendilerinin haberleri olmadığı, görüşlerinin alınmadığını ifade etti.

Elazığ Belediyesi yetkilileri ile görüşmelerimiz sonunda ise imar revize planından üniversitenin ilgili birimlerinin haberdar oldukları, hatta birkaç hususta yasal haklarını kullanarak plana askı süresi içinde itirazda bulundukları, şu an için eleştiri konusu olan kuzey imar yolunun üst taraflarına ise hiçbir şekilde itirazları olmadıklarını ifade ettiler.

 

SAĞDUYU ŞART

Son günlerde şehir ve şehrin üst yöneticileri ile siyasiler arasında yaşanan polemik ve tartışmalar da gösteriyor ki bazı konuların basın yayın organları aracılığı ile değil birebir görüşmelerle sonuca bağlanması gerekiyor.  Her bir kurumun ve şahsiyetin de asıl amacı şehre ve halkımıza hizmet ise bunun da yolu karşılıklı tartışma yerine diyalog ve birbirlerine dinlemekten geçiyor. Şehrin gelişimi ve kalkınması adına yüreklerin toplu vurması ve her bir tarafın karşı tarafları da bazı mahfillerin aracılığı ile değil bizzat kendilerinin baş başa görüşmeleri sonucu karar bağlanarak hayata geçirilmesi gerektiğine ifade eden vatandaşlar, benzer tartışma ve polemiklerin siyasi bedellerinin olabileceğine ve bundan da herkesin zarar göreceğine dikkat çekiyorlar.