Bayramda Fıstıklı Baklavayı Unutun!

Tamer ÖREN - Antep fıstığı içinin kilogram fiyatının 220 TL'ye kadar yükselmesiyle tatlıcılar, yaşanan zamlara tepki göstermek için   fıstıkla ürettikleri tatlı çeşitlerinde büyük oranda azalmaya giderken alternatifi cevize yönelerek buldu.  

Bayramda Fıstıklı Baklavayı Unutun!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye genelinde  piyasadaki Antep fıstığını toplayıp stoklarda biriktiren birkaç fıstık tüccarının  fırsatçılığı fıstık içinin kilogram fiyatını 220 liraya kadar yükselmesine neden oldu. Türkiye genelinde birçok ilde tatlıcılar fıstıklı baklava üretmeme konusunda ortak karar alırken bu duruma   geçtiğimiz günlerde  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ de  tepki göstermiş, fıstık fiyatları normale dönmezse  geçici olarak  fıstık ithalatına izin verebilecekleri açıklaması yapmıştı.

 

Bu artış  ülkemizde bir ilk!

Batıdaki birçok şehirde fıstıklı baklava boykotu sürerken ilimizde de durum pek iç açıcı değil. Buhara  Kadayıf işletmesi sahibi Ahmet ALTUNHAN  2017 ramazan ayından bu yana  fıstık içine % 400’e yakın inanılmaz bir zam geldiğini hatırlatarak fıstık içi ile üretilen tatlı çeşitlerini  yaklaşan ramazan bayramında  sembolik olarak üreteceklerinin altını çizdi.  ALTUNHAN “ Fıstık içinin Fıstık içinin kilogramı  geçen yıl bu zamanlarda 55 liraydı. 60-70-80 derken en son olarak ramazan ayına 10 gün kala  125 liradan kilogramını satın aldık. Birden bire fıstıkçılar 220 lira istemeye başladılar. Şimdi bir kilogram fıstıklı baklava 40 liradan 80 lira yapamayacağınıza göre buna da  kimsenin hakkı yok.  Tatlı sektöründe çalışan 10 binlerce kişinin ekmeğinden oynadınız. Bir tatlıcı da en az 10 personel çalışıyor. Yapılan zamlar elemana, gidere yansıyor. 1 haftada maliyetin bir defada 3 katı artıyor. Bunu anlayabilmiş değiliz.  Yıllardır bu işi yapıyoruz böyle bir şey görmedik. Türkiye’de ilk defa böyle bir durumla karşı karşıyayız. Dünyada örneği olacağını sanmıyorum” dedi.

 

Allah korkusu olmayan birkaç fıstık tüccarı tatlıcıları mağdur etti

Fıstığın bu kadar pahalı olmasının baş aktörünün toptancı ve stokçular olduğunu vurgulayan  ALTUNHAN “Köylüden mahsulü  ucuz olarak almış, toplamış depoya koymuş. Birkaç tane  kendini bilmez, Allah korkusu olmayan her şeyi para olan bu insanlar maalesef insanları mağdur etmiştir. Yani fıstıklı çeşitlerimizi 100 satıyorduysak şuan 30’a düşürmüşüz. Müşterimize yok çekmemek için direniyoruz. Elimizde olan fıstığı aylık olarak aldık ve  1 hafta sonra biter. 1 hafta sonra bu fıstığı nasıl alacağımızı bilmiyoruz. Gerçekten çok kötü vahim bir durum var. Şuan ki gidişata göre  bayramda yüzde 80- 85 fıstıklı baklava çıkarmayacağız.” diye konuştu.

Piyasada 20-25 liraya fıstıklı baklava satılmasına anlam veremediklerini dile getiren    ALTUNHAN “ Açıkçası o fiyatlara maliyeti nasıl kurtarıyor biz çözemedik. Çözeceğimizi sanmıyorum. Biz Buhara kadayıf olarak 1972 yılında Elazığ’da bu işe başlamışız. O günden bugüne hala bizim standart müşterimiz vardır. Bizim müşterimiz zaten o tür ürünlere rağbet göstermez. Hep söylerim, elbise ucuz olabilir giyersiniz size zararı olmaz. Fakat; mideye inen yiyeceklerde bu tür lüksünüz olamaz. Çünkü; o tür ürünlerin vereceği zararı insanlar birebir çekmek zorunda kalır” diye kaydetti.

 

Ramazanın gözdesi Güllaç!

Esnaf olarak satışlardan memnun olduklarını belirten   ALTUNHAN “ Hafif tatlı olduğu için vatandaşlarımızın güllaca ilgisi yoğun. Havalar serin, işlerden yana çok şükür bir sıkıntımız yok. İlgiden memnunuz. Tulumbayı  13 liradan satıyoruz. Diğer tatlılarımız 25 liradan  başlıyor çeşitlerine göre  artıyor.  Fıstıklı  ürünlerimiz bahsettiğim gibi azalttık. Fıstıklı sarmanın kilogramı şuan 100 lira. Eskiden günde 10 tepsi yapardık, şimdiye 2’ye düşürdük. Onu da müşterimize yok dememek için” diyerek sözlerini tamamladı.