Bir Şehrin Vizyonu üzüm, orcik, pestil olamaz !

Tamer ÖREN - Elazığ Kent Konseyi Başkanı Murat ERGEN bir şehrin vizyonunun yiyecek, içeceğe mahkum edilemeyeceğini söyleyerek ' Bir şehrin vizyonu üzüm, orcik, pestil olamaz' dedi.

Bir Şehrin Vizyonu  üzüm, orcik, pestil olamaz !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

3 gün süren ve ev sahipliğini Elazığ’ın yaptığı Türkiye Kent Konseyleri Birliği bölgesi toplantısı  bitiminde Elazığ Kent Konseyi Başkanı Murat ERGEN toplantıda görüşülen konular  ve  konsey olarak görevde bulundukları 5 ay süresince   Elazığ’da yapmış oldukları  çalışmalar hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.   ERGEN “ Birliğimizin  Rize, Nevşehir ve Adana’da yapılan Türkiye Kent Konseyleri birliğinin toplantılarına katılmıştık ve birliğimizden bir toplantı da Elazığ’da yapılmasını talep etmiştik. Talebimiz sonucu son bölge toplantısının Elazığ’da yapılmasına karar verildi.  17-18-19 Kasım tarihleri arasında  “Kent Konseyleri ve Kent Vizyonu” adı altında bölge toplantımızı gerçekleştirdik.  Toplantımızı  Türkiye Kent Konseyi Birliği yürütme kurulu üyeleri ve  bölgemizde aktif olarak görev yapan kent konseyi başkanlarımızı ağırladık.

İlimizi tanıtmak için önemli bir fırsat oldu !

Toplantıya gelen konuklar arasında ilk defa Elazığ’a gelen kişilerinde olduğunu ifade eden ERGEN “ Elazığ ve Türkiye genelinde kent konseyleri olarak yapılan çalışmaları değerlendirmenin  yanı sıra konuklarımızı Harput’u, dabakhaneyi, Ulu Camiyi, Arap Baba’yı  gezdirme fırsatımız oldu. Konuklarımız ilimizin güzelliklerine hayran kaldılar. Özellikle Arap Baba ve eğri minarenin Elazığ’ı tanıtmak için turizm açısından yeterli  bir neden olduğu konusunda görüş bildirdiler. Kapalı Çarşı’yı gezdirerek  yöresel ürünlerimizi tanımalarını, alışveriş yapmalarını sağladık. Kültür Park’ta yöresel yemeklerimizi tatma fırsatları oldu. Bölge toplantısı  Türkiye’nin değişik illerinden gelen 25 kişiye Elazığ’ı  kültürel açıdan tanıtmak için bizim için önemli bir fırsat oldu” diye kaydetti.

 Bizim için önemli bir deneyim oldu

Kent konseyi olarak diğer illerde yapılan  çalışmaları inceleme fırsatı bulduklarını vurgulayan ERGEN “ Elazığ’ımızın bu anlamdaki şanssızlığı kent konseylerinin daha geç devreye girmesi çünkü; 15 yıldır çalışan kent konseyleri var.  O illerin çalışmaları bizden çok iyi  çünkü; biz daha yeni yeni oluşum içine girdik. 5 – 6 aylık süreç kurumsal yapıyı oturtmaya bile yetmiyor.  Onlarda geçmişten gelen bir tecrübe, birikim var. Biz onların çalışmalarından bir miktar feyz aldık” diye aktardı.

Bir şehrin vizyonunu belirlemek; o şehrin kendi dinamikleriyle çalışarak olabilir

Toplantıda  bir kentin vizyonunun ne olması gerektiği konusunda görüşler ortaya koyduklarını ifade eden Elazığ Kent Konseyi Başkanı Murat ERGEN “ Toplantının belki de en can alıcı noktası buydu. Bir ilin vizyonun oluşturulması  o ilin hangi alanda daha ileri gidebileceğini önceden ön görülebilmesi olarak değerlendirilebilir. Yani biz Elazığ’ı sanayi şehri mi, kültür şehri mi, tarım şehri mi, yeraltı kaynaklarının, su ürünlerinin ön plana çıkarıldığı bir şehir mi, yapacağız ?  Aslında bunu şehrin bir araya gelerek belirlemesi gerekiyor. Bir şehrin vizyonunu belirlemek; o şehrin kendi dinamikleriyle çalışarak olabilir. Yani bir şehrin vizyonu üzüm, orcik, pestil olamaz. Bunlar bizim kendi öz kaynaklarımızdır, gelenek göreneklerimizdir, yöresel ürünlerimizdir ama; Bir şehrin geleceğini yiyeceğe içeceğe mahkum edemezsiniz. Bir kente vizyon biçmek; o kentin gelecekte 1o yıllık, 50 yıllık, 100 yıllık planlamasını yapmak ve o konuda ciddi adımlar atmakla olur.

Elazığ kent vizyonu çalıştayı yapacağız

Kent konseyi olarak  bundan sonraki ilk hedeflerinin kent vizyonu çalıştayı yapacaklarını belirten  ERGEN “Valiliğimizin, belediyemizin, üniversitemizin katkısını alarak bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Biz konunun muhataplarını  bir araya getirerek, Elazığ’ın öz insanlarıyla, STK’larıyla, akademisyenleriyle, kanaat önderleriyle bir araya gelip Elazığ’ın kent vizyonunun ne olması gerektiğini belirlememiz lazım. Çalıştayın alt yapı çalışmalarını önümüzdeki haftadan itibaren  başlatacağız. Elazığ’a nasıl yön verebiliriz, hangi alanda ön plana çıkmalı , Elazığ denince akıllarda nasıl bir algı oluşmalı bunları belirleyip çalıştay sonunda Elazığ’a bir kent vizyonu belgesi hazırlayacağız. O belgeyi cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımızla, basınla paylaşıp  bir manifesto olarak ilan edeceğiz. Biz sorunu belirleriz, tespitlerimizi yapar çözüm önerilerini sunarız geri kalanı icra etmek  siyaset kurumunun ve bürokrasinin işidir.

Belediye Başkanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

5393 sayılı belediyeler  kanunda kent konseyinin kuruluş yetkisinin belediyelere verildiğini hatırlatan  ERGEN “ Bizim göreve geldiğimiz ilk günden bugüne kadar bizden desteklerini esirgemeyen bütün projelerimizde yanımızda olan, kent konseyleri bölge toplantısının ilimizde gerçekleştirilmesini sağlayan, bizi destekleyen, toplantımıza katılarak bizleri onurlandıran Elazığ Belediye Başkanı Mücahit YANILMAZ beye teşekkür etmek istiyorum. Mücahit YANILMAZ, Elazığ için bir şanstır. Elazığ’da 3 buçuk yıl içerisinde yapmış olduğu çalışmalar takdire şayandır. Kıymetini bilmek gerekir.