BİNALAR YIKILIYOR, PEKİ YA ASBEST?

Başak MERAL GÜNDÜZ/24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ ilimizde meydana gelen depremde birçok bina yıkılmış çoğu da hasar görmüştü.

BİNALAR YIKILIYOR, PEKİ YA   ASBEST?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lösev Elazığ İl Temsilcisi Ayşe KAVAK bu konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada “Lösev olarak günlerce yaptığımız araştırma ve ilimizdeki gözlemler sonucunda binaların yıkımı sırasında çıkan beyaz tozun bizlere zarar vereceğinin kanısına vardık.Sözü edilen beyaz duman yani Asbest,olup bu maddenin insan sağlığına çok büyük zararı olduğunu tespit ettik.  Tespitlerimiz sonucunda,Asbest lifleri, çeşitli nedenlerle havaya salınan bu liflerin solunmasıyla vücuda girerler. Bu lifler vücuda girdikten uzun yıllar sonra sağlık sorunlarına yol açabilmektedirler. Asbest, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) listesinde “kesin kanserojen” olarak tanımlanmıştır. Asbestin neden olduğu sağlık sorunları esas olarak iki başlıkta sıralanabilir:Akciğer kanseri,Akciğer Zarı Kanseri.

Buna bağlı olarak;Bina yıkımlarının yarattığı çevre kirliliğinin önlenmesi için yıkım süreçleri konusunda kapsamlı, sistematik ve uzun vadeli bir program oluşturulmalı ve uygulanması sağlanmalıdır. Söz konusu yıkımda, tehlikenin devam edip etmediği konusunda ve alınan önlemlerle ilgili kamuoyunun da bilgilendirilmesi gerekmektedir”dedi.

 

Ayşe Kavak "Bizler Lösev olarak,soluduğumuz havamızı kirleten ve zamanla bizi hasta edecek bu zehirli maddeye karşı yıkımın ve hafriyat temizlenme çalışmalarının usulüne uygun ve kamuoyundaki kaygıları azaltacak şekilde şeffaf bir şekilde yapılması diliyor; çalışanların ve çevredekilerin sağlığı açısından gerekli gördüğümüz bu açıklamayı kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.”dedi.