BELEDİYE ÖNCÜ OLACAK

Erkan BAY/Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Hakimiyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

BELEDİYE ÖNCÜ OLACAK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ’ın  fay hattı üzerinde olan bir il olduğunu, eski yapı stokunun çok fazla olmasından dolayı, kentsel dönüşümle ilgili çok ciddi projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Şehrin yeniden imar, inşa ve ihyasında Belediyenin aktif ve belirleyici roller üstleneceğini ifade eden Başkan Şerifoğulları belediyenin her alanda öncü ve önder olacağını belirtti.

             Başkan Şerifoğulları yaptığı açıklamada,“24 Ocak tarihinde Elazığ bir afet yaşadı. Deprem anında ben EBUAŞ’ta arkadaşlarımız ile birlikte Belediyemiz ile ilgili yapacağımız çalışmalar ile ilgili olarak toplantı yapıyorduk. Deprem olur olmaz hemen sahaya indik. Anında AFAD müdürlüğüne giderek kriz merkezinde koordinasyonu sürdürme adına sayın valimiz ile görüştük. Akabinde hemen valilikte ilk toplantımızı yaparak, gelişmeleri yakından takip ederek müdahale etmeye çalıştık.” dedi.

ENKAZ ALTINDA KALAN VATANDAŞLARIMIZI SAĞ-SALİM KURTARMAK İÇİN SAHAYA İNDİK

Deprem anından itibaren tüm ekiplerin sahada olduğunu ifade eden Başkan Şerifoğulları,“Bunun akabinde belediyemizde ayrıca itfaiye müdürlüğünde, tüm başkan yardımcılarımız ve birim müdürlerimiz ile kriz merkezini oluşturduk. Daha sonra İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ilimize geldiler. Bakanlarımız koordinasyon merkezine gelerek başkanlık yaptılar. Hem sahada yıkılan binalar da enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarabilme adına çalışmalarımızı hızlı bir şekilde başlattık. AKUD döneminde malumunuz Elazığ’da koordinasyon merkezinde başkanlık yaptılar. Ve Devletin tüm birimleri teyakkuz halindeydi. İlk etapta yapacağımız acil işlerden bir tanesi enkaz altında kalan vatandaşlarımızın sağ salim kurtarılması için sahada olduk.” Dedi. 

TÜM KURUMLAR MÜCADELE ETTİ

Devletin depremin ilk anından itibaren Elazığlıların yanında olduğunu belirten Başkan Şerifoğulları,“ Ben öncelikle deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı vatandaşlarımıza şifalar diliyorum. Devletimiz depremin ilk anından itibaren Elazığ’ın yanında olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile birlikte 3 bakanımızın ilimize gelmesi ve devletimizin tüm kurumlarının sahada olması ve depremin etkilerinin en kısa sürede ortadan kaldırılabilmesi adına tüm birimler mücadele etti. Ben Cumhurbaşkanımıza sonsuz şükranlarımı arz ediyorum. 23 gün boyunca ilimizden ayrılmayan bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca Türkiye’nin her yerinden bizleri arayarak destek olan herkese şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde ifade etti.

YARALARIMIZ SARILANA KADAR HİZMETİMİZ DEVAM EDECEK

Depremden zarar gören vatandaşların bütün ihtiyaçlarını karşılamak için ekiplerin aralıksız çalıştığını ifade eden Şahin Şerifoğulları,“Deprem nedeniyle binaları yıkılan ve ağır hasarlı olan vatandaşlarımızın ihtiyaçları ve barınmalarını sağlamak için hemen çalışmalara başladık. Hızlı kararlar alarak toplanma merkezleri oluşturduk. Bu nokta da belediyemize ait bütün spor salonları, okuma evleri, mesire alanlarını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Devletin diğer birimlerine ait olan spor salonları ve yerler yine hizmete açıldı. Depremin akabinde kültür parkta restoran ve kafelerimizi hizmete sunduk. Vatandaşlarımıza ikramlarımız oldu. Bu nokta da vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü desteği sağladık. Bugüne kadar yine Kültür Park yerleşkesinde, vatandaşlarımız bütün imkânlardan ücretsiz olarak faydalanıyorlar. Bundan sonra da bu yaralarımız sarılana kadar hizmetlerimiz devam edecek.” dedi.

EKİPLERİMİZ KENDİ CANINI VE AİLESİNİ DÜŞÜNMEDEN YARDIMA KOŞTU

Başkan Şerifoğulları,“Belediye olarak tüm ekiplerimiz sahadaydı. Özellikle İtfaiye ekiplerimiz çok ciddi çalışmalar yaptı. Yıkılan binalara ilk ulaşan birimimiz itfaiye ekiplerimizdi. Mahsur kalan ve enkazdan çıkartılan vatandaşlarımıza yine ilk müdahaleyi yapan itfaiye ekipleriydi. Bu noktada itfaiye ekiplerimize be belediyede çalışan tüm personellerimize teşekkür ediyorum.  Çünkü depremi hep birlikte yaşadık ama belediye olarak en alttaki personelimize kadar kendi canını ve kendi ailesini düşünmeden vatandaşlarımızın hizmetine koştular.” diye konuştu.

ADEM BİRİMİMİZ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTI

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları,“ Yine Belediye olarak özellikle depremden etkilenen çocuklarımıza eğitim verme ve psikolojik destek verme noktasında ADEM birimizin ciddi çalışmaları oldu. Çünkü depremden en fazla etkilenen çocuklarımız olmuştu. Hızlı bir şekilde çocuklarımıza destek vermek için tiyatro etkinliklerimiz oldu. Ekiplerimizin yaptığı gösteriler ile de çocuklarımızın depremi unutmasını sağlamak için yoğun çaba harcadık.” dedi.

ESKİ YAPI STOKUNUN ÇOK FAZLA OLMASINDAN DOLAYI, KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Elazığ’ın deprem ülkesi olduğunu ifade eden Başkan Şerifoğulları,“Elazığ fay hattı üzerinde olan bir il. Eski yapı stokunun çok fazla olmasından dolayı, kentsel dönüşümle ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımız depremden önce başlatılmıştı.  Bu noktada Karşıyaka Mahallesi iskân evleri, Aksaray, Kızılay, Sürsürü ve Gümüşkavak Mahallelerinde kentsel dönüşüm projelerimizi hazırlamıştık. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un deprem den önce ilimize geldiğinde Karşıyaka Mahallesinde bulunan iskân evlerinin kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesi noktasında kendisinden söz almıştık.  2 ay önce de TOKİ Başkanlığıyla Karşıyaka’daki kentsel dönüşüm protokolünü imzalamıştık. Amacımız Elazığ’daki eski yapı stokunu bir an önce dönüştürmek. Vatandaşlarımızın daha sağlıklı binalar da oturmasını sağlamak. Dedi.

MUSTAFAPAŞA MAHALLESİ’NE BİN 600 KONUT, SÜRSÜRÜ İSE 2 BÖLGEYE AYRILDI

Kentsel dönüşüm çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Şerifoğulları, “Kentsel dönüşüm protokolü imzalandıktan sonra, çalışmalara başlayacağımız gün deprem meydana geldi. Bura de ise ne kadar doğru bir adım attığımız göstergesi oldu. Bu süreçte de kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam edecek. Vatandaşlarımızın yaralarını hızlı sarmak ve depremin etkilerini ortadan kaldırılması için gece gündüz sahada olsak da ama asli işimizi bir kenara atmadık.

Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile birlikte Elazığ’ın her mahallesini, her sokağını karış karış gezdik. Yeniden planlaması yapacağımız mahalleleri yerinde gördük. Özellikle Mustafapaşa Mahallesi’nde çok ağır hasarlı olmasından kaynaklanan, yerinden yapılması ile ilgili bir karar alındı. Yaklaşık 1600 konut yapılacak. Yerinde inşa edilecek. Yine Sürsürü Mahallesinde Dilek ve Petek apartmanında yıkım olmuştu. Oradaki adayı dönüştürerek 180 konutun yapılması ile ilgili karar alınmıştı. Hızlı da bir süreç işliyor. Bir yandan enkazlar kaldırılıyor,  bir yandan da temel atma adına ihaleler yapılıyor. Sürsürü’nün ihalesi yapıldı. Sürsürü 2 bölgede planlandı.  Sürsürü’nün merkezinde olan eski yapı stokunun fazla olduğu ve 460 konutun yapılacak sürsürü merkezde yine kentsel dönüşüm çalışmalarımız hızlı bir şekilde yapılacak.”dedi.

ABDULLAHPAŞA MAHALLESİ’NE 2 BİN 500 KONUT

Başkan Şerifoğulları,“Aksaray ve Kızılay mahallemizde eski yapı stokunun çok fazla olduğu mahallelerimiz. Yine Kızılay ve Aksaray mahallesinde yerinde dönüşüm ile ilgili bir karar alındı. Abdullahpaşa mahallemiz en fazla ağır hasar alan mahallelerimizin başında geliyor. Yine yerinde Abdullahpaşa Mahallesi yapılarak, 2500 konutun yapılması planlandı. Şu an proje safhasında. Kısa süre içerisinde ihalesi yapılacak. Bunun yanında birçok bölge de ise rezerv alan ilan ettik. Yemişlik,  Zafran ve Çatalçeşme bölgesinde rezerv alan ilan ederek, şehrimizin merkezinde ağır hasar alan yerlerimizi oralara taşıyarak, vatandaşlarımızı hızlı bir şekilde konutlarına yerleştireceğiz.” dedi.

ABDULLAHPAŞA MAHALLESİ’NİN BİR KISMINI ELAZIĞ BELEDİYESİ YAPACAK

Elazığ’da 20 bin konutun yapılmasının planlandığını belirten Başkan Şerifoğulları, “Bu da Elazığ için çok büyük bir dönüşümdür. Yapı stokumuzun 3’de 1’i yenilenecek. Ama şehrimizde çok daha fazla sıkıntılı bölgelerimiz var, biz bunları biliyoruz. Özellikle şehrin merkezindeki Nailbey, Kültür, İzzetpaşa, Rızaiye ve  İcadiye mahallelerimiz ile ilgili de çalışmalarımız devam edecek. Abdullahpaşa’nın bir kısmı TOKİ tarafından yapılacak. 2500 konut planlanıyor.  Bir kısmı da Elazığ Belediyesi tarafından yapılacak. Bunun kararı alındı. Abdullahpaşa mahallesindeki en büyük sıkıntılardan birisi binaların ortasında kalan kısmın Hazine mülkiyetine ait olmasından dolayı vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyordu. Ve Abdullahpaşa Mahallesi’nin dönüşümünün de önü kapanmıştı. Sayın bakanımız ile görüştükten sonra bu hazine arazilerinin Elazığ Belediyesine devredilmesi ve kentsel dönüşümünün de Elazığ Belediyesi tarafından yapılması kararlaştırıldı.” dedi.

ALTYAPI İHALEMİZ HAZİRAN YA DA TEMMUZ AYINDA YAPILACAK

Başkan Şerifoğulları, “İlk önce şunu ifade etmek istiyorum. Bizim açıkladığımız hiçbir proje de aksaklık yaşanmayacak. Sadece biraz gecikmeler olacak. Bu kapsamda en kısa süre de alt yapı projemizi ihaleye açacağız. Bu nokta da yine Çevre ve Şehircilik Bakanımız ve İLBANK Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Projemiz hazır sadece finans noktasında çalışma yapıyoruz. Finans noktasında da dış kaynaklı finansın bir kısmının hibe ile yapılması ile ilgili çalışmalar bakanlığımızın yetkilileri tarafından yürütülüyor. Önümüz de hafta dış kaynaklar ve finans noktasında görüşmeler yapılacak. Nasip olursa Haziran ya da Temmuz gibi ihalesi yapılacak. Bildiğiniz gibi Elazığ Belediyesini ciddi bir borç yükü ile devir almıştık. Depremden sonra yükümüz daha da fazla ağırlaşacak. Devletimiz yanımız da. Bakanlarımız her türlü desteği veriyor. “dedi.

GÜRSEL EROL, BİZE FARKLI KAMERA ÖNÜNDE FARKLI KONUŞUYOR

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’a yaptığı çelişkili açıklamalarından dolayı da tepki gösteren Başkan Şerifoğulları, “Maalesef daha önceki süreçte ulusal bir televizyon programında Berhan Şimşek’in, Elazığ Belediye Başkanını göremedim demişti. Ben de bunun üzerine yayına bağlanarak, depremin ilk anından itibaren sahada olduğumuzu ifade etmiştim. Gerekli cevabı almıştı. O programda olan diğer konuklarda bize hak vermişti.

Bunun üzerine ilimiz milletvekili Gürsel Erol’da mesaj atarak Elazığ Belediye Başkanı ilk andan itibaren sahada olduğunu ifade etmişti. Ama maalesef Gürsel Erol, bu ifadesinden sonra yine bir televizyon programında Elazığ Belediye Başkanı sahada, Belediye ekipleri sahada değil açıklamasında bulunmuştu. Yine bu hafta yerel bir gazeteye bir beyanatta bulunmuştu. Tabi Allah ıslah etsin diyoruz. Bizlerin ilk andan itibaren sahada olduğumuzu vatandaşlarımız görüyor. Bizler iki gün boyunca çocuklarımızı görmedik. İlk anda çocuklarımızın ve ailemizin ne durumda olduğunu sormadık. Evimizin hasarlı mı değil mi diye derde düşmedik. Sahaya indik. Ekiplerimiz de sahadaydı.“ dedi. 

VATANDAŞLARIMIZIN HAYALLERİ İLE OYNAYAN MİLLETVEKİLİMİZİ SÜKÛNETE DAVET EDİYORUM

Başkan Şerifoğulları, “Sadece konuşup, hiçbir iş yapmayan. Sadece popülizm yapan ve Elazığlı vatandaşlarımızın hayalleri ile oynayan açıklamalarda bulunan bu vekilimiz, bu söylemde bulundu. Tabi siyaset yapacaklardır. Ama kimse siyasi rant peşinde koşmasın. Hiçbir toplantı da olmayan ve hiçbir fikir üretmeyen, sadece konuşan ve konuştukları da hayalden ibaret olan ve gerçekleşmeyeceğini kendisi de bildiği halde, vatandaşlarımızın hayalleri ile oynayan bu milletvekilimizi artık bu saatten sonra sükûnete davet ediyorum. Elazığ’ın menfaatine olan konularda bizlerin yanında olmasını kendisinden talep ediyorum.” dedi.

KİMSE ARTIK SİYASET YAPMASIN, POPÜLİZMDEN YANA OLMASIN

Başkan Şerifoğulları, “Bizler sokak sokak gezerken hem vatandaşlarımız ile ilgileniyoruz hem de şehrin planlamasını yapıyoruz. Asli işimizi hiçbir zaman bırakmadık. Bizler makamımıza uğramadık. Üzerimizde montumuz, ayağımız da botumuz ile sahada olduk. Bu saatte Elazığ’da her kesim şehrimizin yeniden planlanması ve depremin etkilerinin en aza indirmek için gayret göstermemiz lazım. Kimse artık siyaset yapmasın, popülizmden yana olmasın.” dedi.

 

İMAR PLANININ REVİZESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZDA SONA GELDİK

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, “Bizim yaklaşık 8 aydır üzerinde önemle durduğumuz imar planının revizesi ile ilgili çalışmalarımız var. Geçtiğimiz gün son defa tekrar bir araya geldik. Son şeklini verdik. İnşallah Mart ayı meclisinde de mevcut 2016 yılında yapılan revize imar planın da uygulanamayacak ve çok katlı yerler ile ilgili, bu katların düşürülmesi noktasında yapacağımız çalışmaları sonuçlandırmak için son toplantımızı gerçekleştirmek ve Mart ayında da meclisimize getirip, meclis üyelerimizin inisiyatifine bırakacağız. Bizler imar planını tekrar revize ederken kapanan yolların açılması, daha fazla yeşil ve sosyal donatı alanlarının bırakılması ve otoparkların da bırakılması noktasında da ciddi bir çalışma yaptık. Tabi Elazığ’ın en önemli sorunlarından biri de otopark sorunudur. Depremden önce de otopark sorununu çözmek için çalışmalarımız ve projelerimiz vardı. Ada bazlıdan, bir noktadan parsel bazlı bir sisteme dönüp hızlı bir şekilde dönüşümün yapılması adına çalışmalarımızı artık son aşamaya getirdik. Mart ayında meclis toplantımızda oylayıp inşallah yeni imar planımız ile birlikte şehrin yenilenmesine katkı sunacağız.” dedi.

ORTA HASARLI BİNALAR GÜÇLENDİRİLECEK, BELEDİYEMİZ DE ÖNCÜLÜK EDECEK

Başkan Şerifoğulları, “Elazığ il genelinde 33 bin 887 bağımsız bölüm, yıkık, ağır, acil ve orta hasarlı bina var. Merkez de 6 bin 83 ağır hasarlı yani 14 bin 640 bağımsız bölüm ediyor. 290 bağımsız bölüm yıkılmış. Yani şehrin 3’de 1’i yıkılacak. Bir de orta hasarlı binalarımız var. 13 bin 452 bağımsız bölüm de orta hasarlı. Ağır hasarlılar yıkılacak. Bir kısmı yerinde yapılacak. Bir kısmı da rezerv alanlara taşınacak. Orta hasarlılar ise güçlendirilecek. Güçlendirme yapılmadan oturulmayacak.

Yine güçlendirme noktasında da belediyemiz öncü olacak. Güçlendirme projelerinde Fırat Üniversitesi Mühendislik Bölümündeki hocalarımız ile bir kurul oluşturulacak. Devletimiz de 27 bin lira kredi desteği sağlayacak.

Bu kredi desteği ile güçlendirme yapılacak. Bir yıl içerisinde bu binalar güçlendirilmezse, bu binalar ağır hasara dönüştürülecek. Ve olası bir deprem de yıkılması halinde vatandaşlarımız hak sahibi olamayacak. Bundan dolayı güçlendirilmesi çok önemli.” dedi.